Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, ο οποίος προϊσταται του σχήματος των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έκανε λόγο για μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν και τα οποία θα ήταν αδιανόητα πριν από λίγες εβδομάδες.

“Θυμόμαστε την κρίση του 2008, όταν η Ευρώπη έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά”, τόνισε.

“Εάν αθροίσουμε όλα τα μέτρα, μαζί με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, μιλάμε για τρισεκατομμύρια ευρώ”, πρόσθεσε.

“Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί προκειμένου να αποφύγουμε τoν κατακερματισμό της Ευρωζώνης”, είπε ακόμη ο κ. Σεντένο, κάνοντας λόγο για τρία επάλληλα “δίχτυα προστασίας” για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και εθνικές οικονομίες.

Στα αποτελέσματα του Eurogroup αναφέρθηκε με σειρά tweet του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα.

“Μετά από μακρές και έντονες συζητήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες, το Eurogroup έφτασε σε ένα αίσιο αποτλέσμα σήμερα. Προχωρήσαμε σε λογικές συμφωνίες τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ολλανδία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κρίση του κορονοϊού.

Θέσαμε στο τραπέζι ένα συνεκτικό πακέτο που θα βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν τα υγειονομικά κόστη, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές. Υπό ορθές συνθήκες, θα βοηθήσει επίσης να ανοικοδομήσουμε τις εθνικές μας οικονομίες μακροπρόθεσμα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια χωρίς προϋποθέσεις για υγειονομικές δαπάνες. Θα είναι επίσης διαθέσιμος για οικονομική υποστήριξη, αλλά με προϋποθέσεις. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό. economic support, but with conditions. That’s fair and reasonable.

Επιπλέον, συμφωνήσαμε για έξτρα χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υποστήριξη της αγοράς εργασίας μας μέσω του προϋπολιγισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιπλέον χρηματοδότηση για υγειονομική βοήθεια μέσω ενός έκτακτου ευρωπαϊκού ταμείου στο οποίο οι χώρες θα συνεισφέρουν κατά το δοκούν.

Με αυτό το πακέτο θα βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη βραχυπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα θα οικοδομούμε ανθεκτικές οικονομίες μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για δυναμικό και λογικά υπεύθυνο δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, τόνισε ο Ολλανδός υπουργός.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/eurogroup-500.html

Share.