Ακόμη και ανά εξήντα δευτερόλεπτα θα αποστέλλουν στο taxis οι ταμειακές μηχανές τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν. Αυτό προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή που ρυθμίζει κρίσιμες λεπτομέρειες για το πολύ σημαντικό μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το taxis.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση, όλες οι ταμειακές μηχανές και φορολογικοί μηχανισμοί (ΦΗΜ) θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί προκειμένου να συνδέονται με το taxis το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου 2020.

Στην απόφαση καθορίζονται παράλληλα οι προδιαγραφές προκειμένου κάθε εκδιδόμενη απόδειξη να φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, ο οποίος θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση έκδοσης κάθε απόδειξης.

Στην απόφαση ορίζονται παράλληλα και τα χρονικά διαστήματα που θα γίνεται αυτόματη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis για την αποστολή των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται. 

Τα χρονικά διαστήματα θα μπορούν να είναι:

– κάθε 1 λεπτό. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1.440 αποστολές το 24ωρο.

– κάθε 15 λεπτά. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 96 αποστολές το 24ωρο.

– κάθε 1.440 λεπτά (δηλαδή κάθε 24 ώρες). Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1 αποστολή το 24ωρο.

– όταν εκδίδεται Ζ.

Η περίοδος επικοινωνίας (και ως εκ τούτου και η συχνότητα επικοινωνίας) μπορεί να αλλάζει κεντρικά ώστε να είναι διαφορετική για κάθε ταμειακή μηχανή.

Τι προσφέρει

H διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis θα προσφέρει πλήρη παρακολούθηση και καταχώρηση των εκδιδόμενων αποδείξεων κεντρικά. 


Με την παρακολούθηση και καταχώρηση των εκδιδόμενων αποδείξεων θα εντοπίζεται “συμπεριφορά” που παραπέμπει σε φοροδιαφυγή, όπως η “σίγαση” της ταμειακής μηχανής σε ώρες και ημέρες αιχμής (π.χ. Σαββατόβραδα και καλοκαίρια σε τουριστικές περιοχές). 


Από την επεξεργασία των στοιχείων της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών θα προκύπτουν ελεγκτικοί στόχοι. 


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ή η διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το taxis έχει ήδη γίνει στα πρατήρια καυσίμων για λόγους καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. 


Έχει ήδη εκδοθεί απόφαση για την υποχρεωτική απόσυρση ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν με το taxis.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/online.html

Share.