[ccpw id="136103"]
Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή στις συστημικές τράπεζες κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των διοικήσεων και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Eurobank είχε ήδη πληροφορηθεί από τον SSM την περασμένη Παρασκευή ότι οι senior τίτλοι στο χαρτοφυλάκιο Cairo θα έχουν zero risk.

Το σενάριο έως τότε ήταν πως οι τίτλοι αυτοί θα έχουν 25% στάθμιση ρίσκου και αυτό είχε λάβει υπόψη της η διοίκηση κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου την περασμένη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και μήνες και μέσω πολλών διαβουλεύσεων το θέμα του zero risk παρέμενε η μεγάλη εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά το σχέδιο “Ηρακλής”, προκαλώντας ανησυχίες και αβεβαιότητα στους επενδυτές, σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα είχε η απόδοση ρίσκου, στους κεφαλαιακούς δείκτες των συστημικών τραπεζών.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, που αποτελεί και το κριτήριο για την απόδοση του μηδενικού κινδύνου, ο SSM ήταν αρνητικός στη χαλάρωση αυτή του κριτηρίου και ζητούσε την κάλυψη εγγυήσεων με μετρητά από τα αποθεματικά ρευστότητας του Δημοσίου, ή και με κάλυψή τους με κρατικά ομόλογα, με ομόλογα του Δημοσίου διάρκειας ίσης με τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι τράπεζες.

Αυτό το ζήτημα ήταν κρίσιμο για τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών καθώς το μηδενικό ρίσκο θα δώσει στις τράπεζες το κεφαλαιακό κέρδος αυτών των τίτλων, οι οποίοι θα δώσουν και κουπόνι στους κατόχους (δηλαδή τις τράπεζες) και θα επιταχύνουν τη μείωση του δείκτη NPE (καθώς οι senior τίτλοι συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του δείκτη).

Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν αναλάβει αυτήν την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με τον SSM η οποία κατέληξε σε αυτήν την πολύ σημαντική απόφαση για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες η οποία και σβήνει μία μεγάλη αβεβαιότητα στη διαδικασία της επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs, ειδικά σε μία περίοδο πολύ δύσκολη λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η πώληση τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι αδύνατον να μείνει ανεπηρέαστη από την τρέχουσα κρίση λόγω κορονοϊού, ενώ χθες η DBRS προειδοποίησε πως οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να δουν σημαντικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα των συναλλαγών NPEs. 

Ωστόσο, εκτιμά πως καθώς για ορισμένα τμήματα αυτών των τιτλοποιήσεων υπάρχουν ήδη δεσμευτικές συμφωνίες με επενδυτές και σε καθορισμένες ημερομηνίες, ο κίνδυνος εκτέλεσης θα είναι χαμηλότερος.

Της Ελευθερίας Κούρταλη
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/ssm.html