[ccpw id="136103"]

Για όλα τα κρίσιμα ζητήματα συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στις κοινές δηλώσεις τους που ακολούθησαν της συνάντησής τους, ξεχώρισε η ξεκάθαρη θέση τους και η ταύτισή τους σε ότι αφορά την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, με τον Μακρόν να τονίζει ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται ένα κοινό στρατηγικό όραμα για τη Μεσόγειο.

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών δήλωσε ο κ. Μακρόν στους τομείς άμυνας και οικονομίας.

Επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία καταδίκασε, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. 


Αναφορά έκανε . θέμα της Λιβύης κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβίασε την υποσχέσεις που έδωσε στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για ταύτιση απόψεων σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στην Γαλλία για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Παίρνοντας τον λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία τον Γάλλο πρόεδρο, υπερθεματίζοντας για τη στενή, ιστορική σχέση των δύο χωρών.

Κάνοντας σύντομη αναφορά στην οικονομία και στην επιτυχή έκδοση του 15ετούς ομολόγου κάλεσε τους Γάλλους επενδυτές να εμπιστευθούν την Ελλάδα όπως έκανε νωρίτερα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τον οποίο μάλιστα ευχαρίστησε.

Εκτενή αναφορά σε πιο έντονο ύφος έκανε ο πρωθυπουργός στη στήριξη της Γαλλίας σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, με αναφορά και στoν γεωστρατηγικής σημασίας αγωγό EastMed.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί . ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο έθεσε στον Γάλλο πρόεδρο, εξηγώντας τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την υλοποίησή του.

Αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού μιλώντας για συναντίληψη με την Γαλλία σε ότι αφορά την έκταση του προβλήματος, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.



Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/01/blog-post_571.html