[ccpw id="136103"]
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ γιατί η λειτουργία τους έχει καταστεί ασύμφορη με βάση την επιβάρυνση που πρέπει να καταβάλει η εταιρεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ παρουσίαζε τεράστιες ζημιές οι οποίες θα την οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία, κάτι που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τη χώρα την ίδια.

Το κλείσιμο των μονάδων που καταναλώνουν λιγνίτη αναμένεται να αλλάξει εντελώς τον χάρτη της παραγωγής ενέργειας στη χώρα τόσο στο μείγμα των καυσίμων όσο και στη γεωγραφία των μονάδων παραγωγής.

Ολόκληρες πόλεις οι οποίες βρίσκονταν δίπλα σε λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν, θα χάσουν τη βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων τους. Αυτό είναι σοβαρή εξέλιξη και θα πρέπει τοπικές κοινωνίες και κυβέρνηση με τη βοήθεια κοινοτικής υποστήριξης να αναζητήσουν λύσεις…

Αν η ΔΕΗ συνεχίσει να παράγει ρεύμα με λιγνίτη θα χρεοκοπήσει και ενδεχομένως θα χρειαστεί να εκκαθαριστεί εν λειτουργία. Όλοι θα χάσουν τη δουλειά τους και το “πετράδι” του στέμματος που είναι τα υδροηλεκτρικά θα εκποιηθούν από τις τράπεζες…

Εν τω μεταξύ οι τιμές του ηλεκτρικού θα εκτοξευθούν μέχρι οι ιδιώτες να χτίσουν νέες μονάδες που θα καταναλώνουν φυσικό αέριο και θα είναι ικανές να καλύψουν τη ζήτηση.

Σε μια χώρα με στοιχειώδη σοβαρότητα οι τοπικές κοινωνίες θα ζητούσαν σαν αντάλλαγμα κίνητρα για επενδύσεις στην περιοχή τους οι οποίες θα αναπληρώσουν τα εισοδήματα που θα χαθούν.

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο…

Σε εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πτολεμαΐδας με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να μην εισβάλλουν οι διαμαρτυρόμενοι εναντίον της απολιγνιτοποίησης.

Δύο βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Καλλιόπη Βέττα από την Κοζάνη και Πέτη Πέρκα από την Φλώρινα, εισήλθαν στην αίθουσα και κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης.

Οι εξαγγελίες Χατζηδάκη αφορούσαν επενδύσεις στον χώρο των ΑΠΕ, φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους που θα χάσουν τη δουλειά τους και ειδικά κίνητρα για όσους θα συνδεθούν με τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα γίνουν στην περιοχή…

Η πλευρά όσων διαμαρτύρονται για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ είναι βέβαιο πως με προκάλυμμα τις περιβαλλοντικές οικολογικές ευαισθησίες, τα τελευταία χρόνια αντιδρούσε στην επένδυση της Eldorado για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, αλλά και τις κατά τόπους πρωτοβουλίες εναντίον των ανεμογεννητριών για λόγους περιβαλλοντικούς ή αισθητικούς.

Καμιά από τις παραπάνω δραστηριότητες δεν συγκρίνεται με την περιβαλλοντική ή αισθητική καταστροφή μιας λιγνιτικής μονάδας.

Είναι προφανές πως τα κίνητρα είναι άλλα. Προφανές είναι επίσης πως ακτιβιστές και κόμματα (ιδίως όταν είναι στην αντιπολίτευση) ευκαιριακά και χωρίς αιδώ υιοθετούν τις επιδιώξεις επιμέρους ομάδων συμφερόντων προς άγραν ψήφων…

Τα ίδια έκαναν με τον ΟΛΠ, τα ίδια με το “Ελληνικό” κλπ. Στο τέλος όταν καλούνται να κυβερνήσουν εφαρμόζουν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που διακήρυτταν με εμφυλιοπολεμικό πάθος.

Η αναλογία…

Η περίοδος του τέλους του λιγνίτη θυμίζει κατά αναλογία την περίοδο του τέλους του άνθρακα σαν βασικό ενεργειακό καύσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν βρέθηκαν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ τότε είχε έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με τα συνδικάτα των ανθρακωρύχων αλλά τελικά επικράτησε και η ενεργειακή μεταβίβαση ολοκληρώθηκε… Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με καθυστέρηση σχεδόν μισού αιώνα.

Αν η Ελλάδα ήταν μια σοβαρή χώρα θα ασχολούνταν όχι με την παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων αλλά με το αν η ΔΕΗ με πάνω από 4 δισ. υποχρεώσεις και πάνω από 2 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορεί να διασωθεί για άλλη μια φορά σε βάρος των πτωχευμένων καταναλωτών.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/blog-post_766.html