Βλέπουμε, π.χ., τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας να απαιτεί την αποστρατικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, επικαλούμενος τις Συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων, ενώ αγνοεί τον υπερισχύοντα Χάρτη του ΟΗΕ που προβλέπει το δικαίωμα άμυνας σε όλη την επικράτεια μιας χώρας, όταν υπάρχει απειλή. 

Και η απειλή είναι πρόδηλος με την διαφημιζόμενη από τους Τούρκους τέταρτη στρατιά του Αιγαίου. Βέβαια, οι τούρκοι θέλουν τα νησιά χωρίς άμυνα για να τα καταλάβει άνετα η τουρκική στρατιά του Αιγαίου που ελλοχεύει στα μικρασιατικά παράλια.

Όσο για την γενικότερη αντίληψη περί δικαίου των Τούρκων, είναι μάλλον απίθανο να έχει εντρυφήσει ο Ερντογάν στην αρχαία φιλοσοφία .υς πλατωνικούς διαλόγους. Εντούτοις, οι αντιλήψεις του περί δικαίου συμπίπτουν με τον άκρως κυνικό ορισμό του δικαίου που έδωσε ο σοφιστής Θρασύμαχος, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον Σωκράτη είπε (Πλάτων, Πολιτεία Α 336 κ.ε.) :

“Φημί γαρ εγώ είναι το δίκαιον ουκ άλλο τι ή το του κρείττονος συμφέρον”. Δηλαδή : Δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το συμφέρον του ισχυροτέρου.

Παρόμοια σοφιστική αντίληψη περί δικαίου αναφέρεται στο διάλογο “Γοργίας” του Πλάτωνα (48 3δ ) : “Ούτω το δίκαιον κέκριται, του κρείττω του ήσσονος άρχειν και πλέον έχειν” Δηλαδή : Έτσι κρίνεται το δίκαιο, να κυριαρχεί ο ισχυρότερος πάνω στον ασθενέστερο και να κατέχει περισσότερα.

Δε νομίζω επίσης ότι ο Ερντογάν έχει μελετήσει εμβριθώς τον Θουκυδίδη.

Όμως οι αντιλήψεις του περί δικαίου εκφράζουν αυτό ακριβώς που είπαν οι Αθηναίοι προς τους Μηλίους. Οι Μήλιοι ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από την “Αθηναϊκή Συμπολιτεία”, επειδή από εταίροι είχαν καταλήξει υποτελείς. Επικαλέστηκαν λοιπό το δίκαιο ως “κοινόν αγαθόν”.

Και ποιά ήταν η απάντηση των Αθηναίων ;

“Δίκαιον εν τω ανθρωπείω λόγω από ίσης ανάγκης κρίνεται. Δυνατά οι κρείττονες πράττουσιν και οι ασθενείς συγχωρούσιν.” Δηλαδή : Το δίκαιο ισχύει όταν πρόκειται περί ίσων. Οι ισχυρότεροι πράττουν αυτά που τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι πιο αδύναμοι το αποδέχονται.

Προφανώς, ο Ερντογάν κινείται και παντοιοτρόπως ενεργεί με βάση την αίσθηση ότι εκείνος είναι ο “κρείττων” ο ισχυρός και εμείς είμαστε ο “ασθενής”. Άρα, κατά τη γνώμη του, πρέπει να αποδεχτούμε τις συνέπειες της αδυναμίας μας έναντι της ισχύος του.

Όμως, ο Ερντογάν και το επιτελείο του, απειλώντας συνεχώς επί χρόνια και προσβάλλοντας, πολλές φορές με χυδαίο τρόπο, την υπερηφάνεια των Ελλήνων, δεν υπολόγισαν ότι θα τους θυμώσουν πολύ. Κι’όταν οι Έλληνες θυμώνουν, ενώνονται και γίνονται επικίνδυνοι. Παύουν να είναι οι ” ασθενείς” και γίνονται οι “κρείττονες”.

