Μετά το πολύ επιτυχημένο roadshow στο Παρίσι και τις σημερινές επαφές της διοίκησης, με επικεφαλής τον CEO, Βασίλη Ψάλτη, στο Λονδίνο, η Alpha Bank… ανοίγει την πόρτα των αγορών και τεστάρει τα επενδυτικά ύδατα λίγες ημέρες μετά την ιστορικής σημασίας έκδοση του 15ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο. 


Στα βήματα της Alpha Bank θα κινηθεί σύντομα και η Τρ. Πειραιώς η οποία ήταν η πρώτη που πέρσι το καλοκαίρι πήρε την κρυάδα των αγορών μετά από σχεδόν μία 10ετία αποκλεισμού.

Ενόψει του κολοσσιαίου project μείωσης των «κόκκινων» δανείων, του οποίου η πρώτη φάση αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα μέσω του Ηρακλή, αρχίζει ένας κύκλος τραπεζικών εκδόσεων ενώ την εντυπωσιακή βελτίωση του κλίματος είναι δεδομένο ότι θα εκμεταλλευτούν και μεγάλες επιχειρήσεις είτε για να αντικαταστήσουν παλαιότερο και ακριβότερο χρέος είτε για να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια με ευνοϊκότερους όρους.

Η Alpha Bank, λοιπόν, προχωρά (πιθανότατα την Πέμπτη) στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, θέλοντας να αξιοποιήσει το θετικό momentum. Μάλιστα, το ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις συναντήσεις των στελεχών της τράπεζας με ξένους επενδυτές είναι τέτοιο που δεν αποκλείεται το επιτόκιο να αποτελέσει μεγάλη έκπληξη. Ποια θα είναι αυτή η έκπληξη;

Υπενθυμίζεται ότι Τρ. Πειραιώς και Εθνική είχαν εκδώσει πέρσι το καλοκαίρι ομόλογα tier II με επιτόκιο 9,75% και 8,25% αντίστοιχα, ωστόσο οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές. Αυτό φαίνεται από τα μηνύματα που στέλνουν οι εκπρόσωποι της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη σε Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο και Ν. Υόρκη. Ένα επιτόκιο χαμηλότερο από 5% θα αποτελέσει «εκκωφαντικό» μήνυμα για το σύνολο της οικονομίας, υποστηρίζουν αναλυτές.

Όπως και να’ χει, πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική έκδοση καθώς σε επίπεδο ψυχολογίας θα δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί την πρόθεση της Alpha Bank να θωρακιστεί κεφαλαιακά ενόψει της διαδικασίας μείωσης των NPEs.

Η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες πρόσβασης στις αγορές για ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ εξελίξεις όπως η έκδοση του 15ετούς και η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, δίνουν περαιτέρω ώθηση.

Εκτός όμως από τη δεδομένη επιθυμία των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια μέσω τίτλων μειωμένης εξασφάλισης, αξιοσημείωτη παρουσία στην αγορά ομολόγων αναμένεται να έχουν και μερικές από τις επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στην εγχώρια αγορά, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι ακόμη καις τις πιο δύσκολες στιγμές απολάμβαναν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο κλάδος της ενέργειας είναι πολύ σημαντικός και δεν αποκλείεται να δούμε κινήσεις άντλησης κεφαλαίων από μεγάλους ομίλους όπως ο Μυτιληναίος, ανάλογα πάντα με τις ευκαιρίες επενδυτικής επέκτασης και τις συνθήκες που θα κυριαρχούν στην αγορά. Σε εκδόσεις ομολόγων είναι πιθανό να προχωρήσουν και εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου όπως οι Lamda Development και ΓΕΚ Τέρνα.

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, εξετάζει όλες τις εναλλακτικές και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για το 2020 το σκηνικό έχει ως εξής:

Όσο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπερνάει τις προσδοκίες και η κυβέρνηση θα εφαρμόζει φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις πολιτικές, τόσο θα βελτιώνεται το κλίμα, οι οίκοι θα είναι λιγότερο επιφυλακτικοί στις αξιολογήσεις τους και το ντόμινο των θετικών εξελίξεων θα φτάνει έως τα επιτόκια με τα οποία θα αντλούν κεφάλαια οι τράπεζες και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας από τις αγορές.

Αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία σημειώνουν τα πρώτα σημάδια που θα δείξουν ότι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,8% είναι εφικτός, αρκούν για να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα βελτίωσης των συνθηκών.

Διότι αυτό που θέλουν να δουν σήμερα οι επενδυτές είναι ότι η πολιτική που εφαρμόζεται αφενός έχει αποτελέσματα και αφετέρου θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και ενδεχομένως με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Πάντως, το μήνυμα από το 15ετές είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/blog-post_29.html

Share.