[ccpw id="136103"]
Καμία μείωση σύνταξης, μόνο αυξήσεις είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση και με επικεφαλής τον υπουργό Εργασίας.

Αυξήσεις προβλέπονται για όλους τους σημερινούς εργαζόμενους που έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω.

Γ. Βρούτσης: Καμία μείωση σύνταξης, μόνο αυξήσεις

Παράλληλα ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής μειωμένων εισφορών οι οποίες θα είναι πλέον ανεξάρτητες του εισοδήματος.

Τούτο είναι θετικό γιατί επιτρέπει σε κάποιον να φροντίσει και ο ίδιος για την υγεία και σύνταξή του, με χρήματα που πριν θα κατέβαλε υποχρεωτικά για υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας από το δημόσιο σύστημα και συντάξεις το ύψος των οποίων δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς μετά από μερικά χρόνια, με βάση την ασθενική ανάπτυξη και δημογραφική κρίση της χώρας.

Δύσκολα κάποιος ορθολογικά σκεπτόμενος θα επιλέξει τα υψηλά κλιμάκια για να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη, από ένα σύστημα που όλοι οι αριθμοί δείχνουν πως είναι χρεοκοπημένο…

Οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα παρά τις περικοπές των τελευταίων χρόνων φτάνουν στο 16% του ΑΕΠ εκ των οποίων το 7% καλύπτεται από εισφορές και το 9% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το 9% της κρατικής ενίσχυσης είναι κατά 50% υψηλότερο από τον μέσο όρο της αντίστοιχης επιδότησης στις χώρες της Ε.Ε.

Η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη του 16% είναι με μεγάλη διαφορά επίσης η υψηλότερη στην Ε.Ε.

Τα δυο αυτά στοιχεία καταδεικνύουν το αδιέξοδο του ασφαλιστικού μας συστήματος μακροπρόθεσμα, εκτός αν κάποιος πιστεύει πως το κόστος αυτό δεν επιβαρύνει την οικονομία…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι παρατηρήσεις δυο μελετών που δημοσιοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε όταν ο νέος ασφαλιστικός νόμος ήρθε προς διαβούλευση.

Η μία είναι η αναλογιστική μελέτη την οποία συνέταξε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και η άλλη η μελέτη που διαμόρφωσε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τέως ΑΣΟΕΕ) υπό τον καθηγητή Πάνο Τσακλόγλου.

Βλέπε: Όλα τα συμπεράσματα της Οικονομικής Μελέτης για το νέο Ασφαλιστικό

Ενδιαφέρον στη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου έχουν οι παρατηρήσεις που επισημαίνουν πως:

-Το μέσο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους είναι ελαφρά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου.

-Τα ποσοστά των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους που βρίσκονται κάτω από το όριο επαρκούς βιοτικού επιπέδου είναι αρκετά χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου.

– Συγκριτικά με τα περισσότερα από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, η σχετική θέση των Ελλήνων συνταξιούχων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο δείχνει να είναι περισσότερο ευνοϊκή.

Τούτο σημαίνει πως στην Ελλάδα συμφέρει να είσαι συνταξιούχος παρά εργαζόμενος και αυτό δημιουργεί τα ανάλογα κίνητρα με πρώτο και καλύτερο εκείνος της φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Στη μελέτη της Εθνικής Λογιστικής αρχής επισημαίνεται πως:

-Η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα κινείται εντός των ορίων του μέσου όρου της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης

-Η συνταξιοδοτική δαπάνη υπό τις προϋποθέσεις του ισχύοντος συστήματος (βασικό σενάριο) εκτιμάται ότι θα διαμορφωνόταν από 15,6% του ΑΕΠ το 2018 σε 11,6% κατά το έτος… 2070!

-Στο βασικό σενάριο όπως . μεταρρυθμιστικό σενάριο, ο λόγος συνταξιούχων προς εισφέροντες (σ.σ. όσους πληρώνουν εισφορές) προβλέπεται πως βαίνει αυξανόμενος και από 0,54 το 2018 καταλήγει στο 0,62 το 2070.

Παλαιότερες μελέτες παραδέχονταν πως για να είναι βιώσιμο ένα ασφαλιστικό για κάθε συνταξιούχο θα πρέπει να υπάρχουν 4 εργαζόμενοι που καταβάλουν εισφορές. Τούτο σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογία συνταξιούχων πως εισφέροντες της τάξης του 0,25…

Είναι προφανές ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και η άρνηση της κοινωνίας εδώ και δεκαετίες να συναινέσει σε μια βιώσιμη λύση αναγκάζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κάνουν μπαλώματα και να συνεχίζουν να πετάνε την καυτή πατάτα στα χέρια των επόμενων.

Το προηγούμενο ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου έλυνε το πρόβλημα άδικα και ταχυδακτυλουργικά, άδικα και ανήθικα περικόπτοντας τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων.

Έτσι είχαμε φτάσει στο φαινόμενο ασφαλισμένοι με τις ίδιες προϋποθέσεις να λαμβάνουν συντάξεις έως και 40% χαμηλότερες. Είναι προφανές πως δεν έλυνε το πρόβλημα, όπως δεν θα το λύσει και η βελτιωμένη του εκδοχή που κατέθεσε η τωρινή κυβέρνηση…

2) Η μεσαία τάξη δεν είναι δεδομένη

Κύριε Στούπα Γεια σας.

Σας στέλνω αυτή την επιστολή για να εκφράσω την απογοήτευση μου για την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης.

Πέρα από τις παλινωδίες σε τομείς όπως το μεταναστευτικό για μένα το κυρίως πρόβλημα είναι οικονομικό.

Στην αρχή είχα βάσιμες ελπίδες ότι προσωπικά θα είχα σημαντική ελάφρυνση του φόρου που πληρώνω λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Μετά ήρθε από την κυβέρνηση το σταλινικό μέτρο της υποχρεωτικής δαπάνης του 30% του εισοδήματος μέσω καρτών και για μένα αλλάξαν όλα.

Αν σας έθεταν την επιλογή να ξοδέψετε 3-4 χιλιάδες Ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι ξοδεύετε συνήθως σε άχρηστες για σας δαπάνες, ή να πληρώσετε κάνα χιλιάρικο πρόστιμο τί θα κάνατε ?

Φυσικά θα προτιμήσω να πληρώσω το πρόστιμο στην εφορία και έτσι η κυβέρνηση θα χάσει την ψήφο μου για δεν θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου κορόιδο.

Η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι λόγω του φόβητρου του ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη θα ξαναψηφίσει ΝΔ ακόμα και αν και αυτή “ζορίσει” λίγο την μεσαία τάξη όπως έλεγε και ο κύριος Τσακαλωτος.

Καλύτερα να αναθεωρήσουν αυτή τη στάση πριν να είναι για αυτούς αργά.

Κ. Νικολακακης
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/blog-post_536.html