[ccpw id="136103"]

Κάνουν λόγο για άτυπο παγκόσμιο πόλεμο και ζητούν να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ταχύτερο δυνατόν, για να περιοριστούν οι ζημιές.

Ο ΣΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, για τις επιπτώσεις σε βιομηχανία και γεωργία, τονίζοντας πως τουρισμός, εμπόριο και ναυτιλία εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη δηλώνει στο Capital.gr πως: “οι ελληνικές εξαγωγές εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και ήδη ο ΟΟΣΑ προβλέπει κάμψη της ζήτησης και επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. 

Αναφέρει δε πως: “κατάσταση στην Ιταλία, κορυφαίος προορισμός και βασική οδός μέσω της οποίας διοχετεύονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, αναπόφευκτα θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις εργασίες των Ελλήνων Εξαγωγέων”.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην αγορά είναι ότι ο κλάδος της μαζικής εστίασης καταγράφει ήδη απώλειες άνω του 50%, πάνω από 40% είναι η μείωση στις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία, στο ίδιο ποσοστό κινείται η πτώση στις μεταφορές, ενώ εκφράζονται φόβοι αν στο τέλος της ημέρας θα εξοφληθούν τα τιμολόγια για προϊόντα που έχουν παραδοθεί.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τονίζει την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και προτείνει πέντε μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως η παράταση του νόμου προστασίας της Πρώτης Κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους, η απόδοση των παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας από 2μηνο σε εξάμηνο και η αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδη, “τα ευρωπαϊκά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού απαιτούν δημοσιονομική χαλάρωση, αναδιάρθρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και συνδυαστικές πρωτοβουλίες για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών από την “υγειονομική κρίση”.

Μαζική εστίαση – τουρισμός

Αρκετές επιχειρήσεις από τον κλάδο της μαζικής εστίασης εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραμένουν κλειστά τα καταστήματά τους κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Βέβαια υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα με αυτά που επιβλήθηκαν στην Ιταλία. Ήδη αρκετές επιχειρήσεις από τον τουριστικό κλάδο και τη μαζική εστίαση έχουν δώσει αναγκαστικές άδειες σε εργαζομένους τους ενώ κάποιες άλλες εφαρμόζουν την εργασία εκ περιτροπής.

Σοκ και δέος έχουν προκαλέσει στον τουριστικό κλάδο οι ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ για διακοπή πτήσεων με την Ευρώπη. “Μετά και τις αποφάσεις των ΗΠΑ, η κατάσταση με τον κορονοϊό έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή, συμμόρφωση με τις οδηγίες και άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ο ΣΕΤΕ κατέθεσε τις πρώτες του προτάσεις”. Αυτό ανέφερε το πρωί της Πέμπτης με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές και δη τα προϊόντα όπου η βασική αγορά τους είναι η Ιταλική, όπως τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, τα μύδια και τα όστρακα, δέχονται το πρώτο ωστικό κύμα λόγω τους πανδημίας του κορονοϊού. Ήδη έχει σημάνει συναγερμός στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο να δηλώνει στο Capital.gr πως ορισμένοι κλάδοι εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Μια πρώτη εικόνα για τις μέχρι στιγμής επιπτώσεις θα έχει ο ΣΕΒΕ την ερχόμενη Τρίτη μετά την ολοκλήρωση έρευνας που “τρέχει” τις ημέρες αυτές.

Οι εξαγωγές

Η ουσία είναι πάντως πως η Ιταλία, η οποία έχει μπει σε καραντίνα, αποτελεί μια από τις έξι βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές. Σε επίπεδο ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία που αποτελεί βασικό πελάτη για προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, η αξία τους ξεπέρασε πέρυσι τα 3,659 δισ. ευρώ από 3,479 δισ. ευρώ το 2018, καταλαμβάνοντας πάνω από το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Νούμερο το οποίο δεν φαίνεται να το πιάνει εφέτος η χώρα. Με εκπρόσωπο από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών να αναφέρει στο Capital.gr ότι έχουν σταματήσει τα πάντα, σημειώνοντας με έμφαση πως αυτή τη στιγμή αυτό που απαιτείται είναι ψυχραιμία.

Εν τω μεταξύ σημαντικές επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, έχει προκληθεί λόγω των κλειστών εργοστασίων στην Κίνα, με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις να κυμαίνονται από 20 έως και πάνω από 45 ημέρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ αυτή τη στιγμή απουσιάζουν από την παγκόσμια αγορά περί τα 2 εκατ. κοντέινερ, τα οποία είναι “εγκλωβισμένα” στην Κίνα, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις εμπορευματικές μεταφορές. Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, τα οποία αναζητούν λιμάνια στην Ασία για να δέσουν. Ενώ οι επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό κλάδο του λιανεμπορίου υπολογίζονται στα 4,24 δισ. δολάρια.

Για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε στο Capital.gr πως: 

“Η κήρυξη από τον ΠΟΥ του κορονοϊού σε πανδημία και κατ’ επέκταση τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές. 

Την ίδια στιγμή, προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και από τις γενικότερες επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, ανέφερε η κα. Σακελλαρίδη. Και συμπλήρωσε “όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του φαινομένου και των έκτακτων μέτρων και για αυτό ελπίζουμε σε εξομάλυνση της κατάστασης το συντομότερο δυνατόν, προτού ανατραπεί πλήρως ο σχεδιασμός και εξανεμισθεί η δυναμική που είχε αποκτήσει ο κλάδος μας.”

Tης Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_480.html