Η Ευρωπαϊκή Ενωση εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit θα τερματιστεί στα τέλη της χρονιάς και δεν θα παραταθεί, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει μια παράταση Brexit, που μπορεί βάσει νομοθεσίας να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια παραπάνω από τα τέλη του 2020 αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί από τη Βρετανία και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ πριν τις αρχές Ιουλίου.

«Μπορούμε να υποθέσουμε σε αυτή τη φάση ότι η μεταβατική περίοδος θα τερματιστεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η όποια χρονική παράταση για το Brexit –που στόχο θα έχει να υπάρξει διαπραγμάτευση επί μιας νέας συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για τα πάντα, από το εμπόριο έως την ασφάλεια– θα σημαίνει ότι το Λονδίνο θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει εισφορές στα ταμεία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η όποια συμφωνία για την παράταση της μεταβατικής περιόδου «προϋποθέτει μια συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική συμμετοχή και συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπέγραψαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη συμφωνία για το Brexit.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/01/brexit_24.html

Share.