Η αγορά υποφέρει και θα υποφέρει. Στέκεται όμως ακόμη στα πόδια της.

Δεν χάθηκε. Δεν έσβησε τις ελπίδες.

Παραμένει με δύναμη, αποφασιστικότητα πείσμα αλλά και την ξεχωριστή ευρηματικότητά της.

Αυτή τη μοναδική ευρηματικότητα του Έλληνα ιδιώτη επιχειρηματία, που τα έβγαλε πέρα κάθε φορά που τον κατέστρεφε το κράτος, όταν μπερδευόταν στα πόδια του.

Μαζέψτε το κράτος από τις τσέπες της ιδιωτικής αγοράς και τα πλοκάμια των υπηρεσιών σας, από κάθε νόμιμη και οραματική ιδιωτική πρωτοβουλία. Θα δούμε θαύματα ακόμη και στις άγριες συνθήκες που περνάμε με την κρίση του κορονοϊού.

Να μια πρώτη κίνηση. Ο κορβανάς μετράει σοβαρά κέρδη από τις τεράστιες, μειώσεις των τιμών πετρελαίου διεθνώς.

Περιορίστε τους απαράδεκτους φόρους στα καύσιμα (τροφή για το λαθρεμπόριο) και αν το κέρδος δεν το περάσετε απ ευθείας στην ελεύθερη οικονομία, με τη μορφή μειώσεων (των φόρων) στις τιμές, χρηματοδοτείστε δημόσια έργα.

Να μην γίνουν πάντως, τα κέρδη, απόθεμα για προσλήψεις (τις άχρηστες εννοούμε) στις πιθανές καλές ημέρες, μετά τον κορονοϊό.

Με τα οφέλη από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και με τη σωστή διαχείριση των πόρων ΕΣΠΑ (καταργώντας όλες τις ανοησίες με τη μορφή προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ρουσφετιών, για κομματική μικροπολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης) θα δημιουργήσετε κίνηση στην αγορά.

Κίνηση που θα ανατρέψει άμεσα και με εντυπωσιακό (κατά τη γνώμη μου) τρόπο τη σημερινή ψυχολογία απελπισίας και απογοήτευσης.

Πάρτε από τα χέρια της, σκόπιμης και ύποπτης, γραφειοκρατίας τις εκατοντάδες αιτήσεις για μικρές και μεσαίες επενδύσεις (αυτές που παραμένουν για δασική, αρχαιολογική ή χωροταξική ή δήθεν περιβαλλοντική διερεύνηση) και παραδώστε όλες τις άδειες, εδώ και τώρα, βάζοντας τις υπηρεσίες σας να παρακολουθήσουν την ορθή εφαρμογή, μεταφέροντας βεβαίως τις ευθύνες, στον ίδιο τον επενδυτή.

Μην ανακατεύεστε στο έργο της δικαιοσύνης που εξετάζει δεκάδες επί δεκάδων προσφυγών σε κάθε μορφή νέας επένδυσης ή επέκτασης παλαιάς, των επιχειρηματικών μονάδων της χώρας. Ζητείστε όμως από τη δικαιοσύνη να επισπεύσει το έργο της, που συνδέεται με επενδύσεις και την οικονομία, εδώ και τώρα. Κάντε το σήμερα και όχι αύριο, με επιχείρημα την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, στην οικονομία να συμπιέζεται και στην ανεργία να βλέπει επιστροφή στο 27% .

Αλλάξτε εδώ και τώρα τις διαδικασίες υπαγωγής επενδύσεων σε αναπτυξιακούς νόμους. Και βάλτε μπροστά τα κίνητρα με προτεραιότητες σε νεοφυείς επιχειρήσεις .

Τις νεοφυείς που ζητάνε βοήθεια αλλά το κράτος τις παραπέμπει στο γνωστό, σκόπιμο και ύποπτο μηχανισμό μελετών και ειδικών γνωμοδοτήσεων…

Κινητοποιείστε κάθε μορφής σχέδιο, πρόταση, ιδέα, επένδυση ή και έργο που ανήκει στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας.

Είναι απίστευτες οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που προσφέρονται (εδώ και μια 5ετία) στον χώρο αυτό αλλά εμείς, ως κράτος, ψειρίζουμε τη μαϊμού…, μήπως και χάσουμε συνδυασμούς κρατικοδίαιτης συνύπαρξης κρατικών μονοπωλίων με την ελεύθερη ιδιωτική οικονομία.

Ξεπεράστε το κρατικίστικο σύνδρομο στην ενέργεια, σε όλη την ενέργεια (από την παραγωγή μέχρι την αξιοποίηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου) και θεμελιώστε τα πρώτα έργα. Υπάρχουν σχέδια για να ξεκινήσουν χθες…, αν πράγματι το θέλουμε.

Πλαισιώστε το άνοιγμα στην εγχώρια ιδιωτική οικονομία (του μεγάλου μεγέθους που δεν ξεπερνά τις 150 μονάδες) με συμφωνίες κρατών και πολυεθνικών ομίλων ορίζοντας χρονοδιαγράμματα ακόμη και για το 2020.

Και συνδυάστε τα όλα αυτά με αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος στην αποκρατικοποίηση, ώστε οι πωλήσεις κρατικών εγκαταστάσεων ενέργειας να συνδυαστούν με τα έργα και τις επενδύσεις.

Οι υποδείξεις μας ασφαλώς και δεν συνθέτουν σχέδιο οικονομικού προγράμματος.

Περιέχουν όμως το ζητούμενο από την ελληνική επιχειρηματική αγορά (πέρα από τις “αντιγριπικές ενέσεις” που ορθά κάνατε ως κυβέρνηση με αφορμή τον κορονοϊό).

Και το ζητούμενο είναι η ψυχολογική ανάταση και ενθάρρυνση της (παντός καιρού) τόλμης και φαντασίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας. 

Προϋπόθεση βέβαια είναι, να εγγυηθεί η κυβέρνηση για εκλογές το 2023. Και να επιβάλλει στο κράτος να “πολεμήσει” στο πλευρό της, όπως με επιτυχία έκανε, στη μάχη με την πανδημία.

Με τις προϋποθέσεις αυτές θα περιορισθούν στη γραφικότητά τους και οι αντιπολιτευτικές κομματικές αντιδράσεις, σαν την προχθεσινή στα κρατικά νοσοκομεία.

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/blog-post_474.html

Share.