[ccpw id="136103"]
Θεωρώ μη αμιγώς ποδοσφαιρικό —για την ακρίβεια: θεωρώ δευτερευόντως ποδοσφαιρικό— το ανακύψαν θέμα της ιδιοκτησίας άνω της μίας ποδοσφαιρικών ομάδων συγκεκριμένα από τον Ιβάν Σαββίδη.

Είναι πολιτικό θέμα, καθαρά. Και με πολλές άκρες, που ήδη έχουν προλάβει και ριζώσει στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας — όχι τώρα ξαφνικά, αλλά πάνω από μία τετραετία τώρα, για να μιλήσουμε με όρους εκλογικών αναμετρήσεων, πράγμα ίσως όχι και τόσο άσχετο. (Και λέγοντας «κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας» δεν εννοώ οπαδούς της πρώτης ομάδας του. Όσοι το νομίζουν αυτό δεν ξέρουν το παραμικρό για το θέμα).

Εξ ου και δεν επιλύεται εύκολα όλο αυτό από την κυβέρνηση. Πάντως όχι τη στιγμή που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο κρίσιμα ζητήματα: της ανόρθωσης της οικονομίας της πρωτίστως, της διαχείρισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού και της αποτροπής ενός «ατυχήματος» με τη γείτονα — για να θέσουμε μετριοπαθώς αυτό το τελευταίο.

Δεν μιλώ για όλα τα άλλα (π.χ., για την έξαρση της εγκληματικότητας και τα υπόλοιπα θέματα ασφάλειας), που το καθένα τους απαιτεί τόσο «πολιτικό κεφάλαιο», όπως μάθαμε να λέμε, που, κακά τα ψέματα, λείπει εμφανώς από την κυβέρνηση βλέποντάς τη συνολικά, από το «άθροισμά» της (κι ας είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να ελπίσουμε: η επάρκεια των υπουργών της θυμίζει σε πολιτικό ανάστημα τις ρώσικες μπάμπουσκες).

Αλλά είναι ΚΑΙ ποδοσφαιρικό. Σαφώς και είναι. Δευτερευόντως μεν, αλλά ΕΙΝΑΙ και ποδοσφαιρικό, πώς να το κάνουμε δηλαδή; Οπότε, εκμεταλλευόμενος την ταπεινή θέση μου εδώ, θέλω να ρωτήσω κάτι:

Και τώρα τι;

Ωραία, φαίνεται πως αποδεικνύεται μια παρανομία, σωστά; Έτσι διαβάζουμε στις ειδήσεις.

Οι δύο ομάδες που εμπλέκονται στην απάτη (εφόσον αποδειχτεί, τέλος πάντων) πήγαιναν για υποβιβασμό με βάση τον έως τώρα ισχύοντα νόμο, και τώρα διά της τροπολογίας θα υποστούν άλλες συνέπειες, αφαίρεση βαθμών ή/και πρόστιμο, κάτι τέτοιο. Ωραία.

Ωραία. Ε και;

Το θέμα της πολυϊδιοκτησίας παύει να υφίσταται έτσι;

Επειδή θα πληρώσουν οι ένοχοι, η παρανομία θα συνεχίσει κανονικά και με τον νόμο, ή μάλλον με τις συνέπειες του νόμου;

Δεν θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα;

Και πότε ακριβώς πρόκειται να γίνει αυτό; Σήμερα; Σε ένα χρόνο; Κάποτε; Στις ελληνικές καλένδες;

Μα, αν ο ιδιοκτήτης μίας ομάδας αγοράσει ακόμη μία, πιαστεί στα πράσα και τιμωρηθεί γι’ αυτό με, πες, αφαίρεση 5 βαθμών, ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. Αμέσως-αμέσως, έχει 6 έτοιμους βαθμούς σε μόλις δύο ματς με το προσφάτως εξαγορασθέν ημιεπίσημο παράρτημά του.

Και όχι μόνο: έχει και μία ομάδα-καμικάζι στο μπρελόκ του, που ενδεχομένως θα παίζει με τους αντιπάλους του (τους συνδιεκδικητές τίτλων, τους «αιωνίους» κ.ο.κ.) με μόνο σκοπό να θέλει, ενδεχομένως ξαναλέμε, όχι απλώς να τους νικήσει πάση θυσία, αλλά και να θέσει εκτός μάχης έναν ή δύο ποδοσφαιριστές τους, «να τους κόψει την μπάλα» κατά το κοινώς λεγόμενον —και γιατί όχι; έτσι κι αλλιώς, μιλάμε με όρους ζούγκλας—, ενώ αντιστοίχως θα κάθεται να χάσει από άλλες ομάδες και πάλι για να πλήξει την πορεία των κυρίως αντιπάλων του αφεντικού της.

Οπότε, δεν θα πρέπει, άπαξ και διαπιστώνεται μία τέτοια απάτη, να γίνεται… τι; Δεν ξέρω. ΚΑΤΙ.

Να μην παίζουν μεταξύ τους αυτές οι ομάδες, φέρ’ ειπείν. Θα μιλάμε για ματς στα οποία η έννοια του «φιλικού» θα είναι το λιγότερο αστεία. Θα είναι αδελφικά ματς. Άρα εξ ορισμού και εκ των προτέρων στημένα. A priori. Δεν θα μιλάμε για μεροληψία εδώ, αλλά για το απόλυτο καμάντζο, όπως λέγαμε πιτσιρίκια.

Όμως και πάλι: η δορυφορική ομάδα μπορεί πράγματι να είναι ομάδα ειδικών αποστολών. Διότι παύει να είναι μία νορμάλ ομάδα πλέον. Είναι αλλουνού. Θα μπορούσε εύλογα να γίνει ομάδα-καμικάζι. Και πολύ καλά θα έκανε, σύμφωνα με μία λογική: τόσα λεφτά στοίχισε η αγορά της. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί κανένα αδιάβλητο εδώ εάν συνεχίσει να αγωνίζεται.

Δεν συζητώ, δε, καν για τα μεταξύ τους αδελφικά ματς που προηγήθηκαν, για τα ματς μητρικής και θυγατρικής ΠΑΕ.

Προφανώς, θα έλεγε κάποιος, και θα έπρεπε να μηδενιστούν αμφότεροι σ’ αυτά, αναδρομικά. Ήταν ματς που δεν χρειαζόταν να στηθούν.

Ήταν αδελφικά. Καμάντζο.

Όλα αυτά, βεβαίως, εάν και εφόσον ευσταθούν οι κατηγορίες, ή οι ενδείξεις, ή όπως λέγονται όλα αυτά, περί πολυϊδιοκτησίας.

Οπότε: καλές οι μειώσεις των ποινών (τέτοιαν ώρα δεν είμαστε για πολλά-πολλά, η χώρα κινδυνεύει από άλλα και από αλλού), αλλά με τα ρέστα τι γίνεται;

Γιατί —πράγμα που νομίζουμε πως ξεχνούν πολλοί— υποτίθεται πως γι’ αυτό ακριβώς απαγορεύεται να έχω δύο ομάδες. Γιατί υπονομεύω το παιχνίδι.

Κυριάκος Αθανασιάδης
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/01/blog-post_419.html