[ccpw id="136103"]

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από 253.000 νοικοκυριά, ανέργων, πολυτέκνων και ΑΜΕΑ που δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ.

Ταυτόχρονα τις επόμενες μέρες θα πιστωθεί στους λογαριασμούς το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

Κερδισμένες φέτος και οι επιχειρήσεις στις οποίες θα επιστραφεί το 5% της προκαταβολής φόρου που πλήρωσαν φέτος. 

Τα έκτακτα ποσά που θα διαθέσει ο προϋπολογισμός από το υπερπλεόνασμα ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και τα προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις που θα καταβληθούν νωρίτερα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να βγάλει από το θησαυροφυλάκιο περισσότερα από 2,5 δις. ευρώ.

Ειδικότερα από τον κουμπαρά του υπερπλεονάσματος θα διατεθούν:

– 175 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ σε 253.000 νοικοκυριά ανέργων, πολύτεκνων και με ΑμεΑ. Σήμερα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις και θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στον ιστότοπο www.koinonikomerisma.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet έως και τις 26 Δεκεμβρίου. 

Στα 253.000 νοικοκυριά που θα λάβουν την ενίσχυση των 700 ευρώ περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ και πάνω από 350.000 παιδιά. 

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε:

  1. Νοικοκυριά με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
  2. Νοικοκυριά στα οποία είτε ο/η υπόχρεος ή ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος/η, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο μοναδικός γονέας αρκεί να είναι μακροχρόνια άνεργος.
  3. Νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.
  4. Νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ως ΑΜΕΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

– 68 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ολόκληρου το επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά που το δικαιούνται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτήριων. Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Για να λάβει κάποιος όλο το επίδομα αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος έως τις 31 Δεκεμβρίου

– 138 εκατ. ευρώ για τη μείωση τοχυ 5% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του πλήρωσαν φέτος οι επιχειρήσεις.

– 200 εκατ. ευρώ για την πληρωμή παλαιότερων οφειλών προς τη ΔΕΗ από την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τη περίοδο πριν το 2012. Τα χρήματα αυτά θα τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός προκειμένου να μην επιβαρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκτός από τα παραπάνω κονδύλια θα καταβληθούν και τα εξής επιδόματα

– Τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Δεκεμβρίου

– Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 30 Νοεμβρίου.

– το Επίδομα Στέγασης (ενοικίου) μηνός Δεκεμβρίου θα καταβληθεί σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 30 Νοεμβρίου.

-Το Επίδομα Παιδιού Α21 σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση Α21 και εγκρίθηκε το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

– Σημειώνεται πως και το υπουργείο Εργασίας θα πληρώσει τις συντάξεις Ιανουαρίου νωρίτερα λόγω εορτών. Ειδικότερα, θα καταβληθούν από την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οικονομικά οι συνταξιούχοι λόγω των εορτών.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/700.html