Εδώ και τρεις ημέρες έχει συμβεί το εξής απίθανο: Εχουν εξαφανιστεί ως δια μαγείας τα επίσημα και ανεπίσημα troll, τα πληρωμένα και οι αυλοκόλακες, που χτυπούσαν τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ούτε θαύμα του Ιησού να ήταν πώς ξαφνικά όλοι αυτοί που τσάκιζαν τον καθηγητή λομωξιολογίας για το παραμικρό, τώρα να μην έχουν να πουν ούτε λέξη.

Αυτό αφορά όλους τους επικριτές του, και εξ αριστερών και εκ δεξιών, γιατί όπως και να το κάνεις όταν είσαι το νούμερο 1 πρόσωπο της επικαιρότητας, δημιουργείς ταυτόχρονα εχθρούς από παντού.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η εξαφάνιση της κριτικής συμπίπτει αφενός με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλά λόγια είχε να πει για τον Τσιόδρα και γενικώς έδωσε τη γραμμή «μη χτυπάτε τώρα, θα λογαριαστούμε αργότερα».

Αλλά το σημαντικό είναι ότι συνέπεσε με την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στον οικισμό τον Ρομά στη Λάρισα, με την γενικότερη στάση του και με τα όσα είπε.

Η λογική του καθηγητή «είμαστε όλοι αδέλφια, δεν ξεχωρίζουμε κανέναν, αλληλεγγύη για να ξεπεράσουμε την κρίση χωρίς νεκρούς», όχι μόνο άγγιξε τους «απείθαρχους» Ρομά, αλλά ταυτόχρονα αφόπλισε και τους επικριτές του.

Θα λέγαμε στην καθομιλουμένη «πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε Τσιόδρα;»

Από τη στιγμή που ο μειλίχιος καθηγητής προέβη σε αυτές τις αντιρατσιστικές και άκρως συγκινητικές δηλώσεις, αμέσως τον «βούλωσαν» όλοι.

Μέχρι πρότινος είχαμε τις εξής κριτικές:

  • Είναι ρατσιστής γιατί διαχώρισε τα κρούσματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας.
  • Είναι πολύ Νεοδημοκράτης γιατί κάθε μέρα στις 18.00 υπηρετεί την προπαγάνδα της κυβέρνησης που μας θέλει φοβισμένους.
  • Είναι κακός επιστήμονας γιατί δεν μας λέει για τις μάσκες και αποφεύγει τη συζήτηση για τα μαζικά τεστ.
  • Είναι
    πολύ συντηρητικός γιατί ντύνεται όπως ντύνεται, πάει στην Εκκλησία,
    ψέλνει κιόλας (είναι μάλιστα… δεξιός ψάλτης γιατί δεν θα μπορούσε να
    είναι κάτι άλλο), και είναι και πολύτεκνος.

Δεν είναι όμοιός τους

Ετσι λοιπόν, ξεφεύγει από τις «νόρμες» που έχουν φτιάξει διάφοροι προοδευτικάριοι της οκάς, αρκετοί ψευτοαριστεροί που κατάπιαν την κάμηλο της συμμαχίας με τον Πάνο Καμμένο αλλά τους φταίει ο… δεξιός Τσιόδρας.

Ξεφεύγει από αυτή την λανθασμένη, σκόπιμη και κυρίως προσβλητική εικόνα που χτίζουν οι δήθεν αριστεροί (κατά κύριο λόγο ο κομματικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ και οι βολεμένοι επί μια πενταετία, κι όχι οι πραγματικοί ιδεολόγοι αριστεροί).

Δηλαδή τι θα ήθελαν από έναν… άλλο Τσιόδρα.

Θα ήθελαν κάποιον που θα πηγαίνει στην ενημέρωση με κοντομάνικο, σκισμένο τζιν και σκουλαρίκι για να πουλάει πόσο… cool είναι.

Που θα καπνίζει αρειμανίως και θα αδιαφορεί αν το πρότυπό του είναι κακό και η συμπεριφορά του προκλητική.

Θα ήθελαν κάποιον που θα ρίχνει και «καντήλια» σε όσους δημοσιογράφους τολμήσουν να τον ρωτήσουν κάτι εκτός γραμμής.

Θα ήθελαν έναν «αριστερό Τσίοδρα» που θα έριχνε κι ένα κήρυγμα για τον παγκόσμιο καπιταλισμό που ευθύνεται για τον ιό. Που θα έβριζε τις πολυεθνικές των φαρμάκων, θα τα έβαζε με τα «βοθροκάναλα» αλλά και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν πρόβλεψαν τον κοροναϊό.

