[ccpw id="136103"]
Ως εκ τούτου, η δημοπράτηση ΣΔΙΤ, των οποίων η χρηματοδότηση στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στη μόχλευση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ και ιδιωτικών πόρων, τείνει να καταστεί ως μία από τις δημοφιλέστερες μεθόδους προώθησης έργων της κυβέρνησης.

Εννέα έργα

Από το περασμένο καλοκαίρι έως σήμερα, η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ με επικεφαλής το Νίκο Μαντζούφα, προχώρησε στην προκήρυξη συνολικά 9 έργα. 

Πρόκειται για:

-την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρησης και λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας ύψους 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο θα εξυπηρετεί πέντε νομούς, περιλαμβάνοντας τρεις μονάδες επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων.

-την υλοποίηση φοιτητικών εστιών και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ΣΔΙΤ με κόστος επένδυσης 90 εκατ. ευρώ. Για το έργο, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση δύο εκτάσεων 88 στρεμμάτων και 26 στρεμμάτων, σε Βόλο και Λαμία, προκρίνεται η μέθοδος του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η πρώτη από τις δύο εκτάσεις, στη Νέα Ιωνία Βόλου άνηκε στην Βαμβακουργία Α.Ε., έχοντας περιέλθει στην κυριότητα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η παρέμβαση προβλέπει την πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ, σχολής ΑΜΕΚ, φοιτητικών εστιών με δυναμικότητα έως 1000 άτομα, πολυχώρο πολιτισμού, χώρους αναψυχής και πρασίνου. Η έτερη έκταση στην Λαμία, επιφάνειας 26 στρεμμάτων περιλαμβάνει την κατασκευή εκπαιδευτικών υποδομών, φοιτητικών εστιών, φοιτητική λέσχη και άλλες κοινόχρηστων εγκαταστάσεων.

– την υλοποίηση φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων με ΣΔΙΤ ύψους 110 εκατ. ευρώ.

-την υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικού κόστους 250 εκατ. ευρώ. Για το έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά επτά σχήματα.

– το σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση, λειτουργία και προμήθεια εξοπλισμού για την ανέγερση κτηρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής “ΙΙΒΕΑΑ – Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών” ύψους 58,5 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΣΔΙΤ εκπνέει στις 18 Μαρτίου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι ισχυρό.

– την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου με ΣΔΙΤ που είναι προϋπολογισμού 6,6 εκατ. ευρώ. Στο διαγωνισμό του ΣΔΙΤ το “παρών” έχουν δώσει συνολικά έξι εταιρείες.

– την υλοποίηση υποδομών υπερύψηλης ευρυζωνικότητας – Ultrafast Broadband ύψους 870 εκατ. ευρώ, με την πρώτη φάση του διαγωνισμού, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να έχει προσελκύσει οκτώ σχήματα.

– την υλοποίηση του τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη του οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ύψους 245 εκατ. ευρώ. Για το έργο έχουν προεπιλεγεί πέντε επενδυτικά σχήματα.

-την κατασκευή 8 σχολικών μονάδων στα Χανιά ύψους 34 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση τoυ έργου έχουν προεπιλεγεί τέσσερα σχήματα.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/18.html