Σχεδόν ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας και με επίκεντρο τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της πραγματικής οικονομίας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιδοκιμάζει τη στρατηγική που διαρθρώνει και εφαρμόζει το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία.

Η διείσδυση της Νέας Δημοκρατίας σε δεξαμενές ψηφοφόρων, πέραν της δυναμικής μάζας του 40% της 7ης Ιουλίου, αποτυπώνει την ορθότητα των αποφάσεων που ελήφθησαν τις τελευταίες 30 ημέρες, με την κυβέρνηση να μην πιστώνεται μόνο τους χειρισμούς της στην ατζέντα του κορονοϊού, αλλά και τις κινήσεις της στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Στην έρευνα της εταιρείας “Pulse”, για λογαριασμό της τηλεόρασης του “Σκάι”, το 82% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά την κυβέρνηση.

Ανάμεσά τους το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 89% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα:

-Το 67% κρίνει σίγουρα και μάλλον θετικά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ανάμεσά τους και το 48% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 77% του ΚΙΝΑΛ.

-Το 86% αξιολογεί σίγουρα και μάλλον θετικά τα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συγκεντρώσεων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

-Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει το ποσοστό αποδοχής στο 53% από 45% στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πτώση τεσσάρων μονάδων και περιορίζεται στο 22%.

-Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διευρύνει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις 23 μονάδες, καθώς συγκεντρώνει 45% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έρευνα της εταιρείας “Alco”, για λογαριασμό της τηλεόρασης του “Open”, το 89% των πολιτών θεωρεί έγκυρη και επαρκή την ενημέρωσή του για την εξέλιξη της πανδημίας από τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα. 


Ταυτόχρονα:

-Ποσοστό 86% αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης.

-Το 80% δηλώνει πολύ ως αρκετά ικανοποιημένο από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού στο θέμα της πανδημίας

-Το 92% θεωρεί αρκετά-πολύ επιβεβλημένο τον περιορισμό της κυκλοφορίας.

-Το 83% είναι έτοιμο να αποδεχθεί εάν χρειαστεί επέκταση του μέτρου.

-Το 44% πιστεύει ότι είναι καλύτερη η εικόνα του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε σχέση με αυτήν που είχε πριν την πανδημία του κορονοϊού.

“Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι Έλληνες πιστεύουν ότι τα προληπτικά μέτρα που έχουν έγκαιρα παρθεί κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Και εξηγούν τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών με τα αυστηρά, αλλά απαραίτητα, αυτά μέτρα. Εμείς συνεχίζουμε, έχοντας πάντα ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας”, 

…σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η Αθήνα αναμένει σήμερα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο ενσωματώνει σχεδόν όλα τα αιτήματα, που κατέθεσε πριν δύο εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης, με την επιστολή του προς την αρμόδια Επίτροπο, προκειμένου η χώρα μας να απορροφήσει εντός του 2020 ακόμα περισσότερα κονδύλια με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.

“Αυτό που αναμένουμε πλέον είναι να υπάρξει ανταπόκριση και στην επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός με άλλους οκτώ ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω της οποίας ζητείται η εφαρμογή κοινών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και η έκδοση ευρω-ομολόγου, με στόχο να διασφαλιστεί χαμηλότοκος δανεισμός για όλες τις χώρες”,

…αναφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε, από το βήμα της Βουλής, να στείλει νέο μήνυμα προς τους εταίρους, αναδεικνύοντας τις έννοιες της συμπόρευσης και της αλληλεγγύης σε αυτές τις κρίσιμες για την Ευρωπαϊκή Ένωση στιγμές.

“Υποστηρίζω σθεναρά τη δημιουργία ενός καινούργιου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Είναι μία πρόταση, την οποία εισηγούμαστε μαζί με ακόμα οκτώ χώρες και πιστεύω ότι και άλλες χώρες που δεν προσυπέγραψαν το αρχικό κείμενο αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη. Σε αυτήν την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010, ούτε 2015. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ, το οποίο χτυπά ταυτόχρονα την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες…Είμαι βέβαιος ότι τελικά μία λύση κοντά σε αυτό που περιέγραψα θα προκύψει και το θέμα είναι να μην έρθει πολύ αργά. Όταν πλέον θα είναι ίσως ανεπαρκής και όταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα…”,

τόνισε, στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/04/blog-post_59.html

Share.