[ccpw id="136103"]
Κάθε μέρα κάνουμε επιλογές. Από τα πιο απλά, μέχρι τα πλέον σύνθετα.

Ανοίγουμε την ντουλάπα μας το πρωί και επιλέγουμε τι θα φορέσουμε. Επιλέγουμε χρώματα, ύφασμα, ενδύματα και υποδήματα.

Μέσα σε λίγα λεπτά και μέχρι να βγούμε από το σπίτι έχουμε κάνει ήδη δεκάδες διαφορετικές επιλογές.

Φανταστείτε λοιπόν πόσες εκατοντάδες επιλογές κάνουμε σε ένα 24ωρο. Ακόμη και η επιλογή μιας λέξης από χιλιάδες άλλες είναι μια επιλογή.

Πολλές τις κάνουμε συνειδητά τις περισσότερες όμως ασυνείδητα. Αυτό που οφείλουμε να κατανοήσουμε είναι πως, ότι επιλέξουμε σήμερα θα διαμορφώσει την μελλοντική μας ζωή.

Μπορούμε να επιλέγουμε με επίγνωση πως κάθε μας ενέργεια έχει και την αντίστοιχη “παρενέργεια¨ είτε “χαλαρά” αδιαφορώντας για οποιαδήποτε επίπτωση. Περπατάμε στον δρόμο και ένας ασυνείδητος οδηγός πέφτει σε μια λακούβα με νερό με ταχύτητα και μας κάνει μούσκεμα. (Μάλλον έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς αυτό.)

Σκέφτεσαι να τον βρίσεις, να πάρεις το νούμερο του αυτοκινήτου του, να πάς στο πλησιέστερο κατάστημα και να αγοράσεις καινούργιο παντελόνι, να ζητήσεις από ένα κομμωτήριο να σου δανείσουν το σεσουάρ για να στεγνώσεις το παντελόνι σου ή να μην κάνεις τίποτα και να υποφέρεις με το μουσκεμένο ένδυμα ελπίζοντας πως δεν θα υποστείς κάποιο κρυολόγημα. Απεριόριστος αριθμός επιλογών.

Με την πανδημία επίσης έχουμε επιλογές. Να κυκλοφορούμε με ένα σαπούνι στο χέρι και παγούρι με νερό για να πλενόμαστε όπου θέλουμε, να φοράμε μάσκα και γάντια, να μην πλησιάζουμε κανέναν, να μην μιλάμε σε κανέναν και όποιος μας πλησιάζει στο ένα μέτρο να του κραδαίνουμε μια βέργα για να μην παίζει μαζί μας.

Είναι επιλογές και είναι σεβαστές. Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Εκείνη που κάποιος κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν τηρεί κανένα μέτρο ασφαλείας, στριμώχνεται με τον κόσμο χωρίς την ενδεδειγμένη απόσταση ασφαλείας θεωρώντας εαυτόν γνώστη που διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης και μη αναλογιζόμενος πως η δική του θεωρία ίσως και να έχει κεκρόπορτες όπου θέτουν σε κίνδυνο συνανθρώπους του αλλά και τον ίδιο.

“Τι πρέπει να κάνω τώρα με την πανδημία” αναρωτιέται ο καθένας νοερά ή φωναχτά.

Η απάντηση είναι απλή.

“Σκέψου τι θα προκαλέσει σε εσένα αυτή η επιλογή που κάνεις και μετά σκέψου τι θα προκαλέσει στους άλλους.”

Αυτά τα 2 θεμελειώδη ερωτήματα μπορούν να μας οδηγήσουν σε πιο συνειδητές επιλογές.

  • Αν λοιπόν θέλεις να κυκλοφορείς με μάσκα, αντισηπτικά και να κρατάς αποστάσεις να το κάνεις αρκεί να ξέρεις γιατί. 
  • Αν πάλι δεν τηρείς κανένα μέτρο πρόληψης απέναντι στους άλλους και τον εαυτό σου οφείλεις να έχεις απαντήσει στα 2 ερωτήματα: Τι θα προκαλέσει σε εμένα αυτή η συμπεριφορά και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στους άλλους;

Φίλοι μου, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί όχι τον επόμενο μήνα ούτε καν στο επόμενο λεπτό.

Κάπου διάβασα το εξής:

Το παρελθόν είναι ιστορία, το μέλλον μυστήριο και το παρόν είναι δώρο. 

Ήδη χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν την μάχη, έχασαν το δώρο.

Η κάθε στιγμή είναι δώρο. Είτε στο σπίτι, είτε έξω, είτε μόνος είτε με παρέα. Κάθε εμπειρία που βιώνουμε είναι μια αφορμή εξέλιξης.

“Αν προσέξουμε το παρόν τότε και αυτό που θα συμβεί στο μέλλον θα είναι καλύτερο. Η κάθε μέρα κυοφορεί την αιωνιότητα διαβάζουμε στον “αλχημιστή”.

Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Υπάρχει μια πραγματικότητα στο εδώ και τώρα.

Με πίστη πως οι σημερινές μας επιλογές θα διαμορφώσουν την ζωή μας αύριο, ας πορευθούμε με επίγνωση και ας διαλέξουμε από τις χιλιάδες των επιλογών που έχουμε, εκείνες που προάγουν την ύπαρξη μας.

Η πανδημία είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε το Μεγαλείο που κρύβουμε μέσα μας και να βοηθήσουμε και τους άλλους να βρούνε το δικό τους. 

Αν αγαπάς την ζωή αγαπάς τα πάντα που την ορίζουν και αποδέχεσαι εκείνα που δεν μπορείς να αλλάξεις.

Όπως την ανατολή του ήλιου με το φώς να πλημμυρίζει την ύπαρξη και να σε κάνει εισπνέεις κάθε στιγμή της.

Χρήστος Ράπτης
in.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/blog-post_699.html