Με την τροπολογία δηλαδή, που ψηφίστηκε, χθες, από τη Βουλή αφαιρείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την τεχνική υπηρεσία ενός Δήμου η έγκριση των υψομετρικών μελετών.

Οι τελευταίες αποτελούν αναγκαίο προσάρτημα για την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας, αλλά και το έσχατο και ενδεχομένως, ισχυρότερο όπλο, που διαθέτει ένας Δήμαρχος για να μπλοκάρει μία επένδυση, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Το… υψόμετρο

Ένας νόμος του 1923 προβλέπει ότι “δεν επιτρέπεται η ανέγερσις οικοδομών και η εν γένει εκτέλεσις οιωνδήποτε εργασιών δομήσεως επί οικοπέδων κειμένων εις οδούς και πλατείας” για τα οποία δεν έχει προσδιοριστεί η υψομετρική θέση τους.

Το ύψος μετριέται από κάθε σημείο της ρυμοτομικής γραμμής (το όριο των οικοδομήσιμων, κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων από το οδικό δίκτυο) στη στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου πεζοδρομίου.

Αν δεν υπάρχει οριστικά διαμορφωμένο πεζοδρόμιο, η στάθμη καθορίζεται από την εγκεκριμένη υψομετρική μελέτη της οδού.

Με την Τεχνική Υπηρεσία ενός Δήμου να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης είχε, προτού ψηφιστεί η τροπολογία, τη δυνατότητα να σαμποτάρει την επένδυση, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσει η NCH Capital στην περιοχή “Ερημίτης”.

Η τεχνική αυτή καθυστέρησης έργων έχει παράδοση, καθώς το ίδιο είχε συμβεί με την υψομετρική μελέτη του γηπέδου της ΑΕΚ.

Ο Δήμος Φιλαδέλφειας δεν ενέκρινε την μελέτη με αποτέλεσμα το έργο να μην προχωρά, αδιέξοδο που λύθηκε με τη θέσπιση τότε (Απρίλιος 2017) τροπολογίας βάσει της οποίας η αρμοδιότητα για την έγκριση της υψομετρικής μελέτης περνάει στο υπουργείο Υποδομών.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της εταιρείας Dimand, που έχει αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την οδυνηρή αυτή πραγματικότητα.

“Σας λέω μετά λόγου γνώσεως, αν ήθελε ο Δήμος, αυτό το τυπικό χαρτί θα είχε βοηθήσει ο ίδιος να είχε εκδοθεί εδώ και αρκετό καιρό, από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο που του υποβλήθηκε” είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Η έγκριση υψομετρικής μελέτης θα απαιτηθεί και για την Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, όπως και για σειρά άλλων μεγάλων επενδύσεων που παρότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο, δεν προχωρούν, επειδή η έκδοση της οικοδομικής άδειας “σκοντάφτει” στο τυπικό αυτό χαρτί.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/troobleshooter.html

Share.