[ccpw id="136103"]
Το νησί του Μίνωα συγκεντρώνει την υψηλότερη ζήτηση για διακοπές από το εξωτερικό, αλλά και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά (από τις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις είναι το project Elounda Hills από την εταιρεία Mirum Hellas, προϋπολογισμού 408 εκατ. ευρώ, στο Λασίθι).

Το ύψος των επενδύσεων για τα δύο υπερπολυτελή resort που πρόκειται να “φιλοξενήσει” το νησί αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το Costa Nopia της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments Α.Ε., του κυπριακού ομίλου επιχειρήσεων Λεπτός, συνολικού προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ, και το Cape Tholos της Maris Hotels S.A., του ομίλου Metaxa Hospitality Group, ύψους 150 εκατ. ευρώ. 


Η πρώτη θα υλοποιηθεί σε έκταση που βρίσκεται στον κόλπο της Κισσάμου του νομού Χανίων, η δεύτερη στην περιοχή Θόλος Καβουσίου στο Λασίθι.

Η επένδυση της Costa Nopia περιλαμβάνει την τουριστική ανάπτυξη συνολικής έκτασης 1.130 στρέμματα στα Νοπήγια. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, που μπορεί να φτάσουν τις 800, τουριστικό καταφύγιο σκαφών, αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδο γκολφ και συνεδριακό κέντρο.

Το τουριστικό έργο αναμένεται να δημιουργήσει 450-500 νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται πως ο όμιλος Λεπτός μετρά 58 χρόνια παρουσίας στην κυπριακή αγορά, στους τομείς της ανάπτυξης ακινήτων, του τουρισμού, της υγείας και της παιδείας (στον όμιλο ανήκουν το νοσοκομείο IASIS και το Πανεπιστήμιο Neapolis στην Πάφο).

Επεκτείνει την παρουσία του

Στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το έργο για το Cape Tholos Luxury Resort, που περιλαμβάνει την ανέγερση δύο πολυτελών ξενοδοχείων, δυναμικότητας 300 κλινών το καθένα, και τη δημιουργία τουριστικού χωριού με 208 κατοικίες, από τον όμιλο Μεταξά, που ήδη δραστηριοποιείται στην Κρήτη, αλλά και στη Σαντορίνη.

Η επένδυση πρόκειται να υλοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 1.200 στρεμμάτων στην περιοχή Θόλος Καβουσίου και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 216 θέσεις πλήρους και εποχικής εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση θα γίνει από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και επιδότηση.

Ο όμιλος, που ξεκίνησε το 1975, ήδη διαθέτει τρία ξενοδοχεία, τα Creta Maris Beach Resort και TUI Magic Life Candia Maris στην Κρήτη και Santo Maris Luxury Suites & Spa στη Σαντορίνη -καθώς και ένα συνεδριακό κέντρο (Convention Center Creta Maris)-, με συνολικά 1.023 δωμάτια και περίπου 400.000 διανυκτερεύσεις.

Το πεντάστερο στην Οία, με 57 σουίτες και βίλες, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016, ήταν η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα εκτός Κρήτης για τον όμιλο επιχειρήσεων.

Στο δεκαπενταετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, εκτός από το Cape Tholos, περιλαμβάνεται ακόμα μία μονάδα στη Βλυχάδα στη Σαντορίνη, 67 δωματίων, πέντε αστέρων, σε ιδιόκτητη έκταση, μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/450.html