Αυξάνεται η ταχύτητα εξάπλωσης του κορωνοϊού. Κλείνουν τα γερμανικά σύνορα. Η TUI αναστέλλει τις δραστηριότητές της. Μέσα σε τρεις εβδομάδες οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έπεσαν κατά 40%.

Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου για επιδημίες κρατικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε από χθες μέχρι σήμερα στα 6.230 άτομα.

Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 13 ασθενείς. Ο αριθμός αυτών που έχουν προσβληθεί αυξάνεται «σχετικά γρήγορα» δήλωσε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.

Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα των αρχών και υπηρεσιών προκειμένου να επιβραδυνθεί η ταχύτητα εξάπλωσης της αρρώστιας.

Τα μέτρα αφορούν σχολεία, παιδικούς σταθμούς, χώρους διασκέδασης αλλά και τα γερμανικά νησιά, στα οποία δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση οι τουρίστες. 

Σε καθοδική πορεία ο δείκτης μετοχών DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Εκτός αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα.

Από τις 8 το πρωί τοπική ώρα η Γερμανία έχει κλείσει τα σύνορα της προς το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία και τη Δανία.

Η διέλευση επιτρέπεται μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Τα δε σύνορα προς την Τσεχία και την Πολωνία είναι ήδη κλειστά. Ανοιχτά παραμένουν προς το παρόν τα σύνορα προς την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους γερμανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες είναι μεγάλο το ρίσκο να μην μπορούν επιστρέψουν στη Γερμανία.

Αλλά όχι μόνο άλλες χώρες, και η Βάδη-Βυρτεμβέργη σκοπεύει να κλείσει το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης και όλα τα άλλα που λειτουργούν στο κρατίδιο.

Οικονομικές επιπτώσεις

Ο τουριστικό όμιλος TUI έχει αναστείλει σχεδόν όλες τις δραστηριότητες του και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει κρατική οικονομική βοήθεια για να αποφύγει την πτώχευση.

Η δε αεροπορική εταιρεία Condor σταματά τις πτήσεις της και η Lufthansa τις έχει περιορίσει σημαντικά.

Ενδεικτικό για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην οικονομία είναι η πορεία του δείκτη DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, που συμπεριλαμβάνει τις 30 σημαντικότερες γερμανικές εταιρείες.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι μετοχές τους έχουν χάσει το 40% της αξίας τους.

Σήμερα το μεσημέρι ο DAX έπεσε στις 8504 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
dw.com

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_403.html

Share.