Θα ήθελαν επίσης κάποιον που δεν θα λυγίζει, δεν θα δακρύζει για τους νεκρούς, αλλά που θα ρωτάει «αύριο πού θα έχει κρούσματα;», όταν θα έχουν πεθάνει καμιά εκατοστή συνάνθρωποί μας.

Ή κάποιον που θα στήνει συνεντεύξεις τύπου και θα δείχνει με δορυφόρους την εξάπλωση του κοροναϊού και πώς γι’ αυτήν ευθύνεται το παγκόσμιο διευθυντήριο, η λέσχη Μπίλντενμπεργκ ή κάποιες «σκοτεινές δυνάμεις αντίδρασης που θέλουν να ρίξουν τον λαοπρόβλητο».

Πετσόκοψε και τους «δεξιούς»

Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί που «πετσόκοψε» ο Τσιόδρας. Είναι και οι υπερδεξιοί που είχαν ξεσαλώσει τις τελευταίες ημέρες.

Βέβαια, ο κοροναϊός τους είχε χαλάσει το αφήγημα. Για την πανδημία δεν έφτιαγαν οι «άθλιοι, βρόμικοι, αλλόθρησκοι πρόσφυγες και μετανάστες». Μέχρι πρότινος τα κρούσματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς ήταν ανύπαρκτα και για την εξάπλωση του ιού δεν έφταιγαν «αυτοί οι ξένοι».

Μόλις, όμως, η ασθένεια πήγε στους Ρομά άρχισαν να βγάζουν τη ρατσιστική χολή τους. «Μαντρώστε τους μαζί με τους λαθρομετανάστες», ήταν τα πιο… ευγενικά σχόλια.

Και ήρθε ο Τσιόδρας με αυτό το ήρεμο ύφος αλλά τον τσαμπουκά που χρειάζεται και την ευαισθησία για όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις, να τους διαλύσει.

Αλλά δεν θυμήθηκε τώρα να γίνει αντιρατσιστής. Ούτε «επαγγελματίας ευαίσθητος» με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Χρόνια τώρα μιλά για τους αποκλεισμένους, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τον κατηγόρησε ο Καρτερός ότι « δεν εκπροσωπεί τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ούτε τους παραπεταμένους από το σύστημα, ούτε βέβαια -ύπαγε οπίσω μου- πρόσφυγες, Ρομά, φυλακισμένους και απόκληρους. Την κυβέρνηση της Δεξιάς εκπροσωπεί. Τον Μητσοτάκη εκπροσωπεί».

Όμως, τελικά, αυτός ο… δεξιός ήταν πιο αριστερός από τους άλλους, τους επαγγελματίες.

Και τώρα βέβαια για τους επαγγελματίες δεξιούς και υπερπατριώτες, είναι πολύ… αριστερός.

Κανονικός, όχι ήρωας

Ας τελειώνουμε με τον Τσιόδρα. Ενας κανονικός άνθρωπος είναι σαν κι αυτούς που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανασυγκροτηθεί.

Ούτε ήρωας είναι, ούτε όμως και όργανο καμιάς παγκόσμιας ή ελληνικής συνωμοσίας είναι. Ενας κανονικός Ελληνας.

Όμως, επειδή έχει «πετσοκόψει» τόσο κόσμο και τους έχει κλείσει για τα καλά τα στόματα, μήπως να παραιτηθεί; Γιατί δεν τους αντέχουμε για πολύ καιρό τέτοιους ανθρώπους.

Θέλουμε τους «μη κανονικούς», τους πολιτικούς που θα μας πουν την παραμύθα τους χωρίς να παρεκκλίνουν από το «πολιτικώς ορθό».

Τους δημοσίους υπαλλήλους και τους κρατικούς λειτουργούς που θα είναι by the book.

Ή εκείνους (ακόμη και σημερινούς υπουργούς) που εκνευρίζονται γιατί δεν είναι τόσο δημοφιλείς όπως ο καθηγητάκος με τα γυαλιά.

Τους «αριστερούς» που θα πουλήσουν κοινωνική ευαισθησία.

Ή τους «δεξιούς» που θα πουλήσουν πατριωτισμό.

Κι όταν ο κάθε Τσιόδρας έρχεται και δεν είναι τίποτε από όλα αυτά, απλά κανονικός, μας φαίνεται παράξενο. Και πέφτουμε να τον φάμε.

Γι’ αυτό λέω: «Παραιτήσου, Σωτήρη Τσιόδρα, γιατί τους πετσόκοψες όλους αυτούς».

Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/blog-post_495.html

Share.