Η ελληνική αγορά ομολόγων, που θεωρείτο κάποτε “παρίας”, είναι πιθανό να βρίσκεται πλέον σε δρόμο επιστροφής προς την κορυφή σε διεθνές επίπεδο.

Λιγότερο από οκτώ χρόνια πριν, όσοι είχαν επενδύσει στο ελληνικό χρέος βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ιστορίας, με αποτέλεσμα να χάσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα, η αισιοδοξία για τη φερεγγυότητα της χώρας ενισχύεται και οι αγοραστές επιστρέφουν σε “ορδές” – συμπεριλαμβανομένων μερικών που υπέστησαν ζημιές το 2012.

“Είναι θέμα χρόνου μέχρι η Ελλάδα να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα”, δήλωσε ο Kaspar Hense, διευθυντής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management, η οποία κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ο Hense, ο οποίος ήταν ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα το 2012 και χρειάστηκε να περιμένει αρκετά χρόνια μέχρι να καλύψει τις απώλειες του, χαρακτηρίζει την Ελλάδα πλέον ως “βασική συμμετοχή (core holding)”.

Η μεταβολή του κλίματος στην αγορά έχει ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε ιστορικά χαμηλά, επιτρέποντας στη χώρα να πουλήσει, ύστερα από πάνω από μία δεκαετία, το νέο πιο μακροπρόθεσμο ομόλογό της.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μετά από περίπου 10 χρόνια, μετά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών, αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα ομόλογα, καθώς τα funds υψηλής βαθμίδας που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια θα μπορέσουν να αρχίσουν να αγοράζουν το χρέος.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποβάλει τη φήμη της ως αναξιόπιστης χώρας για επενδύσεις και αποδέκτη της μεγαλύτερης διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και προτίθεται να κάνει το ίδιο και το 2020, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει μείωση των δημοσιονομικών στόχων από το 2021. Αν και δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα ύψους έως 10,65 δισ. ευρώ για να επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος δανεισμού.

Το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ υποχώρησε περίπου στο 185% το 2019 και – αν και εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ – αυτή είναι μία τάση που η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συνεχιστεί. Η ελληνική οικονομία αναμένεται επίσης να αναπτυχθεί κατά περίπου 2% σε ετήσια βάση, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η αντίληψη έχει σαφώς αλλάξει”, δήλωσε ο Δημήτρης Δαλίπης, υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Trust Mutual Fund Management SA, η οποία αγόρασε στην κοινοπρακτική έκδοση του 15ετούς ομολόγου. Η “μετάβαση σε επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πλησιάζουν εκείνα της Ιταλίας, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα ήδη διαπραγματεύεται σαν να έχει επενδυτική βαθμίδα. Το πενταετές ομόλογο προσφέρει ακόμη χαμηλότερη απόδοση απ’ ό,τι αντίστοιχα στην Ιταλία, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες επίσης εντάχθηκαν σε προγράμματα διάσωσης εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα έκανε άλλο ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση μετά και την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε “BB” ή δύο μόλις “σκαλοπάτια” μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, από την Fitch. Ο οίκος αξιολογήσεων βλέπει θετικό outlook για την ελληνική οικονομία, σηματοδοτώντας τη δυνατότητα για περαιτέρω αναβάθμιση το επόμενο έτος.

Ο οίκος S&P θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 24 Απριλίου. Ο S&P αξιολογεί τη χώρα τώρα στη βαθμίδα ”BB-” ή τρία ”σκαλοπάτια” από την επενδυτική βαθμίδα, με θετικό outlook επίσης. H Moody’s αντιθέτως έχει αξιολόγηση κατά ένα ”σκαλοπάτι” χαμηλότερα.

Η προαγωγή σε επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και με τις αποδόσεις των 10ετών να αγγίζουν ήδη το ιστορικό χαμηλό του 1,14% την Παρασκευή.

Οι αυξανόμενες προσδοκίες για μια ενδεχόμενη ελληνική αναβάθμιση και η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε όλη την Ευρώπη, βοήθησαν τη χώρα να πραγματοποιήσει κοινοπρακτικές εκδόσεις ύψους 17,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2017, σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg. Αυτό ακολουθεί έξι χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές καθώς το κόστος δανεισμού είχε εκτοξευτεί λόγω των ανησυχιών για μια πιθανή χρεοκοπία.

Η χώρα μάλιστα πραγματοποίησε έκδοση εξάμηνων εντόκων με αρνητικό επιτόκιο αυτή την εβδομάδα.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/02/bloomberg.html

Share.