[ccpw id="136103"]

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συμφωνεί με την έκθεση της νομικής υπηρεσίας της Μπουτεστανγκ, για το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε, σήμερα η εκπρόσωπός του.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι γνωστή η θέση του Βερολίνου, που είναι και θέση της ΕΕ, ότι «η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον ορισμό θαλασσίων συνόρων παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. 


Δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα για τρίτες χώρες. Αυτή είναι μια θέση στην οποία συμβάλλαμε και εμείς (σσ στην ΕΕ) και βλέποντας την έκθεση της Βουλής συμφωνούμε με αυτή», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι «η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες».

Αυτή είναι η θέση «στην οποία βεβαίως συμβάλαμε και η οποία μας αντιπροσωπεύει πλήρως και στην οποία προσχωρούμε», συνέχισε η κυρία ‘Αντεμπαρ για να τονίσει ότι τα αποσπάσματα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου που έχουν δημοσιοποιηθεί συμφωνούν με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διάσκεψη Βερολίνου: Στόχος η ειρήνευση στη Λιβύη

Κληθείσα να απαντήσει εάν και με ποιον τρόπο μπορεί η γνωμοδότηση να επηρεάσει τη διαδικασία ειρήνευσης που αποφασίστηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου και η διαδικασία παρακολούθησης, η οποία ξεκινάει τώρα, έχουν ως στόχο την ειρήνη στην Λιβύη και τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αλλά σαφή θεματολογία, η οποία προβλέπεται από αυτή την διαδικασία και για αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι πολλά κράτη είναι σημαντικοί εταίροι σε αυτό, αλλά σε αυτές τις συνομιλίες της παρακολούθησης (“Follow up”) συζητούμε με τους εταίρους όσα σχετίζονται με την Λιβύη. Παρά ταύτα λαμβάνουμε βεβαίως υπόψη την διένεξη για αυτή την συμφωνία και έχουμε μια πολύ σαφή θέση, την οποία εκφράσαμε δημοσίως πολλές φορές. Το επίκεντρο στην Διαδικασία του Βερολίνου όμως είναι άλλο»,

…τόνισε.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/01/blog-post_770.html