Πριν από λίγες μέρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε για 8-12 ώρες περίπου σε αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 


Όταν το ελληνικό πολεμικό πλοίο του ζήτησε να αποχωρήσει αμφισβήτησε πως βρισκόταν εκτός τουρκικής ΑΟΖ, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που οι Τούρκοι έχουν κάνει “σουρωτήρι” την Κυπριακή ΑΟΖ.

Τούτο έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαρακτήριζαν το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης αντιπαραγωγικό, αναγνωρίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Διόλου τυχαία δεν φαίνεται να ήταν η πρόκληση καθώς έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι και την ώρα μάλιστα που το αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκολ” έπλεε με τη συνοδεία και ελληνικής φρεγάτας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αντιστοιχήσουμε την έξαρση των επεισοδίων με την κατάθεση από μέρους της κυβέρνησης της τροπολογίας για τις ΜΚΟ για πολλές από τις οποίες υπάρχουν υποψίες πως αναπτύσσουν “περίεργες” δραστηριότητες.

Η Τουρκία φαίνεται να μην “ακούει” και να μην υπολογίζει κανέναν. Για κάποιο λόγο αισθάνεται ισχυρή αυτοπεποίθηση πως αν συμβεί κάποιο “θερμό” επεισόδιο αυτό θα καταλήξει υπέρ της…

Δεν θα είναι καθόλου παράδοξο τα παραπάνω γεγονότα να συνδυαστούν με τις ροές παράνομης μετανάστευσης προς τα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές.

Προχθές περίπου 2.000 Αφγανοί διαδήλωσαν στη Μυτιλήνη αιτούντες άσυλο. Κατά την κινητοποίηση των παράνομων μεταναστών μάλιστα που αιτούνταν άσυλο, σημειώθηκαν επεισόδια, με οδομαχίες και φωτιές. Ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποκίνησης των συγκεκριμένων αντιδράσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

“Βασικό αίτημα της διαμαρτυρίας ήταν η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% είναι αφγανικής καταγωγής και ζει στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης πριν από την Πρωτοχρονιά όταν και έφτασαν στο νησί…”

Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά και στα υπόλοιπα ακριτικά νησιά αλλά και σε σημεία της ηπειρωτικής χώρας που φιλοξενούνται πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Τα παραπάνω γεγονότα συνθέτουν μια πεποίθηση που υποστηρίζει πως οι κινήσεις αυτές δεν είναι αυθόρμητες και πως η χώρα πρωτίστως και η Ευρώπη σε δεύτερο πλάνο δέχονται μια υβριδική επίθεση.

Αν συμβαίνει αυτό για την Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία καθώς αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Φοβάμαι μήπως θα είναι αργά όταν “ξυπνήσει” από τον λήθαργο του καταναλωτικού και για πολλούς επαγγελματικού ανθρωπισμού η Ευρώπη και ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων αλλά κυρίως των μεταναστών που παριστάνουν τους πρόσφυγες προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ανθρωπιστική προδιάθεση των δυτικών κοινωνιών, λειτουργούν ως ασύμμετρες απειλές ενός υβριδικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία και κυρίως η κοινή γνώμη της χώρας δεν πειστούν πως πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα με ριζικά μέτρα είναι θέμα χρόνου να βρεθούμε όλοι προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Δυστυχώς σε μια παρόμοια και ακόμη χειρότερη φάση “καταναλωτικού ανθρωπισμού” είναι και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το ευτύχημα γι’ αυτές είναι πως βρίσκονται μακριά από τα σύνορα της Ευρώπης και της Δύσης.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη είναι δημογραφικά γερασμένες και χρειάζονται μετανάστες αλλά η επιλογή θα πρέπει να γίνει με αυστηρά κριτήρια και η ενσωμάτωση πρέπει να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά και συστηματικά.

Οι δυτικές κοινωνίες πρέπει να αναζητήσουν μόνες τους τα άτομα που έχουν καλές προοπτικές ενσωμάτωσης στις ίδιες τις χώρες που ζουν αυτά και όχι μεταξύ αυτών που περνάνε παράνομα τα σύνορα και εκβιάζουν να παραμείνουν εδώ…

Αν δεν παρθούν ριζικά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος άμεσα σύντομα η κατάσταση μπορεί να είναι οριστικά εκτός ελέγχου, αν δεν δεν είναι ήδη…

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/alert.html

Share.