[ccpw id="136103"]

Η επιτυχία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας να συλλάβει τον δραπέτη των φυλακών Τοξοβόλο με τους συνεργούς του ήταν πολύ σημαντική και αξία συγχαρητηρίων, γιατί έτσι πρόλαβε ένοπλες ληστείες τραπεζών και ίσως τρομοκρατικό κτύπημα, αλλά θυμίζει τον πίθο Δαναΐδων.

Από τη μια οι αστυνομικοί εκτελώντας το καθήκον τους με κίνδυνο ζωής συλλαμβάνουν τους κακοποιούς, τρομοκράτες και παντός είδους εγκληματίες,

…από την άλλη όμως τα δικαστήρια είτε κατά εφαρμογή ατελών διατάξεων ή από υπερβάλλουσα επιείκεια τους αφήνουν ελευθέρους ή η Πολιτεία με τη θέσπιση ευνοϊκών νόμων, όπως ο ν. Παρασκευοπούλου και ο νέος Π.Κ. επέτρεψε την πρόωρη έξοδο από τις φυλακές πολυαρίθμων σκληρών κακοποιών.

Συντελεί δε ακόμα σ’ αυτό και το ατελές σωφρονιστικό σύστημα με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και με τις αφειδώς, χωρίς ουσιαστικά κριτήρια επικινδυνότητας χορηγούμενες άδειες των κρατουμένων ή με την κράτηση τους σε αγροτικές φυλακές, διευκολύνοντας την απόδρασή τους.

Με τον τρόπο όμως αυτό το ισοζύγιο είναι πάντοτε σε βάρος της έννομης τάξης και δικαίως οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται γιατί οι ηρωικές τους προσπάθειες αποβαίνουν επί ματαίω χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα με παράλληλη απώλεια χρόνου και δημοσίου χρήματος.

Η περίπτωση του δραπέτη των αγροτικών φυλακών της Τίρυνθας, μας δίνει αφορμή να κάνομε πάλι κάποιες δυσάρεστες παρατηρήσεις για το ποινικό και σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας με τη φρούδη ελπίδα, πως κάποιος αρμόδιος θα τις διαβάσει και θα εισηγηθεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα βελτιώσεως των, σύμφωνα με την κρατούσα γνώμη του ελληνικού λαού, κακώς κειμένων για τα θέματα αυτά, που θα ενισχύσουν το επίπεδο της δημόσιας ασφάλειας και την εμπιστοσύνη του κοινού για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Κατά πληροφορίες των ΜΜΕ ο αποκαλούμενος τοξοβόλος εξέτιε στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθος ποινή καθείρξεως 13 ετών για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς και διπλή ληστεία, ενώ παράλληλα υπήρχε και άλλη καταδίκη σε κάθειρξη 16 ετών για ένοπλη ληστεία.

Τον Ιούνιο 2019 δραπέτευσε από τις φυλακές της Τίρυνθας και έκτοτε, αφού λήστεψε τράπεζα με λεία 150.000 ευρώ, καταζητείτο, συνελήφθη δε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία την 30-1-2020 εντός αυτοκινήτου πάνοπλος με δύο γυναίκες συνεργούς, πιθανόν να ετοίμαζε ληστεία τραπέζης.

Το όλο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας διαχειρίζεται η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που αποφασίζει σε ποια φυλακή θα κρατηθεί κάθε κατάδικος, θεωρείται δε μεγάλο πολιτικό ρουσφέτι η κράτησή του στις φυλακές Κορυδαλλού ή στις αγροτικές φυλακές.

Υπάρχουν σε όλη τη χώρα τρεις αγροτικές φυλακές με περιορισμένο αριθμό θέσεων, για να εκτίσει όμως κάποιος το υπόλοιπο της ποινής του σε αγροτικές φυλακές απαιτούνται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι εξής προϋποθέσεις:

  • α) να έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του, 
  • β) να έχει επιστρέψει από άδεια εξόδου, που χορηγείται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, 
  • γ) να μην εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη για άλλη πράξη σε βαθμό κακουργήματος.

Δεν γνωρίζω τον πλήρη ποινικό φάκελο του Τοξοβόλου, αλλά από τα αναγραφόμενα στα ΜΜΕ προκύπτει ότι εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, μια καταδίκη σε 13 χρόνια κάθειρξη, που εκτίεται και μία καταδίκη σε 16 χρόνια κάθειρξη, που δεν γνωρίζω εάν είναι τελεσίδικη, στοιχεία, που εάν αληθεύουν, δεν συνηγορούν υπέρ του νομότυπου της μεταφοράς του στις φυλακές της Τίρυνθος.

Για την πλήρη διευκρίνιση του θέματος θα πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένη ΕΔΕ από έμπειρο εισαγγελέα μετά συνεπειών και το πόρισμά της να ανακοινωθεί.

Το όλο σύστημα των αδειών των κρατουμένων στις φυλακές και των αγροτικών φυλακών παρουσιάζει προβλήματα, μόνο το 2019 είχαμε 16 αποδράσεις από τις αγροτικές φυλακές της χώρας και 63 δεν επέστρεψαν από τις άδειες που πήραν και πρέπει να βελτιωθεί νομοθετικά.

Ήδη έχει εξαγγελθεί, ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση με αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών στους κρατουμένους και ελπίζω και για τη μεταφορά τους στις αγροτικές φυλακές με τυπικά, αλλά και ουσιαστικά κριτήρια.

Λέανδρος Ρακιντζής
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/blog-post_272.html