Και γιατί μια κυβέρνηση που βρίσκεται «στα πάνω της» να θέλει εκλογές, ενώ μια αξιωματική αντιπολίτευση αντί να τις ζητάει (εθιμικά), τις τρέμει;

Με δεδομένο ότι οι (οψέποτε) επόμενες εκλογές θα γίνουν αναγκαστικά με την «απλή», και το πιθανότερο σενάριο είναι να οδηγήσουν σε επαναληπτικές λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η αλήθεια είναι ότι σκέψεις και θεωρητικοί σχεδιασμοί για την στρατηγική πρόωρων εκλογών γίνονταν στο κυβερνόν κόμμα από… την επομένη της εκλογικής του νίκης!

Ποια στρατηγική ενδεχομένως χρειασθεί και ποιες οι επιμέρους τακτικές κινήσεις, ώστε να «καεί» η απλή στις πρώτες εκλογές, όσο η ΝΔ διατηρεί ή ενδεχομένως και αυξάνει την δυναμική της,

…για ν’ ακολουθήσουν οι επαναληπτικές με άλλο εκλογικό νόμο, που θα εξασφαλίζει, όμως, στο πρώτο κόμμα (την ΝΔ κατά τις κομματικές εκτιμήσεις) άνετη πλειοψηφία. Ενδεχομένως και με άνω των 180 εδρών…

Τέτοια σενάρια γράφτηκαν πέρσι το φθινόπωρο, διαψεύστηκαν (ως εικός…) κατηγορηματικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά… τα κομματικά ζουζούνια εκπονούσαν σχέδια και ασκήσεις επί χάρτου, γνωρίζοντας ότι παρά τις πολύ θετικές εντυπώσεις από την προετοιμασία της νέας κυβέρνησης και των πρώτων θετικών νομοθετημάτων της, η διακυβέρνηση συνεπάγεται και φθορά.

Και με την… «απλή» να ελλοχεύει, καλύτερα να «καεί» όσο η κυβέρνηση αντέχει, παρά…

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνέβη τούτο το απρόσμενο:

σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων της, εκδηλώθηκαν εν σειρά τρείς μείζονες εθνικές κρίσεις.

  • Η κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας σ’ όλα τα μέτωπα, 
  • η (πρόσθετη) εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν με κορύφωση τον «πόλεμο» στον Έβρο 
  • και… καπάκι και ο κορωνοιός! 

Και τις αντιμετώπισε και τις τρείς άμεσα, δυναμικά και αποτελεσματικά, εντυπωσιάζοντας ακόμη και μη ψηφοφόρους της, την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, και… ρίχνοντας σε βαθιά κατάθλιψη τον κ, Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ!

Η αποφασιστικότητα και η επαρκέστατη διαχειριστική ικανότητα που επέδειξε στην πανδημία, τόσο στο αμιγώς υγειονομικό όσο . πεδίο των οικονομικών παρενεργειών της, καθώς και η θετική αποτίμηση του έργου της στις δημοσκοπήσεις, έχουν φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε… αντιπολιτευτική αμηχανία.

  • Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι στο οικονομικό σκέλος της κρίσης «κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά…», σε σχέση με το δικό του «εμπροσθοβαρές» σχέδιο που πρότεινε (ατεκμηρίωτο και αόριστο, στηριζόμενο σε… ανεξάντλητους και ανύπαρκτους πόρους!), 
  • δεν έπεισε κανέναν, 
  • και… κατέληξε σε μια αντιπολιτευτική τακτική να… καταγγέλλει τον Μητσοτάκη γενικώς, 
  • και τώρα να τον κατηγορεί ότι… κατεργάζεται εκλογικό, μικροπολιτικάντικο αιφνιδιασμό.
Αφορμή;

Μια φράση του πρωθυπουργού στο τελευταίο μήνυμά του κορωνο-απολογισμού και προβλέψεων:

«Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείψει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμιά έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει την δημοκρατική ευαισθησία»!

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η φράση του πρωθυπουργού «που μίλησε όχι ως ηγέτης, αλλά πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο…», σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές.

Για να εκμεταλλευθεί τις θετικές εντυπώσεις που χαίρει η κυβέρνηση και να προλάβει τα όντως δύσκολα που θ’ ακολουθήσουν (όπως και παγκοσμίως) στην οικονομία όταν κοπάσει η πανδημία.

Για τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, η συγκεκριμένη φράση υποδηλοί ότι μόλις περάσει η πανδημία, θα σταματήσει η τακτική που ισχύει τώρα, επί κρίσης, τα νομοθετήματα να γίνονται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και θα επανέλθει η κανονική, μέσω Βουλής, διαδικασία…

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν πράγματι ο Μητσοτάκης θέλει και μεθοδεύει πρόωρες εκλογές, ιδίως τώρα με τους «πόντους» που έχει κερδίσει λόγω επιτυχούς διαχείρισης των κρίσεων.

Μιλάμε φυσικά για το φθινόπωρο, να έχει κλείσει χρόνο η κυβέρνηση, αλλιώς δεν θα μπορεί η ίδια να τις διεξάγει, αλλά θα πρέπει να σχηματισθεί υπηρεσιακή.

Η αλήθεια είναι τεχνοκρατικά και κομματικά αν το δει κανείς και με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν για την ανάγκη να «καεί» χωρίς… εθνικούς κλυδωνισμούς η «απλή» με την οποία θα γίνουν οι πρώτες επόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιδιώξει πρόωρες εκλογές. 

Η «επόμενη μέρα» του κορωνοϊού θα είναι πολύ δύσκολη και προβληματική, σε απροσδιόριστο σήμερα βαθμό. 

Άγνωστο πόσο θα κοστίσει και τι λογής θα είναι η «επιστροφή»… σε ποιου είδους «κανονικότητα»…

Θα χρειασθούν πολιτικές κατ’ ανάγκην μακράς απόδοσης.

Και μια κυβέρνηση με πρόσφατη και ισχυρή εντολή να διαχειρισθεί αυτή την απαιτητική κατάσταση, με μια κοινωνία εξαντλημένη, η οποία με το που βγήκε από μια κρίση, έπεσε στην άλλη.

Άγνωστης διάρκειας…

Το πολιτικό ύφος του κ. Μητσοτάκη, λέει ότι δεν του ταιριάζουν οι τακτικίστικοι ελιγμοί, η πρόταξη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, εμμένει στο πρόγραμμά του.

Από την άλλη, η στοχοπροσήλωση στο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και η διαχειριστική επιμονή του, λένε πως ασφαλέστερο είναι να μην στοιχηματίζει κανείς για τις επόμενες κινήσεις του…

Θάνος Οικονομόπουλος

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/blog-post_303.html

Share.