Την ώρα που οι νέοι μας, απόφοιτοι πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακά, πολύγλωσσοι και άριστοι γνώστες της νέας τεχνολογίας δεν βρίσκουν δουλειά, συνέβησαν δύο γεγονότα – με διαφορά λίγων ημερών – που καταδεικνύουν πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας ως κοινωνία για να πάμε τη χώρα ένα βήμα μπροστά.

Το πρώτο ήταν η απόφαση των συνδικαλιστών στο Μετρό που με την 24ωρη απροειδοποίητη απεργία της περασμένης Τρίτης προκάλεσαν ένα απίστευτο χάος στους δρόμους και την οργή των Αθηναίων.

Αφορμή για την απεργία η απόφαση της διοίκησης να μεταφέρει 21 εργαζομένους από τα γραφεία στα εκδοτήρια, όπου υπήρχε πρόβλημα εξυπηρέτησης του κοινού. 


Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι από τους 21 εργαζομένους ξεκίνησαν από τα εκδοτήρια αλλά στην πορεία – με το κατάλληλο μέσο – μεταφέρθηκαν στην ησυχία και στην ξενοιασιά του γραφείου.

Η απεργία θα είχε νόημα αν η διοίκηση απέλυε τους εργαζομένους ή αν μείωνε τις απολαβές.

Τίποτε τέτοιο δεν συνέβη. Απλώς αποφασίστηκε η μεταφορά τους στα εκδοτήρια για να εξυπηρετηθεί καλύτερα το επιβατικό κοινό, αλλά για τους συνδικαλιστές αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Το είπε ευθαρσώς ένας εκπρόσωπος του σωματείου στο ραδιόφωνο ερωτώμενος αν αναγνωρίζει το διευθυντικό δικαίωμα για την αξιοποίηση του προσωπικού: «Αν ήθελαν εργαζόμενους στα εκδοτήρια ας έκαναν προσλήψεις».

Το δεύτερο είναι η προκήρυξη απεργίας 21 ημερών(!) μέσα στις γιορτές από την ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Μεταξύ των αιτημάτων (νέα ΣΣΕ και ίδια δικαιώματα των εργαζομένων στη μητρική και στις θυγατρικές) είναι και η μη απόλυση εννέα φυλάκων.

Τι έχει συμβεί;

Ο ΟΤΕ ανέθεσε τη φύλαξη σε τρίτους και πρότεινε στους 74 φύλακες του οργανισμού γενναία πακέτα εθελουσίας που κυμαίνονται μεταξύ 60.000 και 200.000 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και δυνατότητα εργασίας στο ίδιο αντικείμενο στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε τη φύλαξη του οργανισμού.

Από τους 74 φύλακες οι 65 αποδέχθηκαν την προσφορά αλλά εννέα αρνήθηκαν στη λογική «ο ΟΤΕ δεν απολύει».

Το σωματείο τούς στηρίζει και κήρυξε την απεργία.

Φαντάσου τώρα να έχεις μαγαζί, να περιμένεις τις γιορτές για να ανασάνεις και παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς το POS που είναι συνδεδεμένο με το τηλέφωνο να μη λειτουργεί…

Βασίλης Κώτσης
in.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/blog-post_859.html

Share.