Το πράσινο φως για το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα αρχικό διάστημα 30 ημερών έδωσαν σήμερα οι ηγέτες των χωρών μελών μέσω τηλεδιάσκεψης, υιοθετώντας τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Τα κράτη-μέλη υποστήριξαν πλήρως τους προσωρινούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα”, δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

“Είναι πλέον στο χέρι τους να ξεκινήσουν τους ελέγχους και θα ξεκινήσουν αμέσως: η απόφαση ήταν ομόφωνη”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα εσωτερικά σύνορα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η εξάπλωση του κορονοϊού “έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, πολλοί άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στις χώρες τους, ενώ και η μεταφορών αγαθών αντιμετωπίζει προβλήματα”.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες ενέκριναν “την πρόταση της Κομισιόν για τις λεγόμενες ‘πράσινες λωρίδες’ που θα διασφαλίζουν την ταχεία μεταφορά αγαθών, προσωπικού και ιατρικού υλικού, αλλά και για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί σε άλλα κράτη μέλη”.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για ένα ισχυρό οικονομικό πακέτο για την προστασία των πολιτών και των οικονομιών από την πανδημία.

“Οριστικοποιουμε το προσωρινό πλαίσιο για την κρατική βοήθεια το οποίο θα δίνει πολύ μεγάλη ευελιξία στα κράτη μέλη για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. 


Παράλληλα, είναι θετική η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να καλωσορίσει την ετοιμότητα μας για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής (general escape clause). 


Θα συνεχίσουμε την εργασία μας και θα κάνουμε την πρόταση μας στο Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες”. 


Κλείνοντας τόνισε ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης. 


“Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και νέα μέτρα καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται”, ανέφερε.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_758.html

Share.