[ccpw id="136103"]
Είμαστε σε πόλεμο, αλλά αυτός θα τελειώσει νωρίς αν οι στρατιώτες έχουν χαθεί πριν καν ξεκινήσει η μάχη.

Καθημερινά φτάνουν στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο δεκάδες μηνύματα από ανθρώπους που εκφράζουν την αγωνία τους.

Είναι άνθρωποι του μόχθου που έχουν μάθει στην ζωή τους να αγωνίζονται και να δημιουργούν.

Σκέφτονται την δουλειά τους, το μέλλον τους, τους εργαζόμενους τους.

Σκέφτονται ότι στο τέλος αυτού του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς, όταν δεν ξέρουν αν οι δικοί τους πελάτες θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις έναντι αυτών.

Και μετά τον Μάρτιο έρχεται ο Απρίλιος και ύστερα ο Μάιος.

Πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση;

Και καλές είναι οι αναβολές στις εισφορές σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Θα βοηθήσουν στο cash flow. Αλλά στο τέλος θα πρέπει να πληρωθούν.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης θα πρέπει να ακούσουν τους ανθρώπους. Τις καθημερινές τους ιστορίες, τα άγχη τους.

Είναι μάχες επιβίωσης.

Δεν θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Αλλά έχει σημασία να προσπαθήσουν.

Αν έχουν τον χρόνο πριν τις σημερινές ανακοινώσεις μπορούν να διαβάσουν τρία μηνύματα αναγνωστών από τα πάρα πολλά που έχουν συσσωρευτεί. 

Για να έχουν μία αίσθηση με τι αγωνία τους περιμένει σήμερα ο κόσμος και πόσο κοντά στην καταστροφή βρίσκονται υπερήφανοι άνθρωποι. Δηλαδή οι χρυσές εφεδρείες κάθε κοινωνίας…

Μήνυμα πρώτο: Σφραγίζουν τις επιταγές μας.

«Καλημέρα! Διάβασα το άρθρο σας. Ονομάζομαι Α. Τ. έχω μια μικρή επιχείρηση διανομής τροφίμων σε χώρους μαζικής εστίασης και ξενοδοχείων έχω μια πτώση 80% του τζίρου που σίγουρα θα γίνει 95% είμαι σύμφωνος να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ζωή όλον μας. Αυτή την στιγμή και όπως ξέρετε όλη εμείς η μικρή πληρώνουμε της υποχρεώσεις με τον τζίρο της ημέρας ή της εβδομάδας. ‘Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με της επιταγές και τα υπόλοιπα που δεν μπορούμε να εισπράξουμε και να πληρώσουμε. Η μεγάλες εταιρίες ήδη άρχισαν να σφραγίζουν επιταγές. Μήπως ξέρετε τι μπορεί να γίνει»;

Μήνυμα δεύτερο: Δεν λειτουργούμε σε παράλληλο σύμπαν

«Έχω μια μικρή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών που με τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα δεν ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που θα στηρίξει το κράτος. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε έργο και να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας. Ωστόσο η επιχείρηση δεν λειτουργεί σε παράλληλο σύμπαν. Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς μας οφείλουν και από τις εισπράξεις αυτές θα πρέπει να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε.

Πολλοί πελάτες μας, όμως, έχουν κλείσει, το δημόσιο υπολειτουργεί και σε γενικές γραμμές οι υποχρεώσεις μας τρέχουν. Αν θέλουμε να κάνουμε μία ρύθμιση για φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα για να εισπράξουμε από το δημόσιο ή να συμμετάσχουμε σε κάποιον διαγωνισμό θα πρέπει να κλείσουμε ραντεβού με τον ΕΦΚΑ ή με την ΔΟΥ. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναστολές στην καταβολή δόσεων ρυθμίσεων και τρεχουσών υποχρεώσεων ΕΦΚΑ, ΦΠΑ κλπ. Αυτά είναι θετικά μέτρα και βοηθούν. Όταν όμως δεν μπορούμε να λάβουμε έγκαιρα φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα διότι το σύστημα εξακολουθεί να βλέπει τις οφειλές, τότε οι εξαγγελίες αυτές δεν μας βοηθούν.

Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη να δίδεται ενημερότητα περιορισμένης διάρκειας όταν κάποιος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του».

Μ.Μ

Μήνυμα τρίτο: Βοηθήστε τα παιδιά μας

«Η κόρη μου είναι γναθοχειρουργός η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 2010 και όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης κατόρθωσε μετά βίας να επιβιώσει επαγγελματικά για να μην μετακομίσει στο εξωτερικό, όπου θα είχε με εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση και υψηλές αμοιβές. Τώρα με τη νέα κρίση η δραστηριότητα της έχει σχεδόν μηδενιστεί και έχοντας δύο μωρά παιδιά για να στηρίξει ως μονογονεϊκός γονέας.

Ελπίζω να υπάρξει κάποια στήριξη εκ μέρους της πολιτείας και για τους ιδιώτες επαγγελματίες που δεν έκλεισαν με εντολή του κράτους, αλλά ουσιαστικά τους έκλεισε η γενικότερη οικονομική κατάσταση».

Χ. Β.

Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_661.html