Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχουν όλες οι επιχειρήσεις -ανεξαρτήτως ΚΑΔ- για να καταθέσουν αίτηση λήψης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το δάνειο που θα παράσχει το Γενικό Λογιστήριο μέσα στον Απρίλιο και το οποίο -σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα- δεν αποκλείεται να αυξηθεί σε αξία.

Δηλαδή, πέρα από το 1 δισ. ευρώ που θα διανείμει το κράτος τον Απρίλιο, μπορεί να υπάρξει και νέα πρόβλεψη για επιπλέον χρηματοδότηση. Και τούτο καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΥΠΟΙΚ, τα μέτρα στήριξης των 6,8 δισ. ευρώ θα υπερδιπλασιαστούν τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ουσιαστικά αύξηση του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων προς τα 14 δισ. ευρώ μέσα από τη χρονική επέκτασή του αλλά και τη διεύρυνσή του. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλύψουν τις ανάγκες επιχειρηματιών και εργαζομένων όχι μόνο για τον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο.

Επιπλέον των υφιστάμενων παρεμβάσεων έρχονται τα κλαδικά “πακέτα” για τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια και άλλες δραστηριότητες που δέχθηκαν καίριο πλήγμα αλλά και η στήριξη ανέργων που θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας το αρμόδιο υπουργείο.

Εξετάζονται .χευμένες παρεμβάσεις για να διορθωθούν αδικίες σε ΚΑΔ που εξαιρούνται ή σε ομάδες που δεν λαμβάνουν επιδόματα ή άλλου είδους στήριξη.

Προς το παρόν, το “τροχάδην” για να λάβουν οι δικαιούχοι τα μέτρα Απριλίου συνεχίζεται, αφού έως την Παρασκευή θα πρέπει οι επιχειρηματίες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή να κάνουν αιτήσεις και στην Εργάνη, ενώ λίγο αργότερα, στις 20 Απριλίου, λήγει η προθεσμία για όσες επιχειρήσεις πλήττονται.

Η μάχη για το χρήμα

Το ταμειακό κόστος των μέτρων ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ τον μήνα, με τον Υπουργό Οικονομικών να προσδιορίζει το εύρος της κρίσης ύφεσης προς το 4% φέτος.

 Από ξένους αναλυτές ωστόσο ξεδιπλώνονται σενάρια για διψήφια ύφεση φέτος στη χώρα (στο 18,6% βλέπει την ύφεση η Unicredit, με ανάκαμψη 15,5% το 2021). Και τούτο καθώς ο τουρισμός παγκοσμίως για κάποιους αναλυτές μετατρέπεται στον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τα περιθώρια που υπάρχουν ούτως ώστε αύριο το Eurogroup να αποφασίσει περαιτέρω χρηματοδότηση για να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η πρώτη “μάχη” θα δοθεί στο σημερινό EWG. Η ομάδα των “11”, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος, επιμένει στην έκδοση ευρωομολόγου.

Ωστόσο, επισήμως τα θέματα τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι από πλευράς θεσμών είναι -πέρα από την πρωτοβουλία για την απασχόληση που ανακοίνωσε η Κομισιόν- επιπλέον χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ και τα δάνεια του ESM μέσω της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) με μία “ελαφρού” τύπου εποπτεία…

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή η φόρμα υποβολής αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες που απασχολούν έως 500 εργαζόμενους.

Οι όροι και τα κριτήρια καταβολής του ποσού του Απριλίου δεν είναι ακόμα γνωστά. Θα ανακοινωθούν εκ των υστέρων από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προέβη χθες σε κάποιες διευκρινίσεις για τους ενδιαφερόμενους.

Το ΥΠΟΙΚ εξηγεί πως αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου (ΚΑΔ), συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους.

Πρέπει να μην ήταν προβληματικές προ υγειονομικής κρίσης (με βάση τα κριτήρια ζημιών και απώλειας κεφαλαίων που τίθενται).

Επειδή θα λάβουν κρατική ενίσχυση θα πρέπει να μην έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή να μην έχουν εξαντλήσει το σχετικό περιθώριο (κανόνας de minimis για το ανώτατο όριο ενίσχυσης, για την τριετία 2018-2020).

Θα πρέπει επίσης να μην είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/blog-post_337.html

Share.