Ο πραγματικός αριστερός κατηγορεί τον καπιταλισμό ακόμα και για τις χυλόπιτες που τρώει, οπότε δεν είναι έκπληξη που ρίχνει την ευθύνη για το μεταναστευτικό στο σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για όλα τα φρικτά που συμβαίνουν στη Δύση τα τελευταία 200 χρόνια, όπως η άνοδος του βιοτικού επιπέδου ή η μείωση της θνησιμότητας.

Αυτό που είναι έκπληξη είναι πως αυτή τη φορά έχει δίκιο.

Είναι πράγματι ο καπιταλισμός και η καλύτερη του φίλη, η αστική δημοκρατία, που ευθύνονται για τα κύματα των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας ελπίζοντας να καταλήξουν σε κάποια σοβαρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φταίει ο καπιταλισμός διότι έχει πετύχει να ανεβάσει το επίπεδο ζωής των κατοίκων στις χώρες όπου κυριαρχεί σε επίπεδα που ζηλεύουν οι κάτοικοι όλου του υπόλοιπου πλανήτη.

Φταίει γιατί στις χώρες όπου εφαρμόζεται κανονικά συνοδεύεται από το μοναδικό πολιτικό σύστημα το οποίο σέβεται τους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους: την αστική δημοκρατία.

Ακούω πολλούς συμπολίτες που απορούν

  • «μα γιατί δεν πάνε στις άλλες μουσουλμανικές χώρες;» ή
  •  «γιατί δεν πάνε στην Κίνα;» ή 
  • «γιατί δεν πάνε…(οποιαδήποτε χώρα που δεν είναι ακριβώς καπιταλιστική ή δημοκρατική)», 

…να δίνουν μόνοι τους την απάντηση

  • «γιατί εκεί δεν τους δέχονται» ή την απάντηση 
  • «κορόιδα είναι;» 

…και πραγματικά απορώ που δεν κάνουν το ένα παραπάνω βήμα προκειμένου να απαντήσουν . γιατί δεν τους δέχονται ή στο γιατί δεν είναι κορόιδα.

Και είναι κρίμα, γιατί η απάντηση αυτή θα τους βοηθούσε να καταλάβουν όχι μόνο το πόσο τυχεροί είναι που ζουν στη Δύση αλλά και ΓΙΑΤΙ είναι τυχεροί που ζουν στη Δύση:

γιατί στις άλλες χώρες που δεν πάνε οι μετανάστες δεν υπάρχει αυτός ο συνδυασμός καπιταλισμού και αστικής δημοκρατίας (με την οποία ο καπιταλισμός αναγκαστικά πάει χέρι-χέρι) που απολαμβάνει η Δύση.

Βλέπετε μόνο ο καπιταλισμός δημιουργεί εκείνο το βιοτικό επίπεδο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ένας μετανάστης και μόνο η αστική δημοκρατία επιβάλλει στα κράτη να αναγνωρίζουν στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι η καπιταλιστική αστική δημοκρατία το μοναδικό κοινωνικοοικομικοπολιτικό σύστημα το οποίο, παρά τις διορθώσεις που χρειάζεται, μπορεί να δώσει πραγματική ελπίδα για καλύτερη ζωή και όχι θρησκευτική παραμυθία σαν αυτή που απλόχερα μοίραζαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα μέχρι την κατάρρευσή τους και την αποκάλυψη του ψέματος στο οποίο στηρίζονταν.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, οι χιλιάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να ζήσουν στη Δύση δεν είναι μόνο απόδειξη της δυστυχίας ή των κινδύνων που αντιμετωπίζουν στις πατρίδες τους.

Είναι και απόδειξη της επιτυχίας* του καπιταλισμού και της αστικής δημοκρατίας.

Είναι η απόδειξη ότι
…ακόμα κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, που πολύ απέχουμε από την καλύτερη εκδοχή του καπιταλισμού και της αστικής δημοκρατίας,
…είμαστε πολύ τυχεροί που είμαστε κομμάτι της καπιταλιστικής Δύσης.

Και μπράβο μας. 

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/blog-post_834.html

Share.