Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα προτείνει σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία –οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού– να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που θα προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Συνολικά από τα 750 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκ. θα είναι δάνεια.

Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκ. δάνεια.

Χρηματοδότηση από τις αγορές

Για τη χρηματοδότηση του πακέτου, η Κομισιόν θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ στις αγορές.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστεί η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία, σημειώνει το πρακτορείο.

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο της αντίδρασης της Ε.Ε. στον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρει το Bloomberg.

Με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν κυρίως επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ ορισμένα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των υποδομών του κλάδου υγείας αλλά και στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης.

Η Ε.Ε. θα προσφέρει επίσης εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της προκειμένου να ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω προσωρινών μέτρων στήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων ή περισσότερων κεφαλαίων για τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως οι κρίσιμες υποδομές, η τεχνολογία και η υγεία.

Η πρόταση της Κομισιόν ακολουθεί την κοινή γαλλογερμανική πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Με “φόντο” την πρόταση της Κομισιόν οι αποδόσεις στα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα υποχωρούν κατά 3 μονάδες βάσης περίπου στο 1,513%, 0,596% και 0,631%, αντίστοιχα. Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,584%, σύμφωνα με το Tradeweb. Η απόδοση στο γερμανικό 10ετές σκαρφαλώνει 3,3 μ.β. στο -0,395%.

Το ευρώ κερδίζει 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1027.

Στα 1,1 τρισ. ευρώ ο κοινός προϋπολογισμός

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αργότερα σήμερα ο κοινός προϋπολογισμός του μπλοκ για το 2021-27 να φτάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ.

Αυτό θα συνοδεύει το νέο Ταμείο Ανάκαμψης που θα κινητοποιεί 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια για τα κράτη μέλη προκειμένου να τα βοηθήσει να αναζωπυρώσουν την οικονομική ανάπτυξη που κατακρημνίστηκε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ανοίγει ο δρόμος για κοινές εκδόσεις

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει σήμερα την πρότασή της. Θα περιλαμβάνει πέρα από το πακέτο ανάκαμψης από την υγειονομική κρίση και άλλα εργαλεία καθώς και τον Πολυετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε. (MFF) για την περίοδο 2021-2027 από το οποίο η Ελλάδα προσδοκούσε με βάση την προηγούμενη πρόταση περί τα 19-20 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το επόμενο ΕΣΠΑ.

Στο σκέλος του πακέτου ανάκαμψης, υπενθυμίζεται πως από πλευράς Γαλλίας – Γερμανίας είχε προταθεί η συγκρότηση ενός έκτακτου Ταμείου με χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ με την μορφή επιδοτήσεων (από το οποίο υπολογιζόταν από ελληνικές πλευρές ότι αναλογούν τουλάχιστο 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα). Αντιδρούσαν όμως οι “4” (η ομάδα της Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Δανίας) ζητώντας να δοθούν με τη μορφή δανείων.

Το Ευρωκοινοβούλιο (που πρέπει να συμφωνήσει) ζητά παρεμβάσεις αξίας 2 δισ. ευρώ πέραν του Πολυετούς Προϋπολογισμού (MFF) για τον οποίο προτείνει 1,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2021 – 2027.

Πάντως έως χθες φαινόταν πως υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τη χρηματοδότηση του Ταμείου μέσω των αγορών με δάνεια (ομολογιακά) που θα αναλάβει η Κομισιόν. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο που ανοίγει έστω και έμμεσα το παράθυρο για επέκταση των ευρω-εκδόσεων που θα αποπληρώνονται από κοινού από την Ε.Ε., ήτοι μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Μετά τη σημερινή παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν, προβλέπει τη συζήτηση επί της ουσίας σε μία Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, με στόχο να υπάρξει συμφωνία το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο. Αν συναινέσουν τα κράτη μέλη και το ΕΚ.

Ένα άλλο θέμα είναι πότε θα ενεργοποιηθεί. Γιατί με βάση το μέχρι στιγμής τρόπο λειτουργίας των εν λόγω παρεμβάσεων τα “λεφτά” στα κράτη μέλη θα μπορούν να έρθουν από το 2021.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/05/225-94.html

Share.