Η ιστορία αναφέρει πολλά σχετικά παραδείγματα. Τον θυμό των Ελλήνων πλήρωσαν ακριβά άλλοι ισχυροί με ανάλογη του Ερντογάν αλαζονική συμπεριφορά. Ποιος από εμάς τους παλιούς έχει ξεχάσει τον Μουσολίνι που τόσο θυμίζει τον Ερντογάν !…Εφιαλτική παραμένει επίσης η εικόνα του πτώματός του που οι ίδιοι οι συμπατριώτες του Ιταλοί είχαν κρεμάσει ανάποδα!…

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειασθεί να γνωρίσει το θυμό των Ελλήνων και ο Ερντογάν σε πολεμική σύγκρουση. Είναι προτιμότερο να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη και να ξεχάσει τα μεγαλεπήβολα όνειρά του. Στη δημιουργία μιας πανίσχυρης αποτρεπτικής δύναμης, ο θυμός των Ελλήνων που προκαλεί η αλαζονική συμπεριφορά του Ερντογάν, θα έχει αποφασιστική συμβολή.

Η χώρα, παρά τη δεκαετή οικονομική κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών, κατάφερε να διατηρήσει μία ισχυρή αποτρεπτική δύναμη χάρις στο υψηλό επίπεδο και φρόνημα του στρατιωτικού προσωπικού.

Ωστόσο, οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να προχωρήσουμε, παράλληλα με την ενίσχυση και σταθεροποίηση των συμμαχιών, σε άμεσες δραστικές βελτιώσεις της στρατιωτικής μας ισχύος, όπως:

  • -τεχνολογική αναβάθμιση του υπάρχοντος αεροπορικού και ναυτικού στόλου.
  • -απόκτηση νέων μονάδων του ναυτικού στόλου, όπως, π.χ., με ενοικίαση ή και αγορά των περίφημων γαλλικών φρεγατών.
  • -απόκτηση των υπερσύγχρονων αεροπλάνων F 35 από τις ΗΠΑ.

Έχει δηλωθεί πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό ότι “εάν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα εξετάσουμε σοβαρά την αγορά F 35, επειδή είναι τα πιο έτοιμα και σύγχρονα της αγοράς”.

Γιατί όμως να περιμένουμε να το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες για τα F 35 αλλά και για τις άλλες σημαντικές βελτιώσεις της αμυντικής – αποτρεπτικής ισχύος που ανέφερα ; Οι καιροί ου μενετοί.

Οι δαπάνες που απαιτούνται μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο ποσοστό από την εθελοντική εισφορά των απανταχού Ελλήνων. Είναι βέβαιο ότι όλοι θα συνεισφέρουν από το υστέρημά τους ή από το περίσσευμά τους, επειδή είναι πολύ θυμωμένοι.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στους απανταχού πλούσιους Έλληνες. Σε αυτούς τους άξιους συμπατριώτες μας, οι οποίοι, χάρις στο επιχειρηματικό τους δαιμόνιο και στην ικανότητα να αξιοποιούν ευνοϊκές συγκυρίες, απέκτησαν σημαντικό πλούτο. Διάβασα πρόσφατα ότι τουλάχιστον δέκα Έλληνες δισεκατομμυριούχοι περιλαμβάνονται στη λίστα του περιοδικού Forbes των πλουσιοτέρων ανθρώπων του πλανήτη. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι πλούσιοι Έλληνες μικροτέρου βεληνεκούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Forbes.

Μπορούμε να ελπίσουμε ότι οι απανταχού πλούσιοι Έλληνες θα εμπνευστούν από τους μεγάλους, τους αθάνατους εθνικούς ευεργέτες που στήριξαν την πατρίδα σε περιόδους κρίσιμες και έμειναν στην ιστορία.

Ας μην ξεχνάμε ιδιαίτερα την συμβολή του θωρηκτού Αβέρωφ, προσφορά του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, στις νίκες των βαλκανικών πολέμων που διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα με το σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

Αυτά τα νησιά εποφθαλμιά ο άπληστος γείτονας. Αυτά τα νησιά περιφρουρούν μέρα και νύχτα οι αεροπορικές και ναυτικές μας δυνάμεις που πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε ώστε να καταστούν πανίσχυρες, αποτρεπτικές κάθε απειλής. Την ενίσχυση αυτή μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε προσφέροντας ο καθένας ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.

Στην προσπάθεια θα πρέπει να συστρατευτούν ανεπιφύλακτα όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ξεχνώντας τις μεταξύ τους διαφορές. Σ’ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα δεν συγχωρούνται επιφυλάξεις και ανταγωνισμοί.

Και βέβαια, εναπόκειται στην υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας να οργανώσει τη σχετική εκστρατεία στο Πανελλήνιο, με τον πιο κατάλληλο τρόπο και με τις πιο διαυγείς διαδικασίες.

Του Άγγελου Ζαχαρόπουλου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/blog-post_20.html

Share.