[ccpw id="136103"]

Πολλοί θεωρούν πως οι κάτοικοι της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών που είχαν τεθεί κάτω από Προγράμματα Προσαρμογής – Μνημόνια κ.λπ., είναι καλύτερα προετοιμασμένοι ψυχολογικά (και όχι μόνο) για ν’ αντιμετωπίσουν την καταιγίδα της πανδημίας που έχει ξεσπάσει ανά την Υφήλιο, από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων πλάνη. 

Το γεγονός που ζούμε είναι απείρως μεγαλύτερο. 

Η σημασία και το μέγεθος των επιπτώσεων και επιδράσεων του, ΟΤΑΝ τελειώσει, θα μπορούν να συγκριθούν μόνο με την πανδημία της Ισπανικής γρίπης του 1918.

Προς το παρόν κανείς δεν αναμένει να φτάσει ο νέος κορονοϊός πουθενά κοντά στους αριθμούς θυμάτων του “Ισπανικού Ολέθρου” που υπολογίζονται από 17 έως 50 εκατομμύρια νεκρών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δυστυχώς, το γεγονός πως αντίστοιχα χαμηλού κινδύνου εκτιμήσεις γίνονταν όταν πρωτοξεκίνησε, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς.

Ήδη κατορθώσαμε (διότι περί κατορθώματος πρόκειται), αρχικά με τον ακραίο πανικό και κατόπιν με την εγκληματική αμέλεια και ωχαδερφισμό, να μετατρέψουμε μία τοπική επιδημία, σε παγκόσμιο φαινόμενο ολέθρου. Ας ελπίσουμε ότι, ως ανθρωπότητα, μάθαμε το μάθημα μας πλέον.

Σε κάθε περίπτωση, η Ισπανική γρίπη (ο ιός που όλοι γνωρίζουν σαν H1Ν1) είναι σαφώς πιο θανατηφόρα και επικίνδυνη σε επίπεδο ανθρωπίνων ζωών από τον CoViD-19. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. 

Εάν όμως συνεχιστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα ή στα Ιταλικά νοσοκομεία πριν 2 εβδομάδες, όλα είναι πιθανά.

Στον οικονομικό τομέα όμως, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι αντίστροφη. 

Η ζημιά που προκάλεσε ο Η1Ν1 από την άνοιξη του 1918 μέχρι το καλοκαίρι του 1919 ήταν μεν τεράστια, αλλά ποτέ δεν έφτασε στο σημείο να διακόψει την οικονομική λειτουργία του πλανήτη, συνολικά. 

Κάτι που ο “τρέχων” (sic) κορονοϊός, χτυπώντας την Κίνα, έχει ήδη “επιτύχει”. Διότι έχει διακόψει τη λειτουργία του μεγαλύτερου μέρους των δικτύων διανομής και παραγωγής στην παγκόσμια οικονομία. Πράγμα που μεταφράζεται σε τεράστιες μειώσεις του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ακόμη και αν όλα επανέρχονταν σε προ κορονοϊού επίπεδα λειτουργίας σήμερα, τώρα που διαβάζεται, η οικονομική ζημία για ολόκληρο τον πλανήτη θα καταμετρούνταν σε αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση η ίωση να σταματήσει άμεσα. Οι πιο αισιόδοξες των προβλέψεων από τους ειδικούς μιλούν για 6-8 εβδομάδες. Δυστυχώς τα βασικά σενάρια προβλέπουν σημαντικά μεγαλύτερα διαστήματα για όλο τον πλανήτη…

Θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό πως αυτή η κρίση, δεν θα επηρεάσει ένα κάποιο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, μόνο. Ή, έστω, της ελληνικής! 

Θα χτυπήσει βάναυσα και με τρομακτική δύναμη όλο το φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχει χώρα περιοχή ή τομέας, που θα μείνουν ανεπηρέαστα.

Αυτή είναι μία από τις συνέπειες της τεράστιας εξάπλωσης που έχει πάρει η λοίμωξη αλλά και της διάρθρωσης της παγκόσμιας οικονομίας, αυτής καθ’ εαυτής.

Το παγκόσμιο εύρος, η ανυπολόγιστη οικονομική και κοινωνική ζημία που θα προκαλέσει και το (σχετικά μεγάλο) χρονικό διάστημα που αναμένεται να διαρκέσει η πανδημία, θα δημιουργήσουν (εξωφρενικά) ακραίες συνθήκες διαβίωσης, κοινωνικών συναναστροφών και συμβίωσης. 

Συνθήκες που δεν έχουμε ζήσει ποτέ στο παρελθόν και δεν προβλέπεται να βιώσουμε ποτέ ξανά στο μέλλον.

Μπαίνουμε σ’ ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα δοκιμαστούν πρωτόγνωρα, σκληρά . έπακρο οι αντοχές, ο χαρακτήρας και “τα υλικά” με τα οποία είναι φτιαγμένος ο καθένας και η κάθε μία από εμάς.

Στην πλοκή των παλιών γουέστερν γράφονταν πως έρχεται μια ώρα, όπου “ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδιά”. 

Εδώ οι συνθήκες θα οδηγήσουν υποχρεωτικά σε ένα ξεχώρισμα των ενηλίκων από τ’ ανήλικα, των υπευθύνων από τους ανεύθυνους και των λογικών από τους “ωχαδερφιστές” και τους… “ελαμωρετωριστές” .

Ας επιλέξει ο καθένας και η κάθε μία από εμάς, που επιθυμεί ν’ ανήκει. 

Ας επιλέξει με προσοχή, επίγνωση των συνεπειών και φρόνηση. Τόσο για την ίδια ή τον ίδιο, όσο και για την κοινωνία ολάκερη. 

Από την απόφαση καθενός και κάθε μιας, γίνεται η επιλογή!

Καλή δύναμη σε όλους και όλες. Θα την χρειαστούμε άπαντες…

Πέτρος Λάζος

capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_632.html