Εκεί έχουν καταφύγει πολλές από τις εταιρείες που «εξορίζονται» από το Ηνωμένο Βασίλειο και είτε μεταφέρουν τη βάση τους είτε επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. 


Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από την Υπηρεσία Ξένων Επενδύσεων της Ολλανδίας, αναφέρεται ότι το 2019 ήταν 78 οι εταιρείες που αποφάσισαν να μετακομίσουν εκεί τις δραστηριότητές τους, ενώ ήδη από το δημοψήφισμα για το Brexit (2016) και μετά είχαν μετακινηθεί στην Ολλανδία 62 εταιρείες.

Ακόμα ένα στοιχείο που έδωσε στην δημοσιότητα η Υπηρεσία Ξένων Επενδύσεων της Ολλανδίας έχει να κάνει με το συνεχιζόμενο ζωηρό ενδιαφέρον των εταιρειών.

Η ίδια βρίσκεται σε συνομιλίες με 425 εταιρείες αυτήν τη στιγμή, οι οποίες είτε θα μεταφέρουν την έδρα τους στην Ολλανδία είτε θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, ενώ πέρυσι είχε κάνει λόγο για 250 εταιρείες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Προφανώς, σε αυτό το πλήθος συμπεριλαμβάνονται και βρετανικές, καθώς και αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες, οι οποίες επανεξετάζουν την παρουσία και τις λειτουργίες τους στη Γηραιά Ηπειρο.

Το Αμστερνταμ, ειδικά, είχε πέρυσι δεχθεί 38 νέες επιχειρήσεις λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται, λόγου χάριν, η εταιρεία ΜΜΕ Ridley Scott (Βρετανία) και η φαρμακοβιομηχανία Shionogi (Iαπωνία).

Είναι αλήθεια ότι αν και αρχικά υπήρξε έντονη συζήτηση για το πόσο κερδισμένες μπορούσαν να αποδειχθούν η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Δουβλίνο από την αποχώρηση της Βρετανίας, τελικώς η Ολλανδία ήταν αυτή που απέσπασε τη μερίδα του λέοντος.

Μία από τις σημαντικές Αρχές που επίσης μετακόμισε από τη βρετανική πρωτεύουσα στο Αμστερνταμ ήταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, ενώ συνολικά δηλώνουν παρούσες εκεί εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, υψηλής τεχνολογίας, φαρμάκου και βιοτεχνολογίας, αλλά και διαφήμισης και άλλων δημιουργικών τομέων.

Στα τέλη Ιανουαρίου το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία διαπραγματεύεται τις μελλοντικές του εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε., και αυτή η μετάβαση δημιουργεί αβεβαιότητα στους επιχειρηματικούς κύκλους, εξ ου και μετακομίζουν.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/brexit_20.html

Share.