[ccpw id="136103"]
Διαψεύδονται οι ελπίδες για μια ανοδική αντίδραση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» των τραπεζικών μετοχών, που παρασύρουν σε μεγάλη πτώση το Γενικό Δείκτη, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για αύξηση του μακροοικονομικού ρίσκου, οι οποίες ήδη αποτυπώνονται και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Ο τραπεζικός δείκτης έχανε περίπου 5% στις 13.30, με αποτέλεσμα οι απώλειες από το υψηλό που είχε καταγραφεί το Νοέμβριο 2019 να είναι της τάξεως του 35%, σηματοδοτώντας το πέρασμα των τραπεζικών μετοχών από τη διόρθωση σε bear market.

Μετοχές που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές, όπως του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, παραμένουν στο «συν», αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις απώλειες των τραπεζών, που οδηγούν το Δείκτη περίπου 2,5% χαμηλότερα, στο επίπεδο των 750 μονάδων.

Η διεθνής αναταραχή στις αγορές και στην οικονομία εκτιμάται από τους επενδυτές ότι αυξάνει το μακροοικονομικό κίνδυνο για την Ελλάδα, καθώς όλα δείχνουν ότι ακυρώνονται τα σχέδια για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και δοκιμάζονται στρατηγικής σημασίας κλάδοι, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Η εκτίμηση για την αύξηση του μακροοικονομικού κινδύνου αντανακλάται στη μεγάλη αύξηση που έχει σημειώσει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, από το χαμηλό του 0,90% στο 1,20% σήμερα, δηλαδή κατά 33%.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν το μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας στο μακροοικονομικό κίνδυνο, ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να ανιχνεύσουν πιθανές επιδράσεις της οικονομικής επιβράδυνσης στην εφαρμογή των επιχειρησιακών τους σχεδίων για εξυγίανση ισολογισμών και πέρασμα σε αυξημένη κερδοφορία.

Αυτό εξηγεί την έντονη πίεση που δέχονται οι μετοχές, καθώς, όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, η τάση των επενδυτών είναι «πρώτα να πωλούν και μετά να ρωτούν», δηλαδή να περιορίζουν γρήγορα τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους, πριν διαμορφωθούν κατασταλαγμένες εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου.

Σε αυτό το κλίμα διαμορφώνονται τάσεις στην αγορά που μάλλον οδηγούν σε καθοδικές υπερβολές, καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση των αναλυτών εξακολουθεί να είναι θετική για την πορεία του τραπεζικού κλάδου.

Ενδεικτική είναι, από αυτή την άποψη, σημερινή έκθεση της Pantelakis Securities, που εξακολουθεί να βλέπει θετικά τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Pantelakis διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρά το ότι «διορθώνει» τις τιμές στόχους.

Η χαλάρωση των ανησυχιών για τον κοροναϊό, σημειώνει η χρηματιστηριακή, μπορεί να στηρίξει ένα ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών, ενώ εντός Απριλίου αναμένεται το νέο πτωχευτικό σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρξει εκκαθάριση αρκετών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

businessdaily.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_675.html