Θεωρεί την Τουρκία σαν ισχυρό παράγοντα του διεθνούς συστήματος και ως εκ τούτου θέλει να τον λαμβάνουν υπόψη.

Τούτο δεν είναι καινούργιο. Το κάνει χρόνια τώρα αλλά η κοινή πεποίθηση ήταν πως όλα αυτά ήταν “…για εσωτερική κατανάλωση”.

Η αλήθεια είναι πως η συνταγή του “χαϊδέματος” του εθνικιστικού μεγαλείου ήταν επιτυχημένη καθώς έτσι κέρδισε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το δυστύχημα είναι πως φαίνεται να το έχει πιστέψει και ο ίδιος με αποτέλεσμα να αρχίζει να ασκεί και εξωτερική πολιτική με βάση τους “φετφάδες” για εσωτερική χειραγώγηση…

Έτσι λοιπόν αντιμετωπίζει τον εαυτό του σαν έναν μικρό Τραμπ στην ευρύτερη περιοχή, ξεστομίζοντας κάθε φορά ό,τι του κατέβει…

Ο κανονικός Τραμπ όμως εκτός από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που τρέχει κάθε φορά να μαζεύει τις αντιδράσεις από τα μεταμεσονύκτια tweets έχει και μια στρατιωτική μηχανή που θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες μέχρι οι άλλοι μαζί να αγγίξουν το μισό της ισχύος της.

Έτσι την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν αφού επέκρινε το σχέδιο Τραμπ για το παλαιστινιακό προειδοποίησε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει “κανένα βήμα που να επιδιώκει να νομιμοποιήσει την κατοχή και τις φρικαλεότητες του Ισραήλ”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των F-35, λέγοντας πως “πρέπει οι ΗΠΑ να αποζημιώσουν την Τουρκία ή να παραδώσουν τις παραγγελίες που έχουν συμφωνήσει”.

Μέχρι εδώ όλα είναι σωστά.

Το αστείο είναι πως στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως αν δεν παραδοθούν, μια από τις επιλογές της Άγκυρας είναι να τα κατασκευάσει μόνη της.

Με απλά λόγια μετά την απειλή προς την Tesla του Elon Mask με χρεοκοπία, γιατί η Τουρκία θα κατασκευάσει σε 2-3 χρόνια σούπερ ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τώρα απειλεί με λουκέτο και την Lockheed…

O πρόεδρος πιστεύει πως ένα αεροπλάνο 5ης γενιάς είναι κάτι που μπορεί να κατασκευάσει ο καθένας αρκεί να το θέλει.

Προφανώς πιστεύει πως η τεχνογνωσία αρκετών δεκαετιών που στοίχισε εκατοντάδες δισ. δολάρια μπορεί να αντικατασταθεί με προσευχές στον Αλλάχ και αγιασμούς…

Είναι προφανές πως βλέπει τον εαυτό του σαν κάτι μεταξύ Ναπολέοντα και Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.

Το καλό νέο για τις γειτονικές χώρες οι οποίες ανησυχούν για την “τρέλα” του φερέλπιδος σουλτάνου είναι πως εκτός από το κράτος με τις διώξεις αντιφρονούντων έχει διαλύσει και το στράτευμα.

Κινήσεις όπως η αγορά των περίφημων S-400 αντί να ενισχύουν την τουρκική αεράμυνα την αποδιοργανώνουν καθώς το σύστημα δεν είναι συμβατό με τα υπόλοιπα δυτικής τεχνολογίας που συνθέτουν το δίκτυο αεράμυνας της Τουρκίας.

Αεράμυνα σημαίνει ένα πυκνό δίκτυο από ραντάρ και όπλα που καλύπτει όλη την επικράτεια με συστήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους και ανταλλάσσουν διαρκώς πληροφορίες και εντολές.

Μερικές συστοιχίες αποκομμένες από το σύνολο, σύγχυση μόνο μπορεί να προκαλέσουν και όχι να βοηθήσουν.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας και του ηγέτη της πλέον αρχίζει να ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες των ειδικών στη διπλωματία και τη γεωστρατηγική και να αγγίζει τις αρμοδιότητες άλλων ειδικοτήτων που αναλύουν τον άκρατο ναρκισσισμό.

Στο συμπέρασμα αυτό άλλωστε κατέληξε πρόσφατα και ο άλλοτε δάσκαλός του και στενός του σύμμαχος, ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν:

“Ναρκισσιστές τύραννοι, όπως ο Χίτλερ ή ο Στάλιν δεν είχαν καλό τέλος. Η παντοδυναμία τους τελείωσε στην οργή. Αυτή θα είναι και η μοίρα του Ερντογάν”

Τις τελευταίες μέρες της οργής του σουλτάνου δεν ξέφυγε ούτε η Ρωσία με την οποία τα πάει καλά τα τελευταία χρόνια.

Ο Τούρκος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίας της Αστάνα και του Σότσι για τη συριακή διαμάχη.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να τους εκβιάσει όλους και αυτό ενδεχομένως σημαίνει πως κανένας δεν θα στεναχωρηθεί ιδιαίτερα αν στο τέλος αυτός και η χώρα “τσαλακωθούν” προκειμένου να συνέλθουν.

Όλα αυτά είναι καλά νέα για μας, αρκεί να μην προκύψει ο “μαύρος κύκνος”…

του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/blog-post_987.html

Share.