Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη Σουηδία αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες της Σκανδιναβίας, γεγονός που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση της χώρας να εγκαταλείψει την… χαλαρή προσέγγισή της στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Ήδη την Κυριακή (05/04), η χώρα καταμετρά συνολικά 401 θανάτους από τη νόσο Covid-19, παρουσιάζοντας αύξηση στον αριθμό των νεκρών κατά 8% σε σχέση με το Σάββατο.

Το σουηδικό “πείραμα” έχει προκαλέσει διεθνή αμηχανία καθώς τα σχολεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες έχουν παραμείνει ανοιχτά.

Και ενώ άλλες χώρες ψήφισαν νόμους που περιορίζουν τη μετακίνηση, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν προχώρησε μόνο στην απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων.

Αυτό όμως φαίνεται πως θα αλλάξει: Μετά από μια εβδομάδα απογοητευτικών δεδομένων, ο Λεβέν φαίνεται να αλλάζει στάση.

Σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο το βράδυ, ο πρωθυπουργός άλλαξε τη ρητορική του και προειδοποίησε ότι η Σουηδία «μπορεί να αντιμετωπίζει χιλιάδες θανάτους από τον κορονοϊό» προσθέτοντας ότι «η κρίση είναι πιθανό να συνεχιστεί για μήνες και όχι απλά κάποιες εβδομάδες».

Όπως σημειώνει ο Guardian, το σουηδικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει μέσα στην εβδομάδα υπέρ της ανάληψης νέων αυστηρών μέτρων έκτακτης ανάγκης όπως το κλείσιμο αεροδρομίων, σταθμών τρένων και λεωφορείων, καταστημάτων και εστιατορίων, καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό των δημόσιων συγκεντρώσεων.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας, Αντερς Τέγκνελ, λέει ότι ο στόχος στη χώρα του, όπως και παντού, είναι να «ισοπεδώσουν την καμπύλη» για να αποφύγουν προβλήματα στα νοσοκομεία.

Από την [περασμένη] Πέμπτη [2 Απριλίου], είπε ότι η καμπύλη «αρχίζει να γίνεται κάπως πιο απότομη, αλλά συνολικά» παραμένει «αρκετά επίπεδη».

«Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια πολιτική που να μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να μένουν υποχρεωτικά οι πολίτες στο σπίτι τους εάν αισθάνονται άρρωστοι» δήλωσε ο Τέγκνελ, καταλήγοντας με νόημα ότι η καραντίνα δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα στη Σουηδία.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/blog-post_257.html

Share.