Η Ελλάδα εισέρχεται στην περίοδο των εορτών με τη μακαριότητα που προάγει η αίσθηση της επιστροφής σε κάποιου είδους επιδοματικής κανονικότητας μετά από μια δεκαετία κρίσης.

Παρατηρείται επίσης κάποιου είδους αισιοδοξία μετά τις ηχηρές δηλώσεις συμπαράστασης που εξασφάλισε η ελληνική διπλωματία οι οποίες κρύβουν αποτελεσματική προσπάθεια, έναντι των επιθετικών πρωτοβουλιών της Τουρκίας.

Είναι αλήθεια πως η Ε.Ε. οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία πήραν θέση έναντι της διένεξης που ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Επίσης χώρες όπως η Βουλγαρία είναι φανερό πως προσπαθούν να επωφεληθούν από τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Το κύμα συμπάθειας προς τις ελληνικές θέσεις μάλλον πρέπει να θεωρείται απίθανο πως θα ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια ανάδειξης της γείτονος σε περιφερειακή δύναμη. Στην καλύτερη περίπτωση θα τα καθυστερήσει λόγω κάποιας αναδίπλωσης, αλλά ο όγκος και το ειδικό βάρος της Τουρκίας την σπρώχνουν προς την εξαργύρωσή τους με μια καλύτερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη της ισχύος.

Έχουμε εισέλθει σε περίοδο ανακατατάξεων όπως ήταν η περίοδος πριν τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή η περίοδος της δεκαετίας του ΄90 με την κατάρρευση της σοβιετίας και την αναίμακτη διείσδυση της Δύσης στην “αυλή” της άλλοτε πανίσχυρης ΕΣΣΔ.

Η Τουρκία, όπως και η Γερμανία της δεκαετίας του ’30 εξοπλίζεται σαν αστακός και προχωρά σημαντικά σχέδια εγχώριας παραγωγής οπλικών συστημάτων από τεθωρακισμένα μέχρι μαχητικά αεροπλάνα. Οι προθέσεις της είναι εμφανείς…

Είναι φανερό πως στην περιοχή μας έχει δρομολογηθεί κάποιου είδους ανακατανομή ισχύος η οποία είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και εδαφικές ή θαλάσσιες ζώνες, φυσικούς πόρους κλπ. Μακάρι αυτή η ανακατανομή ισχύος να λάβει χώρα μέσω ειρηνικών λύσεων με βάση το διεθνές δίκαιο και την εποπτεία διεθνών θεσμών, αλλά είναι αρκετά πιθανό οι εξελίξεις να λάβουν χώρα μέσω της πολεμικής βίας και του εξαναγκασμού.

Ήδη διαμορφώνονται κάποιες συμμαχίες και στρατόπεδα. Μέχρι να οριστικοποιηθεί ποιες είναι οι φιλοδοξίες όλων όσων συμμετέχουν στην περιοχή είναι πολύ πιθανό να δούμε πολλές ανακατατάξεις συμμαχιών και μεταπηδήσεις μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων.

Πριν τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ ήταν φανερές οι προθέσεις του Χίτλερ, η Βρετανία και η Γαλλία ακολουθούσαν μια στάση ανοχής και κατευνασμού. Έτσι ανέχτηκαν τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας, την επαναστρατικοποίηση της Ρηνανίας (1936) και την προσάρτηση της Αυστρίας (Μάρτιος 1938).

Τον Σεπτέμβριο του 1938, μετά την παραχώρηση των τσέχικων παραμεθόριων περιοχών στη Γερμανία, στη διάσκεψη του Μονάχου, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ηγέτες άσκησαν πίεση στη σύμμαχο της Γαλλίας, την Τσεχοσλοβακία, να υποχωρήσει στην απαίτηση της Γερμανίας για ενσωμάτωση αυτών των περιοχών.

“Παρά τις αγγλογαλλικές εγγυήσεις για την ακεραιότητα της ήσσονος σημασίας Τσεχοσλοβακίας, οι Γερμανοί διαμέλισαν το Τσεχοσλοβακικό κράτος τον Μάρτιο του 1939, καταπατώντας το Σύμφωνο του Μονάχου.

Η Βρετανία και η Γαλλία είχαν αναλάβει την εγγύηση της ακεραιότητας της Πολωνίας την οποία ο Χίτλερ κατέλαβε σε συνεννόηση με τη ΕΣΣΔ.

Βλέπε:Η εισβολή στη Πολωνία...

Μόνο μετά την κατάληψη της Πολωνίας η Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία στις 3 Σεπτεμβρίου του ’39. Αργότερα οι σύμμαχοι δελέασαν και την ΕΣΣΔ με την εκχώρηση της μισής Ευρώπης προκειμένου να στραφεί εναντίον του Χίτλερ, κάτι που έκανε.

Η σχέση της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας κλπ με την Τουρκία και την Ελλάδα είναι πολύπλοκες και αντιφατικές. Τα τελευταία δέκα χρόνια μόνο στην Τουρκία έχουν γίνει πάνω από 110 δισ. δολ. άμεσες ξένες επενδύσεις ενώ στην Ελλάδα αντίστοιχα έχουν γίνει λιγότερες από 15 δισ. δολ.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι περιουσιακά στοιχεία κυρίως ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών και η παρουσία τους στην Τουρκία συνιστούν επιπλέον δεσμούς μαζί της… Κατά έναν ανάλογο τρόπο η Κύπρος εκχωρεί την εκμετάλλευση οικοπέδων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε αμερικάνικες, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των χωρών αυτών.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ανατροπές στις συμμαχίες που συστήνονται στην περιοχή και τις εγγυήσεις που μας παρέχουν σύμμαχοι, εταίροι και προστάτες. Κυρίως πρέπει να “χαρτογραφήσουμε” κάθε πλευρά που εμπλέκεται και να εξασφαλίσουμε την υποστήριξή της με σαφή ανταλλάγματα και απώλειες αν στραφεί εναντίον μας…

Η περίπτωση της Βουλγαρίας π.χ. που εκδήλωσε αρνητική στάση απέναντί μας αποτελεί μια καλή περίπτωση να κάνουμε σαφή αυτή μας την στάση, επίσημα ή ανεπίσημα…

Σε γενικές γραμμές πρέπει να προετοιμαζόμαστε πως το 2020 θα είναι μια χρονιά που θα επιφυλάσσει εξελίξεις και εκπλήξεις.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/2020.html

Share.