Η υπόθεση που θα σας περιγράψουμε είναι απλή.

Ο πολίτης του παραδείγματος που αναφέρεται στην επιστολή του αναγνώστη Νίκου Τζουβελέκη έχει υποχρεώσεις στην εφορία και γι αυτό τον λόγο δεν μπορεί να προχωρήσει το συμβόλαιο πώλησης του ακινήτου του.

Κάνει, λοιπόν, μία πάγια ρύθμιση για να πάρει την ενημερότητα και να προχωρήσει το συμβόλαιο. Η εφορία του χρεώνει αυτόματα τους τόκους μιας ολόκληρης χρονιάς. Στην συνέχεια κι αφού ο πολίτης εισπράξει τα χρήματα από την πώληση του ακινήτου, καταβάλει το σύνολο της οφειλής στην εφορία και ζητάει να του επιστραφούν οι τόκοι.

Έχασε! Η εφορία δεν το κάνει.

Το κάνει το ΕΦΚΑ σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Αλλά η εφορία δεν το κάνει.

Κράτος ο ένας, κράτος και ο άλλος. Αλλά η εφορία έχει άλλον Θεό από το ΕΦΚΑ.

Εντάξει, δεν έχει έρθει και η συντέλεια του κόσμου. Σωστά! Η συντέλεια έρχεται μόνο αν συμβεί σε μας τους ίδιους. Αν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας. Όπως έπεσε στο κεφάλι του επιστολογράφου μας.

Το θέμα είναι ότι έτσι λειτουργεί το κράτος. Πολλές φορές με τρόπο αυθαίρετο. Χρειάζεται μια επανεκκίνηση. Αλλά κυρίως χρειάζεται σεβασμός στον πολίτη. Ακόμη κι όταν ο πολίτης έχει άδικο! Εκείνο που δεν χρειάζεται είναι το κράτος να είναι άδικο.

Σας μεταφέρουμε αυτούσια την επιστολή του αναγνώστη μας. Δεν ανακαλύπτουμε την Ρώμη. Και σίγουρα υπάρχουν πιο “βαριές περιπτώσεις”. Αλλά κάπως θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε αυτό το θέμα. Από κάπου θα πρέπει να αρχίσουμε.

Η επιστολή

Κύριοι, θα ήθελα να σας επισημάνω ένα θέμα για το οποίο η φορολογική αρχή εκτίθεται έναντι του πολίτη. Αυτό αφορά στους τόκους που χρεώνονται στην πάγια ρύθμιση και τις άλλες μακροχρόνιες ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, όταν έχεις μία ληξιπρόθεσμη οφειλή και θέλεις να πουλήσεις ένα ακίνητο σε υποχρεώνουν να κάνεις πάγια ρύθμιση για να σου δώσουν ενημερότητα με παρακράτηση του ποσού. Κάνοντας πάγια ρύθμιση σου χρεώνουν τους τόκους του 12μηνου.

Ο πολίτης κάνει τη δουλειά του και η εφορία μέσα στο μήνα εξοφλείται αλλά δεν επιστρέφει τους τόκους που χρέωσε και ο πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να τους ζητήσει πίσω.

Με λίγα λόγια η Εφορία δεν επιστρέφει τους μη δεδουλευμένους τόκους σε περίπτωση πρόωρης μερικής ή ολικής εξόφλησης της όποιας ρύθμισης.

Ένα αριθμητικό παράδειγμα: εάν ρυθμίσεις 12.000€ για 12 μήνες οι τόκοι είναι 390,00€ περίπου. Πληρώνεις την πρώτη δόση που είναι 1.032,50€ και αφού πουλήσεις το ακίνητο σου σε 10 μέρες (για παράδειγμα) εξοφλείς όλες τις υπόλοιπες δόσεις και η εφορία παρακρατεί όλους τους τόκους. Σ’ αυτό το παράδειγμα, μέσα σε 10 ημέρες ο πολίτης πλήρωσε τόκους 390,00€ ήτοι 118,63% ετήσιο επιτόκιο. Ο τοκογλύφος ζητάει 20%. Αντίστοιχα, αν η εφορία πληρωθεί σε 30 ημέρες το επιτόκιο που χρεώνεται ο πολίτης είναι σε ετήσια βάση άνω του 39%.

Αυτή η πρακτική είναι τιμωρητική χωρίς λόγο και αφορά αυτούς που πληρώνουν την ρύθμιση τους νωρίτερα είτε αναγκαστικά λόγω παρακράτησης στην πηγή είτε επειδή το επιλέγουν.

Είναι αντικίνητρο στην πρόωρη αποπληρωμή ρυθμίσεων και το πιο αστείο είναι ότι ισχύει μόνο στην Εφορία, ενώ ο ΕΦΚΑ επιστρέφει κανονικά τους τόκους σε όποιον πληρώνει πρόωρα.

Νομίζω αυτό έχει ξεκινήσει από παλιά, όταν πρωτοκαθιερώθηκε η πάγια ρύθμιση και από τότε κανείς δεν σκέφτηκε να το διορθώσει. Νομίζω ότι πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η αδικία άμεσα και να λειτουργήσει αναδρομικά από 01/01/2014, ήτοι για μία πενταετία ώστε να αποφευχθούν οι τυχόν προσφυγές πολιτών αφού τα παλαιότερα θα έχουν παραγραφεί.

Είναι δίκαιο και κοινή πρακτική καθώς εφαρμόζεται σε όλες τις ιδιωτικές δικαιοπραξίες και στις Τράπεζες και μόνο η Εφορία έχει αυτή την απαράδεκτη διαδικασία που όντας ακατανόητη είναι άλλο ένα παράδειγμα επικράτησης της γραφειοκρατίας έναντι της λογικής.

Στον αντίποδα μπορεί το κράτος να συνεχίσει να το εφαρμόζει και έτσι να δίνει ιδέες στους τοκογλύφους για το πώς να εκμεταλλεύονται την αδυναμία του πολίτη, πως δηλαδή να τον «εξυπηρετούν» κατακλέβοντας τον.

Νικόλαος Τζουβελέκης

Υπεύθυνος για την φιλοξενία:
Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/blog-post_766.html

Share.