[ccpw id="136103"]
Ευτυχώς η πραγματική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, απ’ όσο παρουσιάζεται.

Δυστυχώς όμως, αυτή η υπερβολή πανικού και τρομολαγνείας, έχει σοβαρότατες συνέπειες. Συνέπειες που έχουν να κάνουν με την οικονομική πορεία ολόκληρου του πλανήτη και όχι μόνο ορισμένων χωρών.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ο κοροναϊός 2019-nCoV ανήκει σε μία συγκεκριμένη ομάδα μολυσματικών ιών, που λέγονται (τι έκπληξη;) κοροναϊοί.

Όλοι (αν όχι όλοι, η πλειονότητα των ενηλίκων, σίγουρα) έχουμε κατά καιρούς νοσήσει από κάποιο ή κάποια μέλη αυτής της ομάδας, εάν θεωρήσουμε δεδομένο ότι όλοι έχουμε κατά καιρούς “αρπάξει” κάποιο κρυολόγημα. Υπάρχουν και κάποια μέλη της ομάδας που έχουν σαφώς “πιο κακό χαρακτήρα” καθώς μπορούν να προκαλέσουν βρογχοπνευμονίες βρογχίτιδες κ.λπ. Κάποιοι (πολύ λιγότεροι) είχαμε τη χαρά της γνωριμίας και με αυτούς. Ευτυχώς χωρίς σοβαρές επιπλοκές…

Ο συγκεκριμένος κοροναϊός είναι ένα νέο μέλος της οικογένειας, πρόσφατα ανακαλυφθέν και προέρχεται από ζώα. Κατ’ άλλους από νυχτερίδες, κατ’ άλλους από φίδια, με την τελευταία “τάση” για τον προσδιορισμό της προέλευσής του, να υποδεικνύει ένα σπάνιο, υπό εξαφάνιση, είδος μυρμηγκοφάγου. Στον άνθρωπο πιθανότατα πέρασε από την κατανάλωση μη καλά μαγειρεμένου κρέατος του “υπεύθυνου” ζώου.

Από άνθρωπο σε άνθρωπο μεταδίδεται, μέσω του αέρα (αναπνοή, φτάρνισμα βήχας κ.λπ.)

Στις λίγες εβδομάδες που έχει γίνει γνωστή η ύπαρξη της ασθένειας που προκαλεί (κάτι σαν γρίπη ή κοινό κρυολόγημα, με τα βαριά περιστατικά να χτυπούν το αναπνευστικό δίκην πνευμονίας) και μέχρι το βράδυ της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου, έχουν νοσήσει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 37.592 άτομα, με τους θανόντες να φτάνουν τους 814 και τους οριστικά αναρρώσαντες τους 2.924.

Παρότι ο ιός αυτός είναι συγγενής εκείνων του Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS – (επιδημία στην Ασία το 2003, με θνησιμότητα στο 10% των κρουσμάτων) και του Middle East Respiratory Syndrome (MERS – γνωστός ως γρίπη της καμήλας – επιδημία που έπληξε την Αραβική Χερσόνησο το 2012, με θνησιμότητα που φθάνει στο ένα τρίτο [32-33%] των κρουσμάτων), είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνος από αυτούς. Η θνησιμότητα στα γνωστά έως σήμερα κρούσματα, φθάνει ελάχιστα πάνω από το 2%!

Ο παράγοντας που οδηγεί στο να θεωρείται πως αποτελεί αξιόλογο κίνδυνο για τον άνθρωπο είναι η ταχύτητα μετάδοσης, η οποία είναι εξαιρετικά μεγάλη και δείχνει να ακολουθεί εκθετικούς ρυθμούς. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο, εξαιρετικά σοβαρός και προσεκτικός σε αυτές τις περιπτώσεις Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), του έδωσε τον χαρακτηρισμό της επιδημίας, ενεργοποιώντας τις ανάλογες διαδικασίες αντιμετώπισης.

Τα πληρέστερα και πλέον αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για τον 2019-nCoV (από τον ΠΟΥ, το περιβόητο Αμερικανικό CDC- Centers for Disease Control -κ.ο.κ.) θα βρείτε εδώ, σ’ ένα ειδικό website που δημιούργησε και συντηρεί σε πραγματικό χρόνο (real time) το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ένα ΑΕΙ στο οποίο υπάρχει και μία από τις καλύτερες ιατρικές σχολές στον κόσμο…

Πέρα από αυτά, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον συγκεκριμένο ιό και, όπως συμβαίνει με πολλούς ιούς αυτού του τύπου (π.χ. κοινό κρυολόγημα), δεν υπάρχει αναγνωρισμένη συγκεκριμένη θεραπεία, φάρμακα κ.λπ. Εκείνο το οποίο είναι απαραίτητο, είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και των ειδικών διαδικασιών προστασίας και αντιμετώπισης μολυσματικών ιών. Σχετικές οδηγίες έχει εκδώσει τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και ο ΕΟΔΥ – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) και έχουν ληφθεί τ’ απαραίτητα από την Πολιτεία, π.χ. με τον ορισμό των νοσοκομείων αναφοράς που θ’ αποτελέσουν τα κεντρικά σημεία αντιμετώπισης κ.ο.κ.

