Ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων για το μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Φτάνει σε αξία τα 6,8 δισ. ευρώ και εκτείνεται σε οκτώ άξονες.

Διευρύνεται σημαντικά ο αριθμός των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δικαιούνται στήριξης καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ. 


Καλύπτεται εν μέρει το Δώρο Πάσχα από το κράτος σε περιπτώσεις αναστολής σύμβασης, ενώ αναγγέλλεται ειδικό πακέτο για τον πρωτογενή τομέα αλλά και επιστρεπτέα προκαταβολή 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως “οι ενέργειες της κυβέρνησης είχαν ξεκινήσει έγκαιρα και ήταν καλά σχεδιασμένες. 


Διαθέτουμε και υλοποιούμε σοβαρό, οργανωμένο και συνεκτικό σχέδιο.

Εφαρμόζουμε πολιτικές για να κρατήσουμε την οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα και στην επόμενη μέρα”.

Τα μέτρα εκτείνονται σε 8 άξονες:

1. Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. 


Συνολικά μπορούν να τη λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. 


Η ενίσχυση αυτή σε όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. 


Παράλληλα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους επί του ονομαστικού τους μισθού για 45 ημέρες. 


Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν παρόλα αυτά εμπρόθεσμα.

2. Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία και για τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. 


Συνολικά καλύπτονται μέσα από διαφορετικά σχήματα περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. 


Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται είναι ελάχιστες αφού καλύπτονται από τις ευνοϊκές προβλέψεις το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας. 


Το 99% αυτών που καλύπτονται προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεως βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου. 


Παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα οι οφειλές. 


Για τον ΦΠΑ αν καταβληθεί εμπρόθεσμα το 25% του ποσού συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές οφειλές. 


Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης. 


Για όσες επιχειρήσεις δεν είχε προβλεφθεί μέχρι σήμερα η υπαγωγή τους προϋπόθεση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης από τώρα.

3. Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικής μορφής που συνιστούν το 75% του συνόλου.

4 Θεσπίζεται το σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την επιπλέον στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. 


Το συνολικό ύψος είναι 1 δις ευρώ και λειτουργεί με χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων που είναι συνολικώς ή μερικώς επιστρεπτέα στο κράτος ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. 


Η ενίσχυση χορηγείται από το κράτος στην επιχείρηση μέσα από το Taxisnet. 


Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται τυποποιημένα από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά. 


Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το σχήμα αυτό θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα “My Business support” της ΑΑΔΕ τις επόμενες μέρες. 


Στόχος του σχήματος αυτού είναι η στήριξη των επιχειρήσεων ούτως ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Άρα υποχρεούνται να τηρήσουν ρήτρα μη απολύσεων που ισχύει από σήμερα.

5. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολο του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. 


Όσες επιχειρήσεις δεν καλύπτονται από τις προβλέψεις της πολιτείας υποχρεούνται να το καταβάλουν στις προβλεπόμενες προθεσμίες. 


Αν υπάρχει θέμα προσωρινής αναστολής το ποσό του δώρου Πάσχα που αφορά το εν λόγω χρονικό διάστημα καταβάλλεται από τον Κρατικό προϋπολογισμό. 


Επιπλεόν 108.000 προσωπικό σε νοσοκομεία στο ΕΚΑΒ στον ΕΟΔΥ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση μέχρι τις 10 Απριλίου.

6. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων σε στενή συνεργασία με το κράτος θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες.

7. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Διατίθενται άμεσα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν τα εν λόγω μέτρα. Επίσης θα αξιοποιηθούν με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία πόροι της ΕΕ.

8. Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας. 


Οι πιστώσεις αυξάνονται αντί για 4 δις ευρώ κατά 5 δις ευρώ. Και τούτο γιατί οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, οι αναστολές ασφαλιστικών εισφορών και η κάλυψη των εισφορών μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών διαμορφώνονται σε 1,6 δισ. ευρώ και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δις ευρώ.

Η συνολική επιβάρυνση των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δις ευρώ μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. 


Η εν λόγω επιβάρυνση μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία ανέρχεται πλέον στα 6,8 δις ευρώ δηλαδή στο 3,5% του ΑΕΠ.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα

Δείτε τις ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη:

https://www.youtube.com/watch?v=FE5aSczJDGM

Δείτε τις ανακοινώσεις του Γιάννη Βρούτση:

https://www.youtube.com/watch?v=DrAjsC26eQQ

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/8-68-1700000-800.html

Share.