[ccpw id="136103"]
Ήταν από τις πρώτες ηλεκτρονικές εφημερίδες που άνοιξα για να διαβάσω το πρωί της Πέμπτης στον υπολογιστή. Την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Η Αυγή”. Επαγγελματική διαστροφή λέγεται, νομίζω, ή κάπως έτσι.

Πρώτο θέμα είχε τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή Αρβανίτη (sic), που σχολίαζε το εντυπωσιακό πακέτο των 750 δισ. της γαλλο-γερμανικής πρότασης. ΄Ήδη ο τίτλος μού προκάλεσε τις πρώτες απορίες.

Είναι “η συμβιβαστική λύση της Κομισιόν για τη… σωτηρία της” έλεγε ο πρώην συνάδελφος και τιτλοφορούσε η εφημερίδα του κόμματος.

Γι’ αυτό έγιναν λοιπόν όλα; Για να σωθεί η Κομισιόν; Ήταν μια αποκάλυψη για μένα.

Υπέθεσα όμως ότι ίσως κάτι δεν είχε καταλάβει καλά ο ευρωβουλευτής (και η “Αυγή”) και συνέχισα να διαβάζω με αγωνία. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο παράξενη.

Τι ήταν επιτέλους το πακέτο που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

Τι ήταν η πρωτοβουλία αυτή που δημιούργησε αέρα αισιοδοξίας σε όλη την Ευρώπη, ανέβασε τα χρηματιστήρια, εξόργισε τους φανατικούς της οικονομικής ορθοδοξίας- βόρειους εταίρους, τύπου Σουηδίας και Αυστρίας, κι έδωσε πνοή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα;

Γιατί αναμένεται σκληρή σύγκρουση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής; Για να σώσει τη δουλειά του ο Virginijus Sinkevičius και η Στέλλα Κυριακίδου;

Ανησύχησα.

“Όσο κι αν θέλει κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο, φαίνεται ότι το περιεχόμενό του κάθε άλλο παρά βάλσαμο είναι”, αποφαινόταν ο ευρωβουλευτής.

“Και το δύσκολο ευρωπαϊκό παζάρι δεν ξεκίνησε ακόμη. Οι βιαστικοί πανηγυρισμοί τόσο του κυρίου Μαργαρίτη Σχοινά όσο και κύκλων της ΝΔ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα λιθαράκι την επικοινωνιακή καταιγίδα των ‘Αρίστων’, ντόπιων και ξένων σε βάρος των λαϊκών αναγκών”, κατέληγε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το “ντόπιων και ξένων” κάτι μου θύμιζε αλλά δεν ήταν εκεί το θέμα. Ούτε πού και πώς κολλάνε οι “Άριστοι” στην υπόθεση αυτή, αλλά ούτε εκεί ήταν το θέμα.

Άντε να δεχθείς και την επικοινωνιακή καταιγίδα. Όχι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σοβαρό με τα media. Υπάρχει.

Κανονικά θα έπρεπε τα ξένα και τα ντόπια μέσα -για να χρησιμοποιήσουμε τη φρασεολογία του ιθαγενούς ευρωβουλευτή- να ασχοληθούν κατ’ εξοχήν -και μόνο- με την παρουσίαση του “Μένουμε Ορθιοι νούμερο 14” στο Ζάππειο, αλλά ας μην επαναλαμβάνουμε τα περί διαπλοκής, βρωμοκάναλων και σία. Τα έχουμε εμπεδώσει.

Εκείνο όμως το “σε βάρος των λαϊκών αναγκών” με ανησύχησε και μου χτύπησε στο μάτι.

Ούτε καν βάλσαμο για τις δυσκολίες του lockdown και την ύφεση;

Μας δίνουν χρήματα (τα περισσότερα επιχορηγήσεις ούτε καν δάνεια) και είναι και σε βάρος των λαϊκών αναγκών;

Τι εννοεί άραγε ο ποιητής-ευρωβουλευτής;

  • Μήπως το πακέτο των 750 δισ. είναι μικρό; 
  • Μήπως ξαναγύρισε στη μόδα ο Σέρζ Λατούς και η “ολιγαρκής αφθονία” του; 

Τι συμβαίνει;

Το πρωινό κύλησε με την οικονομική σκέψη του Κώστα Αρβανίτη να πλανάται πάνω από την Ευρώπη και με τις απορίες μου να μην έχουν λυθεί, έως ότου το μεσημέρι εκλήθη επειγόντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους:

“Αδιαμφισβήτητα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα δε που αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού”, σημείωνε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Θετική εξέλιξη χαρακτήριζε τις ανακοινώσεις και ο Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση.

Τελικά, τα αποφθέγματα της σκέψης του Κώστα Αρβανίτη μάλλον ήταν της ίδιας ποιότητας με την πολιτική κριτική που ασκούσε ο δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης στο ancien regime, όταν αποκαλούσε (με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ) τον πρωθυπουργό μαλ@@@.

Η ιστορία θα ήταν μόνο και μόνο για να γελάσουμε λίγο, αν δεν έδειχνε με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των υποψηφίων για την Ευρωβουλή. Σίγουρα όχι οι οικονομικές γνώσεις, αλλά μάλλον μόνο η αναγνωρισιμότητα.

Θα ήταν για γέλια, αν δεν έδειχνε πόσο τα ιδεολογικά κλισέ και οι εμμονές εμποδίζουν τα στελέχη της αριστεράς να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω μας.

Αν δεν έδειχνε τις ενστικτώδεις αντιδράσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς σε καθετί ορθολογικό, ευρωπαϊκό και συστημικό. 

Ακόμα και ένα πακέτο 750 δισ. που θα πέσει στις ευρωπαϊκές οικονομίες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, είναι κατ’ αρχάς “σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων”.

Ούτε καν βάλσαμο. Μόνο και μόνο γιατί έρχεται από την Ευρώπη. Γιατί το προτείνουν οι Μακρόν και Μέρκελ.

Σωστά. Τι ξέρουν αυτοί από το “Μένουμε Όρθιοι”; Ούτε καν στο Ζάππειο δεν εμφανίστηκαν.

Του Μανόλη Καψή
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/05/750_30.html