[ccpw id="136103"]

Σχεδόν στο 50% φτάνει η “βουτιά” που έχει σημειώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών από τα υψηλά των 948 μονάδων στις 24 Ιανουαρίου, καθώς με το σημερινό -12,24%, η Λ. Αθηνών δεν μπορεί να σηκώσει… κεφάλι από το παγκόσμιο κραχ που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και τα μέτρα που λαμβάνονται γι’ αυτήν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 12,24% στις 484,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 549,73 μονάδων (-0,41%) και 477,98 μονάδων (-13,40%). 

Ο τζίρος έφτασε στα 63,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 52,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια. 


Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 13,89%, στις 1.194,86 μονάδες, ενώ στο -10,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 671,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 16,09% στις 330,05 μονάδες.

Σχεδόν στα 30 δισ. φτάνει το πλήγμα στην κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με πολλούς τίτλους πλέον να βρίσκονται πλησίον των ιστορικών τους χαμηλών και τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει με γοργά βήματα τα χαμηλά των 420 μονάδων που είχε σημειώσει στην κορύφωση της κρίσης χρέους το 2012. Και το φως στο τούνελ δεν αναμένεται να διαφανεί σύντομα…

Το πλήγμα που έχει δεχτεί η οικονομία από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι τεράστιο, με την αγορά να μην βρίσκει καν… αγοραστές στη μαζική προσφορά τίτλων.

Σε αυτό μάλιστα αποδίδεται σήμερα και το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν κατά 40% περίπου χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά και τη συνεχή ενεργοποίηση του μηχανισμού ΑΜΕΜ στους τίτλους με υψηλή μεταβλητότητα.

Η εικόνα στο ΧΑ δεν διαφέρει άλλωστε από εκείνη των διεθνών αγορών, οι οποίες σημειώνουν μεγάλη βουτιά. Πανικός επικρατεί και στις αγορές ομολόγων ειδικά της ευρωπεριφέρειας, με τις αποδόσεις όλων των ομολόγων της περιοχής να εκτοξεύονται σε πολύμηνα υψηλά και τα ελληνικά ομόλογα να χάνουν όλο το ράλι που είχε σημειώθηκε από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο.

Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές αυξάνεται στο 2,37% έχοντας σημειώσει άνοδο κατά… 160% σχεδόν από το 0,92% που είχε βρεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και πριν το βίαιο διεθνώς sell-off λόγω κορονοϊού. Το spread έναντι τον γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται πλέον στις 290 μονάδες βάσης, από μόλις 135 μ.β πριν μερικές εβδομάδες.

Το πρόβλημα με την κρίση του κορονοϊού είναι ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον, με τον Η. Ζαχαράκη της Fast Finance να εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να διαφαίνεται το μέγεθος της ζημιάς. Έτσι, σύντομα οι τίτλοι που πιέστηκαν και η κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τα οικονομικά τους δεδομένα θα αρχίσουν να αντιδρούν πρώτοι στην αγορά, κλείνοντας την ψαλίδα της πτώσης. Εταιρίες τροφίμων, utilities και πολλές ακόμα εταιρίες πιθανότατα να μην επηρεαστούν καθόλου από την όλη κατάσταση. Από την άλλη οι αδάνειστες και με ρευστότητα εταιρίες θα ωφεληθούν σημαντικά από την όλη κατάσταση.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 22,64%, με την Εθνική και την Alpha Bank να ακολουθούν με πτώση 20,61% και 18,30% αντίστοιχα. Άνω του -17% έκλεισαν οι Πειραιώς και Λάμδα, άνω του -16% ήταν οι απώλειες σε Coca Cola και Aegean. Άνω του -13% υποχώρησαν οι ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα, με τον Ελλάκτωρ να χάνει σήμερα 12,27%.

Οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και ΕΧΑΕ ξεπερνούν το 11%, ο ΟΤΕ και η Eurobank έκλεισαν στο -10,41% και -10,12% αντίστοιχα, με τις Jumbo και Βιοχαλκο να σταματούν στο -9,67% . -9,94%. Ο Μυτιληναίος υποχώρησε κατά 7,22%, τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 6,63%, ενώ άνω του 5% ήταν η πτώση σε ΟΛΠ, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ. Ο Φουρλής έκλεισε με πτώση 1,04%.

Πως λειτουργεί ο μηχανισμός ΑΜΕΜ

Ο ΑΜΕΜ είναι ο μηχανισμός ελέγχου συναλλαγών ως προς τις διακυμάνσεις των τιμών τους, τον οποίο διενεργεί το Σύστημα με αυτοματοποιημένο τρόπο.

-Στατικό όριο: η διακύμανση της τιμής ενός χρεογράφου γύρω από την τελευταία τιμή auction (Τιμή Αναφοράς Στατικού ορίου) που έχει πραγματοποιηθεί γι αυτό το χρεόγραφο.

Η τιμή αναφοράς του Στατικού ορίου είναι η τιμή του τελευταίου Auction.

-Δυναμικό όριο: ορίζεται η διακύμανση της τιμής ενός χρεογράφου γύρω από την τιμή της τελευταίας πράξης (Τιμή Αναφοράς Δυναμικού Ορίου), πριν από την έναρξη της εκτέλεσης μιας εντολής. Εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πράξη (π.χ. έχει ξεκινήσει η συνεχής διαπραγμάτευση μιας μετοχής και το πρώτο auction δεν έδωσε τιμή), τότε το δυναμικό όριο δεν υφίσταται.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/122-50.html