[ccpw id="136103"]
Τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνται σε «αποδράσεις» κι αυτή την φορά δεν ξέρουμε αν θα πετύχει το «κόλπο».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάντως, πρέπει να προετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά πολλά περισσότερα από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που ήδη έχει εξαγγείλει.

Πόσα;

Σίγουρα περισσότερα από 30 – 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι η κρίση κτυπάει ολοκληρωτικά τον τουρισμό, το οποίο είναι και το πιο πιθανό σενάριο, τότε η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από 10%, αντί για ανάπτυξη της τάξης του 2,2% ή του 2,8% που ήταν η πρόβλεψη για το 2020.

Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ύφεση θα μπορούσε να προσεγγίσει και το 15%. Μιλάμε, δηλαδή, για μια απώλεια στο ΑΕΠ της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Αυτά τα νούμερα είναι πραγματικά εξωφρενικά και έχουν σχέση με συνθήκες πολέμου. Και θα ήταν έτσι τα πράγματα αν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε να επέμβει.

Με τη επέμβαση της κυβέρνησης και εφόσον τελικά πέσουν στην αγορά 30 με 35 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε η ύφεση μπορεί να περιοριστεί σε ένα ποσοστό γύρω από το 5%.

Αυτό λέει το ρεπορτάζ, αυτό λένε οι πηγές μας.

Από πού προκύπτουν τα 30 – 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μαξιλαράκι είναι 37 δισεκατομμύρια ευρώ τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δεσμευμένα από τον ESM για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Από αυτόν τον λογαριασμό, λοιπόν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα 21,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι επιπλέον είναι ακόμη 12 δισεκατομμύρια ευρώ που μπορούν να πέσουν στην αγορά μέσω του τραπεζικού συστήματος και με βάση τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Τις μέχρι σήμερα, επειδή το νούμερο αυτό μπορεί να ανέβει ή ακόμη και να διπλασιαστεί.

Αυτά τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση θέλοντας και μη. Διαφορετικά η ύφεση δεν θα μπορεί να περιοριστεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 5%, αλλά θα ξεφύγει επικίνδυνα πάνω από το 15%.

Θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν ακόμη χειρότερα; Δεν είμαστε μάντεις.

Αλλά αν είναι να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας δεν θα πέσει μόνο για μας.

Το αντίθετο! Πρώτα θα πέσει στα κεφάλια των ασεβών και έπειτα στα δικά μας! Τι στο καλό κάναμε ασκήσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας τόσα χρόνια.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τον πήχη και πολύ καλά κάνει.

Κι αυτό διότι τα συνεχή αιτήματα για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό μπορούν να κάνουν τα δισεκατομμύρια να φαντάζουν με μαρουλόφυλλα.

Κι εδώ υπάρχει ένα παιγνίδι που έχει να κάνει με τον χρόνο.

Με τα 33 αυτά δισεκατομμύρια ευρώ η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αγοράσει χρόνο. Μέχρι να φανεί που ακριβώς πάει το πράγμα και τι ακόμη θα χρειαστεί να γίνει.

Σημειώστε, πάντως, ότι οι Κεντρικές Τράπεζες μπορεί να χρηματοδοτούν στο μέλλον απευθείας τις κυβερνήσεις.

Ναι, δεν επιτρέπεται σήμερα. Αλλά είπαμε, αυτή η κρίση θα αλλάξει πολλά!

Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_837.html