[ccpw id="136103"]

Δύο ακόμη μέτρα τα οποία θα κάνουν τη διαφορά δίνοντας ανάσες επιβίωσης ζητούν επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των συνεχόμενων παρεμβάσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας έναντι της κρίσης του κορονοϊού. Αυτά είναι η άμεση επιστροφή εκκρεμών πιστωτικών ΦΠΑ του περασμένου έτους και ο μηδενισμός της φετινής προκαταβολής φόρου.

Οι επιχειρήσεις καλούνται ήδη να αντιμετωπίσουν ένα πρωτοφανώς εχθρικό οικονομικό περιβάλλον λόγω της κρίσης. 


Πολλοί κλάδοι έχουν ουσιαστικά μπει σε αναστολή λειτουργίας, άλλοι κλάδοι υπολειτουργούν με κατάρρευση του τζίρου τους και το μέλλον φαντάζει τουλάχιστον δυσοίωνο, αφού, όπως λένε στην αγορά, τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας.

Για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή ή περιλαμβάνονται σε κλάδους που εμφανίζουν πτώση τζίρου και έχουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας στη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, έχει ανακοινωθεί μια σειρά από μέτρα που περιλαμβάνουν:

– Την αναστολή για ένα 4μηνο των φορολογικών υποχρεώσεων του Μαρτίου και του Απριλίου. Οι υποχρεώσεις αυτές πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Αυγούστου.

– Την αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 3 μήνες, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου.

– Τη δυνατότητα να θέσουν μέρος ή το σύνολο του εργατικού τους δυναμικού σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

– Τη δυνατότητα να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα το καλοκαίρι, το αργότερο μαζί με την καταβολή του επιδόματος αδείας.

– Διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα για κεφάλαιο κίνησης (επιστρεπτέα προκαταβολή κ.λπ.).

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, δύο ακόμη μέτρα θα κάνουν τη διαφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως σημειώνουν στελέχη τους:

– Η άμεση επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ από τη χρήση 2019. Πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ την οποία λόγω της διακοπής λειτουργίας αλλά και της ύφεσης στην οικονομία δεν θα μπορέσουν να συμψηφίσουν.

– Ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για την τρέχουσα χρήση η οποία αναμένεται να είναι, από άποψη τζίρου, η χειρότερη των τελευταίων ετών. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 100% και με δεδομένο ότι το 2019 ήταν μια καλή χρονιά θα προκύψει οφειλή φόρου η οποία θα μπορούσε να καλυφθεί με την προκαταβολή που κατέβαλαν πέρυσι οι επιχειρήσεις.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_160.html