[ccpw id="136103"]

Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από την αύξηση κατά 1% που πέτυχε η Ε.Ε. στο ίδιο χρονικό διάστημα γεγονός που σημαίνει πως ουσιαστικά το 2019 εξελίσσεται σε μια χρονιά όπου η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια μειώνει τη διαφορά με την Ευρώπη.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι όμως πως η αύξηση του ΑΕΠ προκύπτει κυρίως από αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και όχι από αύξηση της κατανάλωσης.

Ιδού τι λένε τα στοιχεία: “…αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 14,5%.

Μείωση κατά 2,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,6%….”

Αυτά είναι στοιχεία που υποδηλώνουν σαφώς βελτίωση του κλίματος και τούτο δεν είναι τυχαίο που λαμβάνει χώρα κατά το 2019 τη χρονιά που είχαμε πολιτικές εξελίξεις. Είναι φανερό πως οι προσδοκίες για τη διαφαινόμενη απομάκρυνση της αριστερής κυβέρνησης είχαν αντίκτυπο στην οικονομία αρκετούς μήνες πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η δυναμική αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο με ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα…

Η στήλη δεν αρέσκεται να μένει στην παράθεση των στατιστικών στοιχείων, αυτά είναι γνωστά και αποτυπώνουν την εικόνα της οικονομίας όπως ήταν πριν μερικούς μήνες…

Παρατηρώ τους τελευταίους μήνες στην πόλη που ζω σε ένα δρόμο 1 χιλιομέτρου περίπου, τα 3 καφέ μέχρι πρότινος να έχουν γίνει 10 περίπου. Καθώς στη γειτονιά μας δεν συχνάζουν τουρίστες μοιάζει απίθανο η τοπική ζήτηση να καλύψει την προσφορά που απαιτείται προκειμένου να καταστούν βιώσιμες όλες αυτές οι επιχειρήσεις…

Τούτο, από οικονομικής άποψης υποδηλώνει ατελέσφορη κατανομή πόρων.

Ενδιαφέρον όμως έχει και το “ρεπορτάζ” που κάνει η στήλη ανά τακτά διαστήματα. Από ανταλλαγές μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων μια ανθρώπους της αγοράς στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα τα μηνύματα που προκύπτουν είναι ανάμεικτα…

Σταχυολογώ μερικά από αυτά τα οποία αξιολόγησα πως έχουν ενδιαφέρον…

“Όπως τα λες είναι με τις τράπεζες, μου μετέφερε διευθυντής υποκαταστήματος δυναμικής οικονομικά επαρχιακής πόλης, δεν είμαι σε θέση ούτε 1.000 Ευρώ δάνειο να εγκρίνω μόνος μου…”

“Μετά το Καλοκαίρι η ζήτηση στα ζαχαροπλαστεία έχει πέσει κατακόρυφα, ενδεχομένως να φταίει το ζεστό Φθινόπωρο, αλλά πάλι ανησυχούμε μήπως συμβαίνει κάτι άλλο…”

“Στην πόλη μας υπάρχουν δυο οικονομίες η μία είναι αυτή που εξαρτάται από την εγχώρια ζήτηση και είναι ουδέτερη και η άλλη είναι αυτή που εξαρτάται από τις επισκέψεις τουριστών και τις εξαγωγές τομείς που εμφανίζουν ιδιαίτερο δυναμισμό…”

“Η πτώση της λιανικής μετά το Σεπτέμβρη κατά ένα σημαντικό μέρος οφείλεται και στην έναρξη των δόσεων προς κρατικά και ασφαλιστικά ταμεία για παλιές οφειλές που ρυθμίστηκαν…”

“Ο κόσμος μπορεί να μην έχει να ξοδέψει αλλά έχει ηρεμήσει μετά την απομάκρυνση τους ΣΥΡΙΖΑ από τη εξουσία. Το γεγονός πως η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν απρόβλεπτη τους έκανε όλους ιδιαίτερα νευρικούς…”

“Η κατανάλωση θα προσαρμοστεί χαμηλότερα τα επόμενα χρόνια. Συντηρείται από κάποιες κατηγορίες που εξαντλούν ό,τι έχει απομείνει από αποταμιεύσεις. Δημοσιονομικά πλεονάσματα σημαίνει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης…”

“Η αγορά αλλάζει και λόγω της παρουσίας μεγάλων αλυσίδων αλλά και της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όσοι πιστεύουν πως επιστρέφουμε στην προ του 2010 κανονικότητα και ρίχνουν λεφτά σε μαγαζάκια (ενδύματα, κινητά, κομμωτήρια…) θα τα χάσουν…”

“Το “ρούχο” (εμπορικός κλάδος ένδυσης) πήγε πολύ άσχημα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ στα ίδια πήγε ο Νοέμβρης. Συνολικά στο 9μηνο είμαστε μείον 3%”.

Τόσο από τα στοιχεία όσο και από τις διηγήσεις των πρωταγωνιστών προκύπτει πως υπάρχουν δυο οικονομίες, η μία με εξωστρεφείς δραστηριότητες και η άλλη αυτή που εξαρτάται από την εγχώρια κατανάλωση.

Η πρώτη πάει καλά και συμπαρασύρει μαζί με τους δείκτες της οικονομίες.

Η γενικότερη εικόνα είναι πως η ελληνικής οικονομίας είναι σε φάση αργού μετασχηματισμού και προσαρμογής. Καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί δομικές μεταρρυθμίσεις η βελτίωση αναμένεται να είναι αργή και ατελής.

Μέχρι ο τροχός να πέσει στην επόμενη “λακκούβα” ας απολαύσουμε του πανηγυρισμούς της επανόδου στην κανονικότητα.

Άλλωστε οι μέρες που έρχονται επιβάλουν αγαλλίαση και αναστοχασμό!

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2019/12/blog-post_125.html