Παρεμβάσεις αξίας 3,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο που ανακοινώνεται σήμερα όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.

Ανήγγειλε δημοσιονομικές παρεμβάσεις αξίας 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. θα δοθεί σε επιχειρήσεις και ακόμη 1 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πακέτο στήριξης της Ε.Ε.

Ζήτησε παρεμβάσεις από τις Τράπεζες για ρυθμίσεις δανείων φυσικών προσώπων.

Κατέστησε σαφές πως όποιος εργοδότης απολύει δεν θα στηριχθεί.

Επίσης εξήγγειλε και μέτρα για τα ενοίκια και είπε πως αναβάλλεται η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ.

Προανήγγειλε επίσης νέο πακέτο στήριξης σε λίγες ημέρες, ενώ εκτίμησε πως θα είναι μηδενική η ανάπτυξη φέτος όταν η ΕΕ θα πέσει σε ύφεση 1,5%-2% σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

“Είναι το δεύτερο πακέτο που θα ανακοινώσουμε σήμερα και θα ακολουθήσουν και άλλα. Καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος”, ανέφερε ο υπουργός. Επισήμανε πως προέχει η υγεία και ακολουθεί η οικονομία, δίνοντας έμφαση στην ατομική ευθύνη.

Επανέλαβε και το πρώτο πακέτο που ήδη υλοποιείται και αφορά στη δημόσια υγεία .υς εργαζόμενους που έχουν παιδιά στα σχολεία.

Ειδικά στον τομέα υγείας εξήγησε πως το υπουργείο “ό,τι ζητάει το παίρνει”, λέγοντας ότι προς το παρόν το πόσο θα υπερβεί τον προϋπολογισμό κατά 200 εκατομμύρια.

Το νέο πακέτο

Αναλυτικά ο ΥΠΟΙΚ εξήγγειλε πως το σημερινό δεύτερο πακέτο έχει δημοσιονομικό κόστος 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον αυτών, υπάρχουν ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ΕΕ και σχηματοποιείται άμεσα.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως η ελληνική πλευρά θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σήμερα σε teleconference που θα γίνει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα αποτυπωθεί αυτό το πακέτο της ΕΕ σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση επιχειρήσεων, εισοδήματος εργαζομένων και στήριξης των πολιτών.

Αναφορικά με τα 2 δισ. ευρώ που έχουν δημοσιονομικό κόστος, προανήγγειλε πως θα ανακοινωθούν στις 12:00 από τον ΥΠΟΙΚ και τους συναρμόδιους υπουργούς:

* Το 1 δισ. ευρώ θα πάει στις επιχειρήσεις και

* Ακόμη 1 δισ. ευρώ θα οδεύσει στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν, αλλά και σε αυτοαπασχολούμενους και σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναφέρθηκε σε στήριξη που θα παρασχεθεί σε 700.000 εργαζόμενους. “Αυτή είναι η περίμετρος σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους που σήμερα θα αποφασίσουμε, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα το επόμενο χρονικό διάστημα”, είπε ο ΥΠΟΙΚ. “Απλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, πρόσθεσε.

“Θα ανακοινώσουμε επίσης παρεμβάσεις αναφορικά με τα ενοίκια. Σε περιπτώσεις που επιχειρηματίες κλείνουν με κυβερνητική επιλογή, θα υπάρχει πρόβλεψη για τα ενοίκια”, ανέφερε.

Είπε επίσης πως “θα υπάρξει πρόβλεψη για τις αντικειμενικές αξίες” καθώς η άσκηση αλλαγής τους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πλέον την παρούσα στιγμή και ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να αλλάξει φέτος.

Εξήγγειλε πως ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει την περαιτέρω δράση στο πεδίο της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ο Υπουργός Εργασίας τη στήριξη των εργαζομένων.

Προτάσεις για δάνεια ιδιωτών

Επίσης για το τραπεζικό σύστημα είπε πως “πρέπει να αναλάβει πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα και είμαστε σε διαβουλεύσεις μαζί τους”. Θα είναι πρωτοβουλίες πέρα από τα μέτρα στήριξης για τους συνεπείς επιχειρηματίες και για την εξάμηνη αναβολή καταβολής δόσεων που έχει ήδη προαναγγελθεί.

Προωθούνται επίσης σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ συναλλαγές εξ αποστάσεως. “Θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να ενεργοποιήσει άμεσα τέτοιες πρωτοβουλίες” είπε ο ΥΠΟΙΚ φέροντας ως παράδειγμα την ενημέρωση βιβλιαρίου εξ αποστάσεως.

Μέτρα άνω του 1% του ΑΕΠ

Εξήγησε πως οι παρεμβάσεις ίσες με το 1% του ΑΕΠ που αποφασίστηκε στο Eurogroup αποτελούν ένα ενδεικτικό ποσοστό για τα μέτρα σε δημοσιονομικό επίπεδο. “Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, υπερβαίνεται αυτό το ποσοστό και θα το ξεπεράσουμε στη συνέχεια σημαντικά με τα επόμενα μέτρα” είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Έκανε επίσης σαφές πως “καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να μπει στις ρυθμίσεις των μέτρων που ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση αν προχωρήσει σε απολύσεις”. Εξήγησε πως “θα ρυθμίσουμε την περίπτωση επιχειρήσεων που έχουν ήδη προβεί σε απολύσεις”.

Εξήγγειλε πως κάθε δύο μέρες θα επικαιροποιείται ο σχεδιασμός ο οποίος αφορά σε παρεμβάσεις οι οποίες έχουν διάρκεια δύο μηνών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την πρόβλεψη, εξήγησε ο υπουργός, της παράτασης των εν λόγω παρεμβάσεων πέραν των δύο μηνών.

Πλεονάσματα και ΑΕΠ

Για την απόφαση του Eurogroup είπε ότι “είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα, εξηγώντας ότι δεν ισχύει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Επιπλέον όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή της εξάπλωσης δεν θα μετρώνται στο μελλοντικό δημοσιονομικό στόχο “ο οποίος θα μπορούσε να είναι και 2% και 1.5% και 1% του ΑΕΠ ανάλογα με την πορεία της οικονομίας”.

Εκτιμάται ότι πλέον η οικονομία θα κυμανθεί οριακά στο μηδέν όταν η έκθεση στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 1,5% με 2% ύφεση σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της κρατικής γραφειοκρατίας.

“Μιλάμε για χιλιάδες πολίτες, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δημιουργούνται.

Προέχει να οδηγήσουμε το κράτος με ασφάλεια από τη φουρτούνα σε ήρεμο λιμάνι”, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_124.html

Share.