Στην Ελλάδα, παρ’ όλο τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών και συνεργασιών με την Κίνα, δεν έχει σημειωθεί κρούσμα. Περί τα 10 περιστατικά άλλων ασθενειών που θεωρήθηκαν ύποπτα, ελέγχθηκαν και βρέθηκαν αρνητικά.

Το ελπιδοφόρο του πράγματος είναι ότι λιγότερα από το 5% (360) των περιστατικών έχουν σημειωθεί εκτός Κίνας, με ένα και μοναδικό θανατηφόρο περιστατικό, στις Φιλιππίνες. Είναι προφανές, πως η επιδημία είναι πλήρως και απόλυτα ελέγξιμη, αρκεί να τηρούνται βασικές αρχές .ιχειώδεις κανόνες.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι εκείνο όπου να φτάνουν κάποιοι να “μαγειρεύουν” αριθμούς, να συγκρίνουν τον 2019-nCoV με πραγματικά φονικές ιώσεις όπως ο MERS και ο SARS, υπάρχει μεγάλη διαφορά! Τεράστια διαφορά!

Μία διαφορά που αποτιμάται σε απώλειες δισεκατομμυρίων! Απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων, τα οποία θα ζημιώσουν ολόκληρο τον πλανήτη. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρω πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο. Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα όμως, οι (βιομηχανικές και όχι μόνο) δραστηριότητες στην χώρα αυτή, έχουν μειωθεί δραματικά! Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για τις χώρες-παραγωγούς πετρελαίου (Ιράν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία κ.ο.κ.), σε όρους ΑΕΠ;

Η Κίνα επίσης είναι η μεγαλύτερη αγορά ελαφρών οχημάτων, με ανάλογες κατασκευαστικές δυνατότητες. Ξέρετε το ποσοστό πτώσης παραγωγής που εκτιμά για το πρώτο τρίμηνο η (γνωστή και μη εξαιρετέα) Markit; Ξεπερνά το 30%(32%)!

Φυσικά η καταστροφή δεν απειλεί μόνο την Κίνα ή άλλες μεγάλες οικονομίες. Άραγε έχει σκεφτεί κανείς στην (τόσο αισιόδοξη κατά τ’ άλλα) ελληνική κυβέρνηση τι θα σημαίνει για την ανακάμπτουσα οικονομία της χώρας, η μείωση των ροών κινεζικών προϊόντων στο λιμάνι του Πειραιά; Τι επιπτώσεις θα έχει αυτή μείωση στην πλέον δραστήρια οικονομικά περιφέρεια της χώρας, την Αττική; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της κατάστασης στο (ισχυρότατο κατά τ’ άλλα) τουριστικό ρεύμα από την Κίνα προς συγκεκριμένους προορισμούς στο Αιγαίο (λέγε με Σαντορίνη);

Θ’ αναφέρω μόνο ένα, απλό γεγονός: Η Cathay Pacific, η αεροπορική εταιρεία-σημαία του Χονγκ Κονγκ, επέβαλε σε όλους τους 27.000 (είκοσι επτά χιλιάδες) εργαζομένους, να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών για τρεις εβδομάδες ο καθένας. Επειδή περιέκοψε το 90% των πτήσεων της εκτός Κίνας…

Φαντάζεται άραγε κανείς τις συνέπειες για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία, του σταματήματος όλων των πτήσεων από και προς Κίνα, αεροπορικών εταιρειών-κολοσσών όπως η British Airways;

Όλα αυτά δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος της κορυφής του παγόβουνου των πιθανών επιπτώσεων από τον κοροναϊό, σε ολόκληρο τον κόσμο. Συμβαίνουν δε καθαρά και μόνο εξ αιτίας ενός πανικού και μιας τρομολαγνείας, που δεν έχουν αιτία ύπαρξης, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν!

Γιατί να υπάρχουν όταν τα υφιστάμενα στοιχεία είναι αφενός στατιστικά ασήμαντα (πολύ μικρό δείγμα), αφετέρου αφορούν ουσιαστικά μόνο μία χώρα και δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα;

Ας πάψουν λοιπόν, οι αναίτια πανικόβλητες… κορώνες για τον… κοροναϊό και ας αφεθούν οι ειδικοί να κάνουν τη δουλειά τους. Ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει γίνεται (αν δεν έχει γίνει ήδη) και οι υπερβολές πανικού, μόνο κακό κάνουν. Εκτός και είστε ένας από αυτούς που τις δημιουργούν. Για ευνόητους λόγους…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/blog-post_263.html