[ccpw id="136103"]
Μιλώντας για την Ελλάδα εξήγησε γιατί η επίπτωση της κρίσης είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα κράτη (το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% για φέτος, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο ανεπτυγμένο οικονομικά κράτος-μέλος του Ταμείου με την εξαίρεση του Σαν Μαρίνο).

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου – γνωστός για τις αυστηρές θέσεις του – ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση, εξήγησε ότι η αιτία είναι η δομή της οικονομίας, αλλά και το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

  • Από τη μία πλευρά, όπως είπε, η επίπτωση είναι μεγάλη λόγω της συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ, αλλά και της συμμετοχής άλλων κλάδων όπως είναι οι μεταφορές και η ναυτιλία. 
πολλές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται μοιραία να δείξουν μεγάλες αντοχές στην κρίση.

Για το μέλλον, η τοποθέτηση του ήταν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς και δεν έχει νόημα, δεν κοιτάζει κάποιος στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Δηλαδή για παράδειγμα αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Και τούτο καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από μήνα σε μήνα.

Περιέγραψε τις προβλέψεις του Ταμείου λέγοντας πως στο βασικό σενάριο της ύφεσης κατά 10% υπάρχει η εκτίμηση ότι θα αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο έκανε αναφορά και στα εναλλακτικά σενάρια του Ταμείου που προβλέπουν επανάληψη της κρίσης το δεύτερο εξάμηνο αν έως τότε δεν υπάρχει το φάρμακο.

Ένα τρίτο σενάριο προβλέπει επανάληψη της κρίσης και το 2021.

Εξήρε επίσης τις πρωτοβουλίες στις οποίες προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επισήμανε ότι όλα τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή έχουν πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό, ενώ απέφυγε να πάρει θέση αναφορικά με την έκδοση ομολόγου.

Σημείωσε παράλληλα ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν και θα πρέπει να αναλάβουν δυναμική δράση για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

“Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 6% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό είναι πολύ, αλλά είναι απόλυτα ενδεδειγµένο για την τρέχουσα κρίση”, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν.

“Όλες οι χώρες έχουν το περιθώριο που χρειάζεται για να αντιδράσουν δυναμικά και κατάλληλα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία”, τόνισε.

Για την απάντηση της Ευρώπης στην κρίση, ανέφερε ότι το πακέτο που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ και προσφέρει ισχυρή στήριξη, ενώ οι ηγετες της Ε.Ε. έχουν αναφέρει ότι εάν η κατάσταση αποδειχθεί πιο δύσκολη από το αναμενόμενο ή η κρίση διαρκέσει περισσότερο είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερα. “Και έχουμε δει . παρελθόν ότι στο τέλος οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν αυτό που πρέπει”.

Τέλος, για το θέμα των κορονο-ομολόγων, ο κ. Τόμσεν είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πάρει θέση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα την έκταση της αύξησης του χρέους.

Το σημαντικό, τόνισε, είναι να έχουν όλες οι χώρες “εδώ και τώρα” μία ισχυρή απάντηση στην πανδημία.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/blog-post_512.html