Τα όσα συνέβησαν χθες και προχθές στη Λέσβο, είναι προείκασμα του μέλλοντος και προσομοίωση συνθηκών απευκταίας εκτρωματικής κρίσης.

Ως γνωστόν προχθές περί τις δυο χιλιάδες Αφγανοί αιτούντες άσυλο, επιχείρησαν πορεία για να φτάσουν στο κέντρο τη Μυτιλήνης, και να διαμαρτυρηθούν. Όταν η αστυνομία τους έκοψε το δρόμο διαλύθηκαν σε ομάδες και προσπάθησαν μέσω δύσβατων περιοχών να παρακάμψουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να φτάσουν στην πόλη!

Έπεσε κάποιο ξύλο και κάποια χημικά, στα οποία βρέθηκαν εκτεθειμένα και παιδιά των μεταναστών. Οι εικόνες τους ήταν η χρυσή ευκαιρία για τους επαγγελματίες ευαίσθητους να κατηγορήσουν το ελληνικό κράτος και την αστυνομία για αναλγησία. 


Ουδείς εξ αυτών διερωτήθη τι δουλειά είχαν τα παιδιά σε μια μάχιμη διαδήλωση, την στιγμή που η αστυνομία την απαγόρευε;

Ουδείς διερωτήθη αν, πριν από την αστυνομία, στα παιδιά φέρθηκαν σκληρά οι ίδιοι γονείς τους, που τα χρησιμοποίησαν ως ζωντανές ασπίδες σε μια προβλεπόμενη σύγκρουση – γιατί όταν ανεβαίνεις στο βουνό για να παρακάμψεις την αστυνομία, δεν κάνεις μια ειρηνική διαδήλωση, έχεις στόχο την σύγκρουση.

Ωστόσο τα προχθεσινά επεισόδια επιβάλλουν κάποιες επισημάνσεις:

Η μαχητική διαδήλωση έγινε την ημέρα που στη Βουλή πέρασε η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ ( η δεύτερη, τροπολογία μην ξεχνιόμαστε, την πρώτη του Νοέμβρη την έφαγε το… σκοτάδι της λησμονιάς).

Ίσως είναι τυχαία η ημέρα, αλλά το πιθανότερο όχι. 

Οι κάτοικοι μιλούσαν για κάποια φωτοτυπημένη παραίνεση προς διαδήλωση, η οποία μοιραζόταν την προηγουμένη στους μετανάστες από μέλη κάποιας ΜΚΟ.

Η ύπαρξη και η επιδείνωση του μεταναστευτικού αποτελεί λόγο ύπαρξής των ΜΚΟ και της χρηματοδότησής τους – και βεβαίως βιοπορισμού των μελών τους σε ένα ευδαιμονικό πάρτι εκατομμυρίων. 

Ενδεχομένως για κάποιες από αυτές να αποτελεί και ευκαιρία κεκαλυμμένης δουλεμπορίας. Ουδείς το ξέρει, αλλά ο καθείς δικαιούται να το υποθέσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έκανε λόγο χθες για εκατοντάδες ΜΚΟ, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μιλάει για περισσότερες από 450!

Ποιος και γιατί επέτρεψε αυτό το ξεσάλωμα;

Οι «εξεγερμένοι»

  • δεν πέταξαν μόνο πέτρες στους αστυνομικούς ( και μια μετανάστρια προσπάθησε να αρπάξει το πιστόλι αστυνομικού), 
  • δεν έκλεισαν μόνο τους κεντρικούς δρόμους, 
  • δεν λαμπάδιασαν μόνο ένα σπίτι στη Μόρια (δεύτερο σπίτι που έχει καεί στο χωριό), 
  • δεν έβαλαν μόνο φωτιές σε κτήματα. 

Έβαλαν φωτιά δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. 

Η φωτιά αυτή στη ραχατλίδικη χώρα μας, εξελήφθη ως μια ακόμη πτυχή των επεισοδίων, ενώ είναι αρκούντως σοβαρό γεγονός.

Ο σταθμός είναι στρατηγικό σημείο για τη λειτουργία του νησιού.

Θα μπορούσε κάποια στιγμή, σε περίπτωση έκρηξης των μεταναστών ή εθνικού επεισοδίου με τη γείτονα, να αποτελέσει στόχο δολιοφθοράς και να βυθιστεί το νησί στο σκοτάδι, με όλα τα ευνόητα συνεπακόλουθα στη λειτουργία των δυνάμεων ασφαλείας .υς πολίτες – οι οποίοι δεν νιώθουν πλέον δυσαρέσκεια αλλά έντονη ανησυχία.

Όταν 2 χιλιάδες παραλίγο να τον κάψουν, ας σκεφθεί κανείς την περίπτωση εξέγερσης 20 χιλιάδων.

Απίθανο έστω, αλλά όχι αδύνατο.

Όλοι δηλώνουν πρόσφυγες.

Για την οικονομία της συζήτησης ας πούμε ότι… είναι! Ζητούσαν πιεστικά το άσυλο λες και το ελληνικό κράτος τους το είχε τάξει.

Πόθεν αρύεται ότι θα το πάρουν όλοι;

Και πως θα συμπεριφερθούν όσοι – και θα είναι πολλοί- εισπράξουν την άρνηση χορήγησης;

Η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες προβλέπει ότι κάθε πρόσφυγας υποχρεούται να συμμορφώνεται με τους νόμους της χώρας που τον φιλοξενεί και να μην συμβάλει στη διασάλευση της δημόσιας τάξης.

Η ίδια σύμβαση προβλέπει ότι οι χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες μπορούν να απελάσουν, όταν προκύπτουν λόγοι εθνικής ασφαλείας. 

Στην περίπτωση της Λέσβου συντρέχουν και τα δύο!

  • Θα απελαθούν όσοι ήταν πρωταίτιοι στη Λέσβο; 
  • Συνελήφθησαν κάποιοι; 
  • Θα συλλαμβάνονται και θα απελαύνονται στο εξής όσοι δεν υπακούν στις εντολές των δυνάμεων ασφαλείας;

Βέβαια θα αντιτείνει κάποιος ότι καθοριστικός παράγων που συμβάλει σε αυτά, είναι και το βάλτωμα του ελληνικού κράτους, και η γραφειοκρατική ανικανότητά του, που διαιωνίζει το πρόβλημα και οι ιδεοληψίες των κατά καιρού κυβερνήσεων. Δεν τα παραγνωρίζουμε. Απλώς τα έχουμε πολυαναφέρει στο παρελθόν, δεν αποτελούν νέο στοιχείο.

Το νέο στοιχείο είναι η ποιοτική αναβάθμιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μεταναστών που προοιωνίζεται άλλα χειρότερα.

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/blog-post_23.html

Share.