[ccpw id="136103"]

Και το έκαναν, σε μια εποχή που οι πρόγονοί μας, λειτουργούσαν πολύ περισσότερο κάτω από την επήρεια του βασικού ενστίκτου της επιθετικότητας και αγωνιζόταν να ελέγξουν αυτό το πρωτόγονο ένστικτο, για να μπορέσει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ αντικοινωνικής και κοινωνικής συμπεριφοράς.. 

Σε αυτή την προσπάθεια εύκολο καταφύγιο αποτελούσε το μεταφυσικό . θείο..

Αλλά ήταν ο Ιησούς Χριστός πριν 2000 χρόνια, που επιχείρησε την μεγαλύτερη τομή στην ανθρώπινη ψυχή που έγινε ποτέ στην ιστορία.

Δίδαξε την αγάπη ,την ισότητα , την δικαιοσύνη.. Σε μια εποχή που ακόμα και ο προχωρημένος Μωσαϊκός νόμος, δίδασκε το ‘’οφθαλμόν αντί οφθαλμού και το οδόντα αντί οδόντος ..’’

Ο Ιησούς Σταυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από μια κοινωνική πλειοψηφία που δεν κατάλαβε ποιος ήταν ανάμεσά τους , αλλά θεώρησε ότι η διδασκαλία Του απειλούσε άμεσα τις κοινωνικές δομές και τα κεκτημένα τους…

Οι ιδέες Του όμως δεν σταυρώθηκαν. Διαδόθηκαν ,γιγαντώθηκαν και διαμόρφωσαν καθοριστικά όλες τις παγκόσμιες κοινωνίες μέχρι σήμερα..

Αυτές οι ιδέες, σάρωσαν καθεστώτα απάνθρωπα και καταπιεστικά ..

Εξάλειψαν την δουλεία ανθρώπου από άνθρωπο..

Απετέλεσαν την βάση που κινήθηκε και κινείται ο νομικός μας πολιτισμός μέχρι σήμερα..

Ιδιαίτερα για εμάς τούς Έλληνες, η Χριστιανική θρησκεία σφράγισε την πορεία του έθνους μας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εθνική επανάσταση και την απελευθέρωση μας από την Οθωμανική κατοχή.

Σήμερα, η πατρίδα ευρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη περίοδο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η παρούσα γενιά των Ελλήνων, αντιμετωπίζει μια επικίνδυνη πανδημία, που όμοιά της δε έζησε η παγκόσμια κοινωνία τα τελευταία 100 χρόνια.

Ένας επικίνδυνος ιός που εμφανίσθηκε στην Κίνα , εξαπλώθηκε ταχύτατα κυρίως προς την Δύση.

Ένας ιός νέος, που βρήκε την επιστήμη και τα κράτη απροετοίμαστα.

Ένας ιός με ικανότητα ταχείας και ανεξέλεγκτης μετάδοσης, με απρόβλεπτη κλινική πορεία των ασθενών, που δυστυχώς προκαλεί πολλά θύματα.

Ένας ιός, που στο πέρασμά του, διαλύθηκαν συστήματα υγείας ανεπτυγμένων κρατών, που μέχρι τώρα εθεωρούντο θωρακισμένα…

Χιλιάδες νεκροί στην αναπτυγμένη Βόρεια Ιταλία , στην Ισπανία, στην Γαλλία, στις ΗΠΑ.

Η χώρα μας και αυτή απροετοίμαστη.

Η χώρα μας, που βγήκε πρόσφατα από την 10 ετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

Με ένα δημόσιο σύστημα υγείας με μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο υλικό, σε υποδομές και σε οργάνωση.

Η χώρα μας , με συσσωρευμένα προβλήματα από συλλογικά λάθη του παρελθόντος και πολιτικές κοντόφθαλμες , λαϊκίστικες ακόμα και καταστροφικές , φαινόταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Οι Έλληνες όμως ιστορικά, ενώνονται στα δύσκολα.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες , πήρε έγκαιρα σκληρά μέτρα για να περιορίσει την καταστροφική εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Πήρε τα μόνα αποτελεσματικά μέτρα ,αφού ακόμα δεν υπάρχει άλλος τρόπος ελέγχου της πανδημίας.

Δεν υπάρχει εμβόλιο…Δεν υπάρχουν φάρμακα που αποδεδειγμένα προφυλάσσουν ή θεραπεύουν από την λοίμωξη…

Και τα μόνα αποτελεσματικά μέτρα αυτή την στιγμή, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας, η ιχνηλάτηση των υπόπτων φορέων, η καραντίνα των νοσούντων , ή ακόμα και η καραντίνα ολόκληρων περιοχών, όπου εξαπλώνεται απειλητικά η πανδημία.

Τα αποτελέσματα φαίνονται μέχρι στιγμής να είναι πολύ αισιόδοξα. Ιδιαίτερα αν τα συγκρίνει κάποιος με τα ανάλογα γειτονικών χωρών αλλά και γενικότερα. Τα επώδυνα περιοριστικά μέτρα , τα δέχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας καρτερικά. Για μια ακόμα φορά , επιβεβαιώθηκε ότι οι Έλληνες ενώνονται στα δύσκολα! Αυτό το χάρισμα της φυλής μας, συνέτεινε στην ιστορική μας συνέχεια από την προϊστορία μέχρι σήμερα…

Ο Γολγοθάς που ανεβαίνει η πατρίδα μας , μαζί με όλη την ανθρωπότητα, σύντομα θα τελειώσει. Η “ανάσταση” πλησιάζει!

Νομοτελειακά, μετά την σταύρωση έρχεται η ανάσταση!

Αρκεί να μην προσπαθήσουμε να την επισπεύσουμε, γεγονός που θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ακολουθώντας ότι η επιστήμη προτείνει , η “ανάσταση” θα έλθει στην ώρα της.

Και η οικονομία, με θυσίες, πάλι θα ανακάμψει και η κοινωνία θα βρει ξανά τους προηγούμενους ρυθμούς της.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι , την στιγμή της “ανάστασης”, να μετρηθούμε και να είμαστε όλοι εδώ!

Καλό Πάσχα!

Χρ. Ι. Στεφανάδης
protothema.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/blog-post_423.html