[ccpw id="136103"]
Οι αντιδράσεις στην απόφαση της ‘Αγκυρας να διοχετεύσει τους μετανάστες-πρόσφυγες (στην πλειοψηφία τους μετανάστες που παριστάνουν τους πρόσφυγες) στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας ήταν ακαριαίες και ιδιαίτερα επιτυχείς…

Η Ελλάδα μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να “σφραγίσει” τα σύνορα στον Έβρο, κινητοποιώντας ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή περιόρισε δραστικά και τις αφίξεις στα νησιά. Η συνδρομή των τοπικών κοινωνιών και η θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας ήταν και παραμένει σημαντική.

Παράλληλα η κυβέρνηση με υπολογισμένες κινήσεις διεθνοποίησε το ζήτημα αποσπώντας πολιτική, ηθική και κυρίως υλική υποστήριξη.

Ας υποθέσουμε ποια θα ήταν η σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αν το κλείσιμο των συνόρων είχε αποτύχει και είχαν περάσει στην Ελλάδα μερικές δεκάδες χιλιάδες ενώ μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θα βρίσκονταν καθ΄ οδόν;

Πάρα ταύτα το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά. Για την ακρίβεια μόλις τώρα ξεκίνησε να υπάρχει μια “σφήνα” στα πλευρά της χώρας και της Ευρώπης. Η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει καταυλισμούς μεταναστών δίπλα ακριβώς στα ελληνικά σύνορα προκειμένου η απειλή των ροών είναι μόνιμη.

Με τον τρόπο αυτό το σχέδιο αιφνιδιαστικής εισβολής μετατρέπεται σε μακροχρόνια πολιορκία. Τούτο σημαίνει πως αυτό που οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν σε συνθήκες επιστράτευσης των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού, θα πρέπει να το συνεχίσουν σε μόνιμη βάση.

Η φύλαξη των συνόρων πλέον απαιτεί την εξασφάλιση σημαντικών οικονομικών και ανθρώπινων πόρων. Ο φράκτης πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο σχεδόν των συνόρων και να αναβαθμιστεί τεχνολογικά έτσι ώστε να λειτουργεί και σαν δίκτυο παρακολούθησης των κινήσεων των επίδοξων εισβολέων.

Ταυτόχρονα το πλέγμα αποτροπής θα πρέπει να επεκταθεί στα θαλάσσια σύνορα προκειμένου να εκμηδενίσει τις ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Για να λειτουργήσει το σχέδιο αυτό χρειάζεται σημαντική οικονομική, τεχνολογική και ανθρώπινη βοήθεια από την Ε.Ε.

Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες με το αποτελεσματικό “σφράγισμα” των συνόρων και τη σωστή διεθνή επικοινωνία του ζητήματος είναι να ενισχύσει εντός της Ε.Ε. τις φωνές που υποστηρίζουν τη στήριξη της Ελλάδας ως ασπίδας της Ευρώπης και δυσανασχετούν με την αναξιοπιστία και τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Κατά την κρίση του 2015 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε ανοίξει τα σύνορα και έκανε ό,τι κάνει τώρα ο Ερντογάν, η Ε.Ε. πρόκρινε σαν λύση τη συμφωνία με την Τουρκία. Κάποιοι τότε στην Ευρώπη όπως ο Γκι Φερχόφστατ των Φιλελευθέρων είχαν αντιδράσει πως η Ε.Ε. καθίσταται αιχμάλωτη της Τουρκίας. Καθώς όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μια δεύτερη επιλογή, η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μονόδρομος.

Η θωράκιση των ελληνικών συνόρων ως συνόρων της Ε.Ε. δεν σημαίνει πως η Ε.Ε. δεν θα επιδιώξει μια συμφωνία με την Τουρκία ή δεν θα υποστηρίξει τον Ερντογάν στο αδιέξοδο που αυτός έχει περιέλθει στην Συρία.

Τώρα όμως το σενάριο τα ελληνικά σύνορα να λειτουργήσουν ως σύνορα της Ε.Ε. με την αναγνώριση και κυρίως με την υλική υποστήριξη της Ε.Ε. είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.

Τούτο ενισχύει σημαντικά και τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με τις διαφορές που υπάρχουν με την Τουρκία για μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε. σε σχέση με το προσφυγικό. 

Αν η Ελλάδα και η Ε.Ε. καταφέρουν να “σφραγίσουν” τα σύνορα ικανοποιητικά, το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών θα αφορά κυρίως την Τουρκία η οποία πρέπει να λάβει ανάλογα μέτρα στα σύνορά της χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Αυτό δεν σημαίνει πως η Δύση θα πάψει να έχει ανάγκη την Τουρκία.

Η Δύση θα συνεχίσει να προσπαθεί να κρατήσει κοντά της την Τουρκία γιατί αποτελεί τη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό.

Για όσο καιρό οι υδρογονάνθρακες θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα, η Δύση θα προσπαθεί να ασκεί επιρροή στην Τουρκία και θα ανέχεται τα “καπρίτσια” της…

Οι τελευταίες εξελίξεις όμως αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας και αυξάνουν τα περιθώρια των φίλων της, για μεγαλύτερη στήριξη από τα διεθνή κέντρα ισχύος…

Αν τα σύνορα της χώρας είχαν αποδειχτεί “σουρωτήρι” η Ελλάδα θα λογιζόταν σαν αποτυχημένο κράτος που δεν μπορεί να επιβάλει την εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία εντός των συνόρων της.

Τώρα έχει λόγο στις εξελίξεις και αυτός θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα αν ελέγξει τις ροές στα νησιά και ολοκληρώσει τα κλειστά κέντρα κράτησης και τον μηχανισμό επαναπατρισμού των ανεπιθύμητων.

Οι εξελίξεις αποτελούν ισχυρό πλήγμα στις επιδιώξεις της Τουρκίας και δίνουν στην Ευρώπη περιθώριο να αυξήσουν τις αποστάσεις απέναντί της.

Αναμφίβολα πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης και της χώρας.

Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που ο κ. Τσίπρας έκανε “κωλοτούμπα” υπέρ του κλεισίματος των συνόρων σε αντίθεση με αυτά που υποστήριζε τα τελευταία χρόνια.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_984.html